otočenie zdroja
otočenie zdroja
Zdravím mám skrinku http://www.alza.sk/bitfenix-merc-alpha-d280839.htm pozícia zdroja je dole a pod ním má dierkovanie.Moja otázka znie ako má byť otočený zdroj aby bol chladič dole alebo hore a bral vzduch zo skrinky?Pozeral som všelijaké fotky aj videa a niektorý to mali tak niektorý zas naopak tak sa chcem spýtať váš názor či to má vôbec nejaký význam riešiť.
- xsi69
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Re: otočenie zdroja
Fanom smerom dole , aby si nasával čerstvý vzduch zospodu skrinky .
Spoiler: ukázať
ďakujem za skorú odpoveď
Ak tu je uz ta tema tak sa trosku votriem aby som nezakladal zbytocne dalsiu.
Ak dam pod moju gtx 770 phantom zdroj, a ta fuka horuci vzduch smerom dole nebude to nejako vadit zdroju ked bude "tahat" stale horuci vzduch? Lebo ak ho otocim fanom dole tj nasava zo spodu tak horuci vzduch nema kde odchadzat.
Ak dam pod moju gtx 770 phantom zdroj, a ta fuka horuci vzduch smerom dole nebude to nejako vadit zdroju ked bude "tahat" stale horuci vzduch? Lebo ak ho otocim fanom dole tj nasava zo spodu tak horuci vzduch nema kde odchadzat.
.
- xsi69
- Pokročilý používateľ
@ stiv Horúci vzduch ? to máš čo za zdroj ?
Na to je to dierovanie na zdroji , aby odsálalo teplo .
Nechaj ho fanom dolu , nech sa chladí .
Na to je to dierovanie na zdroji , aby odsálalo teplo .
Nechaj ho fanom dolu , nech sa chladí .
ako určite sa nájde kopa ludí, ktorí si odôvodnia, že si zdroj otočia vetrákom hore...
podla mňa treba "zdroj nechať zdrojom" tzn. nech si nasáva čerstvý vzduch a ochladzuje svoje súčiastky. rozptýlený teplý vzduch od GK nechať stúpať hore a tam nech sa o to postará outtake vetrák vo vrchnej časti case (či už horná alebo zadná strana case).
podla mňa treba "zdroj nechať zdrojom" tzn. nech si nasáva čerstvý vzduch a ochladzuje svoje súčiastky. rozptýlený teplý vzduch od GK nechať stúpať hore a tam nech sa o to postará outtake vetrák vo vrchnej časti case (či už horná alebo zadná strana case).
zle si pochopil:
Chcel som dat takto zdroj aby tahal zduch co fuka grafika smerom dole.
http://cdn.overclock.net/3/39/900x900px ... _2122.jpeg takto presne ako to ma on a ci teda nebude zdroju vadit ked bude v horucave
@Zubesuch ano len ked grafika fuka vzduch stale dole tak sa tazko bude dostavat ten vzduch hore cez out fanny von
Chcel som dat takto zdroj aby tahal zduch co fuka grafika smerom dole.
http://cdn.overclock.net/3/39/900x900px ... _2122.jpeg takto presne ako to ma on a ci teda nebude zdroju vadit ked bude v horucave
@Zubesuch ano len ked grafika fuka vzduch stale dole tak sa tazko bude dostavat ten vzduch hore cez out fanny von
Naposledy upravil/-a stiv v Pi 27. Sep, 2013, 14:19, upravené celkom 1 krát.
.
zdroj nech si taja vzduch odspodu a ak sa ti zda ze ti tam ta grafika kumuluje prilis vela tepla tak pod nu mozes dat este daky blower nech fuka od grafiky von
ale bude sa dostavat hore.... v case sa imo neda uvazovat o laminarnom prudeni vzduchu. Predsa ten vzduch co rozfuka grafika naraza na bok skrine tam sa odraza a stupne hore podla mna. K tomu este pripocitaj fany v prednej pozicii ktore tiez co to rozfukaju.
Naposledy upravil/-a Zubesuch v Pi 27. Sep, 2013, 15:27, upravené celkom 1 krát.
- xsi69
- Pokročilý používateľ
Ak si ho dáš fanom zospodu , pribudne ti kúsok vzduchu pre grafiku .
Ak ho dáš fanom hore nič nevyriešiš , lebo teplo od karty nasaje a to teplo unikne dačo von a dačo naspäť do skrinky .
Ale zdroj má byť chladný
Ja mám napríklad SF golden kinga s fanom dohora .
A prečo ? Lebo fyzika .
Teplo sála hore a pomaly uniká zo zdroja , keby som ho mal naopak tak sa teplo kumuluje a nemá moc kade uniknúť .
