Čo by som tu nechcel rozoberať:
UFO (na to je lepšia samostatná téma)
kruhy v obilí
ako by mohli vyzerať a pod.
abductions, konšpirácie a podobné hlúposti
Čo by som chcel rozoberať:
existencia mimozemského života
dnešné sci-fi a úžasné invázie (myslím si, že je to úplne mimo)
ako by mohol vyzerať prvý kontakt
ako hľadať život vo vesmíre
a možno ďalšie veci. Snáď tu nebudem v téme sám.
Otázka existencie mimozemského života je samozrejme viac otázka viery ako faktov. Vieru by som ale nechal vierou a nahliadol by som na problém z prevažne faktického hľadiska. Niekto by možno zaujal alibistické stanovisko "nevieme", resp. "touto otázkou sa neoplatí zaoberať". To, že nevieme, to je pravda. Každopádne si myslím, že je nesprávne to ignorovať.
Ja si myslím, že niekde tam ďaleko život existuje. Predsalen tá časť vesmíru, čo vidíme, je len veľmi malá. A tiež, ak je pravda, že rýchlosť svetla je absolútna, čo zdá sa, pravda je, by teda žiarenie (=informácie) zo vzdialených objektov, ktoré dostávame, mali byť aj dosť staré. Ak tomu rozumiem zle, tak ma, prosím, opravte. Ak tomu ale rozumiem dobre, tak kým žiarenie z nejakého vzdialeného objektu doputuje k nám, tak v mieste, kde sa objekt nachádza, sa môže už diať niečo úplne iné ako my vidíme. Teda vidíme toho len málo a to, čo vidíme, môže byť pre dané miesto dávno stratená história. Vesmír je nepredstaviteľne veľký...alebo aspoň to si myslíme. Tak nech už vznikol akokoľvek, je pritiahnuté za vlasy myslieť si, že sme v ňom sami.
Prešiel by som k tým filmíčkom a seriálom. Invázie mimozemšťanov na Zem, to je veru dnes populárna téma. Ale je to téma, ktorá nemá žiadne realistické pozadie. Ak by sa aj nejaká invázia Zeme niekedy stala, určite by sa nestala tak, ako ju vo filmoch vidíme. Táto téma je pre filmy dobrá skôr pre super efekty, super hrdinov a občas nejaký priemerný príbeh.
Invázia by určite nevyzerala ako "Európa objavila Ameriku" v modernom kabáte. Teda oni by tu nenabehli medzi nás a nestrieľali by po nás laserovými a kadejakými inými zbraňami (európania s puškami) a my by sme po nich tiež nepálili M4-kami (indiáni so sekerami). Už len fakt, že by nejaká mimozemská rasa prišla k Zemi, znamená, že by boli technologicky o stáročia pred nami a kultúrne pravdepodobne ešte viac. To, že by mali nejakú kultúru, by som bral ako samozrejmosť, pretože to je jedna z vlastností spoločnosti inteligentných živočíchov. Takže vďaka lepšej technológii, ak by sa nás chceli zbaviť, tak by sa nás dokázali zbaviť bez toho, aby museli hocako ohroziť čolen jedného člena svojej populácie a my by sme o tom možno ani nevedeli. Mohli by napríklad vytvoriť najký vírus alebo nás proste odprášiť z diaľky. Vyššia kultúrna úroveň dáva šancu na to, že by tu neprišli s úmyslom nás zlikvidovať. Alebo by mali zásadu nevyhladiť pôvodné obyvateľstvo, nech ide o čokoľvek, pretože by si vážili života. Ak by totiž prišli tu, tak pravdepodobne by už mali slušne preskúmanú nejakú časť vesmíru a možno by sme neboli prví, na koho by narazili. Otázkou taktiež je, či by vôbec o našu planétu mali záujem.
Prvý kontakt je dosť široká téma a to, ako by to všetko vyzeralo, by záležalo na skúsenostiach návštevníkov. Pokiaľ by šlo aj o ich prvý kontakt s mimozemskou rasou, tak by z toho mohla byť celkom katastrofa, lebo by sme si asi veľmi nerozumeli. Tak či onak, myslím si, že prvý kontakt by prebehol skôr s nejakou sondou ako so živým mimozemšťanom. My vysielame sondy, prevažne teda do našej sústavy. Iná civilizácia, nech by bola hocako vyspelá, by robila presne to isté. Len ich sondy by asi vyzerali o niečo inak ako tie naše. Skutočne, to je, myslím si, fakt, ktorý sa nedá poprieť. Prvé, čo by tu prišlo, by bola sonda. Až potom, ako by sa oni dozvedeli, že sonda našla život, by sa tu možno vydali. Nejaký čas by trvalo, kým by sa pripravili na cestu. Vydať by sa tu asi vydali, zo zvedavosti. Dôvodom vysielania sond je zvedavosť (výskum). Ak by už teda sonda nejaký život našla, asi by o ňom chceli vedieť viac.
Myslím si, že je veľmi málo pravdepodobné, aby tu prišla iná civilizácia s cieľom obsadiť planétu alebo zhrabnúť suroviny (tých musí byť vo vesmíre kopec). Už vôbec by nás nezotročili, pretože ich stroje by boli ďaleko efektívnejšie. Taktiež je podľa mňa hlúposť myslieť si, že by tu priamo prišli s úmyslom nás zlikvidovať alebo nám ublížiť. Jednoducho by na to nemali dôvod a nemalo by to pre nich význam. Taktiež je otázkou, či by dokázali vôbec na Zemi prežiť. Či už by šlo o základné prírodné podmienky, alebo o naše mikroorganizmy a vírusy. Skôr by boli zvedaví, ako vyzeráme, ako to u nás funguje, čo vieme, ako žijeme, a pod. Možno by ani nechceli nadviazať kontakt, pretože by sme boli pre nich príliš primitívni. V prípade, že by nadviazali kontakt, by nám toho veľa nedali. Možno by sme si vymenili nejaké kultúrne bohatstvo a možno by nás trošičku usmernili vo vede, ale nedali by nám, ani by nás nenaučili, ako zostrojiť niečo z ich technológie, čo by sme nemuseli plne zvládať. Pretože všetko môže byť použité ako zbraň a asi by nechceli, aby sme si s tým hrali len tak a pri našom spoločenskom zriadení by ani nevedeli, komu to majú dať.
Otázka komunikácie je, myslím si, celkom jedndouchá. Nie je veľmi čo riešiť. Pre nich by asi nebol problém naučiť sa za krátky čas základnú komunikáciu v jednom z našich jazykov. Takúto vec dokázali vzájomne naši rôznonárodní predkovia, dokonca aj do hĺbky. Verbálna komunikácia by u nich mala existovať, otázkou je len to, či by dokázali vydávať zvuky ako my.
//ešte stále to nie je hotové, dopíšem neskôr, ale diskusia už môže bežať