Mám menší problém ohľadom taktovania tohto procesora na základnej doske Asrock P5B-DE s 2x2 GB RAM 800 MHz (zn. GoodRam) a nie až tak výkonným chladičom CoolerMaster. Zdroj mám Fortron 500W.
Problém je vtom, že kým zvyšujem FSB frekvenciu do 333, tak nemám žiaden problém a počítač nepadá a funguje aj pri normálnom napätí procesora s primeranými teplotami. No ak sa pokúsim viac, tak PC vôbec nenabehne (žiaden POST ani nič podobné), len čierna obrazovka a som nútený ho 2x reštartovať kvôli resetu FSB k posledným funkčným hodnotám.
Tak sa chcem opýtať, že čo ma obmedzuje, a že či je možné, že robím niečo zle?
Detailnejšie údaje z CPU-Z: http://img819.imageshack.us/img819/9665/vz9e.jpg
Ramky sú totožné a zapojené na DualChannel. A BIOS má najnovšiu verziu.
Intel Core 2 Duo (E4300) - obmedzenie FSB?
Re: Intel Core 2 Duo (E4300) - obmedzenie FSB?
pocas toho ako navysujes FSB, zvysujes aj napatie pre CPU?
Spoiler: ukázať
Samozrejme, ze skusal a viac nejde. Mimochodom na 3 GHz ide bez problemov, bez zvyšovania napätia...
- Eddward
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
delicku FSB:DRAM si nastavil potom spravnu ked si dvihal FSB ? (na screene CPU-Z mas 1:1)
lebo ked zvysujes FSB zvysujes tym aj zakladnu frekvenciu pre RAM, a potom to tie pamäte nemusia zvladat...
lebo ked zvysujes FSB zvysujes tym aj zakladnu frekvenciu pre RAM, a potom to tie pamäte nemusia zvladat...
Core i7 8700K @ 4.8 Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI RTX 2080 GAMING X TRIO | Crucial MX500 2TB SSD
Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1809 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1809 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Overiť si teploty severného mosta, resp. čipsetu. Broadwater (teda iP965) bol celkom náročný na teplo, v podstate všetky lepšie výsledky sa konali buď to s doskami, čo nemali len pasív, ale prepojené heatpipe trubice (Gigabyty DS4, atď...), prípadne P5B Deluxe, alebo majster v taktovaní, Asus Commando. Mnohé dosky, špeciálne staršieho dáta a revízie (tuším C1) neboli schopné presiahnuť FSB 350 (hlavne MSI ). Pri mojej Asuske P5B si spomínam, že prvé verzie Biosov potrebovali a vyžadovali presné nastavenie všetkých hodnôt pamätí, nielen základného SPD. A chladiť, chladiť, chladiť. Buď rád, s dvoma linkami FSB a C2Q nastávajú patálie o to horšie, lebo sa to PÚ zhorší. Je to starý čipset, prvý reálny pre C2D. Tak to potom i vyzerá. Ale je krásny, deličky a FSB400, strašne rád som ho mal hlavne s prvými C2D a mojou E6300. /// ps: A doteraz fakčí ako pracovná stanica v domácnosti.
to Eddward: Skúšal som tak aj tak, no samozrejme 1:1 je najlepšie. Lebo potom dostane nižšiu frekvenciu a ramka a je potom menej zaťažovaná, keď nemá taký výkon. Ak sa nemýlim...
A ináč asi budem musieť kúpiť niečo lepšie na taktovanie (MB), lebo s týmto to asi nepôjde. (Áno viem mŕtva platforma apod; ale proste sa mi to páči.) Ešte skúsim iné ramky, ale to asi nič nezmení.
Mimochodom teploty NB aj ramiek pri frekvencii 3 GHz sú v pohode. A pc je celkom stabilný aj pri väčšej záťaži, no skúsim ešte nejaký stress test...
A ináč asi budem musieť kúpiť niečo lepšie na taktovanie (MB), lebo s týmto to asi nepôjde. (Áno viem mŕtva platforma apod; ale proste sa mi to páči.) Ešte skúsim iné ramky, ale to asi nič nezmení.
Mimochodom teploty NB aj ramiek pri frekvencii 3 GHz sú v pohode. A pc je celkom stabilný aj pri väčšej záťaži, no skúsim ešte nejaký stress test...
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Možno si len narazil na FSB Wall dosky alebo procesora.
Pri cenách dobrých OC dosiek na bazároch by som už asi šiel do novej platformy, tvoj procesor má reálnu hodnotu maximálne 10€, tak si to zváž, či stojí za to k nemu kupovať dosku za 50€ a viac.
Pri cenách dobrých OC dosiek na bazároch by som už asi šiel do novej platformy, tvoj procesor má reálnu hodnotu maximálne 10€, tak si to zváž, či stojí za to k nemu kupovať dosku za 50€ a viac.
Spoiler: ukázať