Jaj, veru, dávať súťaž cez Vianoce nie je až tak šťastný nápad, nikomu sa nechce rozmýšľať.

Každopádne výhercovi, ak už to je ktokoľvek, gratulujem. Aj keď som to nestihol, aj keď mimo súťaž, by som aj ja poskytol ako vnímam Higgsa ja, prosím opravte ma, ak uvažujem nesprávne

:
Každý poznáme pojem váha, no nie všetci poznáme pojem hmotnosť. Naša váha je daná gravitáciou telesa, na ktorom sa nachádzame a je závislá na gravitačnom poli daného telesa. To je dôvodom, prečo vážime na Mesiaci ináč ako na Zemi, keďže majú rozdielne gravitačné pole. No nie všetci sme si vedomí pojmom hmotnosť. Hmotnosť je vlastnosť každého telesa vo vesmíre. Hmotnosť je to, čo pôsobí oproti zmene pohybového stavu, hmotnosť je to, čo nám zabraňuje, aby sme si lietali po vesmíre bez vynaloženia energie na zrýchlenie/spomalenie. Podľa Einsteina a jeho veľmi známej formulky, vzorčeka, E=mc^2, je hmotnosť vo svojej najhlbšej podstate energia. Ale odkiaľ sa táto energia berie? Odpoveď nám dal v minulom storočí pán Higgs, ktorý predpovedal, že tak, ako každé jestvujúce pole, či už je to elektromagnetické alebo gravitačné, dáva telesám energiu, tak isto hmotnosť je energia, ktorú časticiam dáva isté pole. Toto pole bolo pomenované podľa pána Higgsa, ktorý ho predpovedal. No ale kde sa potom berú častice, ktoré hľadáme, Higgsove bozóny? Podľa kvantovej teórie poľa sú "prenášače" alebo mediátory poľa, teda v podstate teda pole samotné, častice. Tieto častice nazývame bozóny. A tak, ako mediátormi elektromagnetického poľa sú fotóny, gravitačného zatiaľ neobjavené gravitóny, jadrových väzieb gluóny a slabých jadrových interakcií W a Z bozóny, tak isto mediátorom Higgsovho poľa sú Higgsove bozóny. No a všetky častice, ktoré s týmto poľom interagujú tak isto, ako interagujú častice s nábojom s elektromagnetickým poľom, nadobúdajú hmotnosť.