Podotýkam , že je to semi-pasív ktorého fan sa ešte neroztočil
Ak ho dáš fanom hore nič nevyriešiš , lebo teplo od karty nasaje a to teplo unikne dačo von a dačo naspäť do skrinky .
Ale zdroj má byť chladný
Ja mám napríklad SF golden kinga s fanom dohora .
A prečo ? Lebo fyzika .
Teplo sála hore a pomaly uniká zo zdroja , keby som ho mal naopak tak sa teplo kumuluje a nemá moc kade uniknúť .
Podotýkam , že je to semi-pasív ktorého fan sa ešte neroztočil
- pipo137
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
stiv: človeče, prosím ťa vysvetli mi ako si to myslel, že ti tá grafika fúka vzduch smerom dole... wtf? ? To by potom všetky grafiky s nereferenčným chladičom fúkali vzduch smerom dole.
Keď už, tak fúka ho smerom na pcb karty tak ako aj všetky ostatné nereferenčné chladiče: http://static.techspot.com/articles-inf ... ge_06S.jpg (asi ťa splietol fakt, že ventilátory sú za pasívom a nie ako je to bežné pred pasívom, ale fúkajú klasickým smerom
A keď sa nebavíme o takom špecifickom prípade ako má xsi69 (kedy je orientácia fanu hore pochopiteľná, i keď na druhú stranu je to jedno, lebo ten zdroj by sa aj tak nezohrial), tak by som otočil určite zdroj fanom dole, nech nasáva chladný vzduch spod skrinky
Keď už, tak fúka ho smerom na pcb karty tak ako aj všetky ostatné nereferenčné chladiče: http://static.techspot.com/articles-inf ... ge_06S.jpg (asi ťa splietol fakt, že ventilátory sú za pasívom a nie ako je to bežné pred pasívom, ale fúkajú klasickým smerom
A keď sa nebavíme o takom špecifickom prípade ako má xsi69 (kedy je orientácia fanu hore pochopiteľná, i keď na druhú stranu je to jedno, lebo ten zdroj by sa aj tak nezohrial), tak by som otočil určite zdroj fanom dole, nech nasáva chladný vzduch spod skrinky
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Grafiku mam v pc uz od vydania takze viem kam fukaju fany
Si to kukni niekde ze to fuka smerom dole nie hore
Ak by fany fukali hore co budu chladit??? http://www.2dayblog.com/images/2010/dec ... X570-2.jpg
človeče
Si to kukni niekde ze to fuka smerom dole nie hore
Ak by fany fukali hore co budu chladit??? http://www.2dayblog.com/images/2010/dec ... X570-2.jpg
človeče
.
No ja som otočil zdroj vetrák smerom dole a zdroj je teraz oveľa hlučnejší je to také klepanie ako keby do teraz kým bol vetrak hore nerobilo tak neviem čím to je či ho mám dať s5 hore alebo ako
Naposledy upravil/-a robike v Pi 27. Sep, 2013, 16:36, upravené celkom 1 krát.
- pipo137
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
ono, možno mi ušlo akú máš case a teda neviem ako máš v nej kartu orientovanú, ale ako som napísal, tie fany fúkajú vzduch smerom na pcb karty... veď to máš aj na tom linku čo si postol zvýraznené: http://www.2dayblog.com/images/2010/dec ... X570-2.jpg že tie fany tam nie sú v push ale pull režime, teda že sú umiestnené až za pasívom a teda že chladný vzduch (tie modré šípky) najprv prejde cez rebrovanie pasívu, ohreje sa (červené šípky) a až potom cez fany a narazí na pcb karty.
A keď už sme pri tom, aj na tom obrázku odo mňa (preto som ho aj vyššie postol) http://static.techspot.com/articles-inf ... ge_06S.jpg je jasné, ako sú stavané tie fany (teda presnejšie ich lopatky) a vidím, ktorým smerom majú fúkať vzduch
PS: A to človeče neber v zlom, to bolo len také oslovenie , ja som ťa len chcel opraviť, ohľadom mylnej informácie/predstavy, čo si mal a nie vysmievať sa a pod... (len pre istotu, aby nedošlo k nedorozumeniu )
A keď už sme pri tom, aj na tom obrázku odo mňa (preto som ho aj vyššie postol) http://static.techspot.com/articles-inf ... ge_06S.jpg je jasné, ako sú stavané tie fany (teda presnejšie ich lopatky) a vidím, ktorým smerom majú fúkať vzduch
PS: A to človeče neber v zlom, to bolo len také oslovenie , ja som ťa len chcel opraviť, ohľadom mylnej informácie/predstavy, čo si mal a nie vysmievať sa a pod... (len pre istotu, aby nedošlo k nedorozumeniu )
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4