Intel dual Core - E5200 - extrémne prehrievanie
Intel dual Core - E5200 - extrémne prehrievanie
Zdravím.
Segre sa stal PC extrémne nestabilné za posledné mesiace. Poprosila ma aby som jej prehodil systém - rátala s tým, že to pomôže. Ja som ale pre istotu chcel "prečistiť" aj HW a prvé načo som narazil boli extrémne vysoké teploty tohto procesora.
Behom 2 minút v Biose sa dostala teplota na 85°C. Myslel som, že je zlé nasadený chladič - ale aj po opätovnom nasadení to isté. Kúpil som nový chladič (Freezer 7) - ale to isté. Keď zapnem alarm na doske pre ochranu procesora na 90°C, tak už pri bootovaní do windowsu piští doska.
PC predtým išiel bez problémov. Nemá niekto podobné skúsenosti? Odišiel procesor?
CPU: Intel Dual Core E5200 - nikdy netaktovaná.
Doska: Gygabite GA-G31M-S2C
Zdroj: noname 500W
Segre sa stal PC extrémne nestabilné za posledné mesiace. Poprosila ma aby som jej prehodil systém - rátala s tým, že to pomôže. Ja som ale pre istotu chcel "prečistiť" aj HW a prvé načo som narazil boli extrémne vysoké teploty tohto procesora.
Behom 2 minút v Biose sa dostala teplota na 85°C. Myslel som, že je zlé nasadený chladič - ale aj po opätovnom nasadení to isté. Kúpil som nový chladič (Freezer 7) - ale to isté. Keď zapnem alarm na doske pre ochranu procesora na 90°C, tak už pri bootovaní do windowsu piští doska.
PC predtým išiel bez problémov. Nemá niekto podobné skúsenosti? Odišiel procesor?
CPU: Intel Dual Core E5200 - nikdy netaktovaná.
Doska: Gygabite GA-G31M-S2C
Zdroj: noname 500W
Spoiler: ukázať
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
Re: Intel dual Core - E5200 - extrémne prehrievanie
skusal si resetnut bios? na jednom pc mam rovnake cpu a taktol som ho na 3,5Ghz a zhodou okolnosti je na nom tiez nejaky freezer a teploty su paradne.
CMOS reset som robil, dal som aj Load Default v Bios-e - nič nepomohlo. Procesor je riadne rozoznaný Biosom.
Pastu som použil Arctic MX-2.
PS: V-Core ukazuje 1,615 V a pritom zostava nie je nijak taktovaná. Maximálna voltáž čo sa dá v biose nastaviť je 1,615V, u mňa je nastavená voľba "NORMAL". Aká voltáž je normálna pre tento procesor, keď je pre Bios normálna maximum?
Pastu som použil Arctic MX-2.
PS: V-Core ukazuje 1,615 V a pritom zostava nie je nijak taktovaná. Maximálna voltáž čo sa dá v biose nastaviť je 1,615V, u mňa je nastavená voľba "NORMAL". Aká voltáž je normálna pre tento procesor, keď je pre Bios normálna maximum?
Naposledy upravil/-a hh74 v Pi 16. Dec, 2011, 17:00, upravené celkom 1 krát.
... napätie na CPU je aké?
... ostatný hardvér má aký? (MB, ...)
EDIT:
...hlavne napíš napätie CPU / frekvenciu FSB na doske / násobič CPU
... ostatný hardvér má aký? (MB, ...)
EDIT:
...hlavne napíš napätie CPU / frekvenciu FSB na doske / násobič CPU
SKRINKA: Nanoxia Deep Silence 6 Rev. B (Dark Black) PSU: Corsair HX1200 DOSKA: ASUS ROG CROSSHAIR VIII FORMULA PROCESOR: AMD RYZEN 9 5950X (PBO) CHLADENIE: MO-RA3 PRO 9x120 PASTA: Thermal Grizzly Conductonaut Extreme CPU BLOK: EK-Quantum Velocity D-RGB - AMD Ryzen Edition KVAPALINA: Innovatek Protect IP RAM: G.SKILL 2x 64GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000 @ 3800MHz / 18-19-19-19-39 / 1.4V VGA: NVIDIA RTX A4000 (16 GB) HDD: SAMSUNG 990 PRO NVMe M.2 SSD 1 TB FAN: 9x Noctua NF-P12 redux-900
VCore 1,615V
Žiadne pretaktovanie, všetko na default.
Žiadne pretaktovanie, všetko na default.
... vCore 1.615V na default?
... odpoveď jasná, zníž napätie cca na 1.25V
... pri napätí 1.615V ti odíde CPU čoskoro
... odpoveď jasná, zníž napätie cca na 1.25V
... pri napätí 1.615V ti odíde CPU čoskoro
SKRINKA: Nanoxia Deep Silence 6 Rev. B (Dark Black) PSU: Corsair HX1200 DOSKA: ASUS ROG CROSSHAIR VIII FORMULA PROCESOR: AMD RYZEN 9 5950X (PBO) CHLADENIE: MO-RA3 PRO 9x120 PASTA: Thermal Grizzly Conductonaut Extreme CPU BLOK: EK-Quantum Velocity D-RGB - AMD Ryzen Edition KVAPALINA: Innovatek Protect IP RAM: G.SKILL 2x 64GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000 @ 3800MHz / 18-19-19-19-39 / 1.4V VGA: NVIDIA RTX A4000 (16 GB) HDD: SAMSUNG 990 PRO NVMe M.2 SSD 1 TB FAN: 9x Noctua NF-P12 redux-900
Bios je asi vadný, lebo uňho NORMAL je vlastne nastavenie na Maximum. Nastavené na 1,25V a teplota klesla na 30°C. Super, Díky!
... nieje zač, s tým napätím sa môžeš kľudne pohrať, hodnota 1.25V je len orientačná,
možno ťa to pustí aj na nižšie napätie, možno nie
- ešte sa skús pozrieť, či máš FSB = 200 / násobič CPU = 12.5 (takto je to defaultne)
možno ťa to pustí aj na nižšie napätie, možno nie
- ešte sa skús pozrieť, či máš FSB = 200 / násobič CPU = 12.5 (takto je to defaultne)
Tak dosť kuriózne to je, ale doska si nastavuje VCore ako sa mu zachce.
Zadám nastavenie na MANUAL, nastavím VCore na 1.25V. BIOS si ale v pohode počas chodu nastaví 1,65V a v momente hlási prehriaty procesor. Myslím si, že niečo sa poškodilo na matičnej doske - dosť nekvalitná elektrika je u sestry.
Neviem čo s tým, vidím to na kúpu novej MB.
Zadám nastavenie na MANUAL, nastavím VCore na 1.25V. BIOS si ale v pohode počas chodu nastaví 1,65V a v momente hlási prehriaty procesor. Myslím si, že niečo sa poškodilo na matičnej doske - dosť nekvalitná elektrika je u sestry.
Neviem čo s tým, vidím to na kúpu novej MB.
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
Preto som poradil jeho reset lebo s tymto som sa uz stretol aj ja. Niekedy reset zabral inokedy az jeho prepalenie.
Tak tak,najprv by som skusil este ten bios preflesovat co by nemal byt taký problem a keby ani to nepomohlo tak asi fakt tu dosku vymenit