Ahojte.
Špekulujem nad nejakým domácim úložiskom. Momentálne mám doma router Netgear DGN2200 a v jeho USB pripojený 2TB externý disk. Je to ukrutne pomalé a je tu aj problém so stabilitou.
Od zariadenia očakávam nasledovné:
- ukladanie súborov (mám služobný notebook a nehccem mať súkromné veci v ňom, preto chcem mať rýchle dostupné súbory ked prídem domov) to znamená aj rýchle nahranie nových súborov
- pozeranie videí, počúvanie hudby z viacerých PC súčastne
- prehrávanie videí na smart TV (DLNA)
- sťahovanie (torrenty)
- väčšiu kapacitu disku 1-2 disky (u miniPC sa dá riešiť asi len externe)
- aby to malo nízku spotrebu a hlučnosť
Kamaráti mi vravia aby som šiel do miniPC prípadne HTPC. Ale mne sa skôr pozdáva NAS.
Čo by ste mi vy odporučili na to čo ja požadujem?
Ďakujem
PS: samozrejme uvažujem nejaký GB switch.
NAS vs HTPC (mini PC)
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: NAS vs HTPC (mini PC)
NAS je vhodne ak nemas poziadavky vybocujuce mimo poskytovanu funkcionalitu, a ak ti nevadi ze platis relativne vysoku cenu za podpriemerny hardware. U NAS mas vyhodu toho ze mas vacsinu funkcionality predpripravenej, problemom je ak chces nieco naviac.
Samotny vykon vacsiny kvalitnych NAS (QNAP, Synology) staci, DLNA uz moze byt ale nemusi, stahovanie moze byt uz vacsi problem (zavisi od daneho vyrobcu, torrent vacsinou ano, rozne file sharingove servre skor nie).
Spotreba je +/- rovnaka cokolvek si vyberies, typicky je NAS standardne PC s Atom CPU.
Ako kompromis by si mohol pouvazovat nad niecim ako http://www.alza.sk/msi-c847ms-e33-d388770.htm - mATX doska s integrovanym Intel Sandy Bridge Celeron CPU (1.1GHz) - viac nez dost na vsetky tieto standardne ulohy, spotreba nizka, rozsiritelnost relativne vysoka. To das do nejakej skrinky podla vlastneho vyberu, k tomu nejaky lepsi 350-400W zdroj (spotreba s 2 diskami bude do 50W v maximalnej zatazi, ale tazko zozenies mensi zdroj
), 1-2GB RAM, samotne datove disky a nejake male SSD/USB na system. Odhadom stale budes pri polovicnej cene oproti 4-diskovemu NAS a zhruba na urovni cien 2-diskovych NAS.
Samotny vykon vacsiny kvalitnych NAS (QNAP, Synology) staci, DLNA uz moze byt ale nemusi, stahovanie moze byt uz vacsi problem (zavisi od daneho vyrobcu, torrent vacsinou ano, rozne file sharingove servre skor nie).
Spotreba je +/- rovnaka cokolvek si vyberies, typicky je NAS standardne PC s Atom CPU.
Ako kompromis by si mohol pouvazovat nad niecim ako http://www.alza.sk/msi-c847ms-e33-d388770.htm - mATX doska s integrovanym Intel Sandy Bridge Celeron CPU (1.1GHz) - viac nez dost na vsetky tieto standardne ulohy, spotreba nizka, rozsiritelnost relativne vysoka. To das do nejakej skrinky podla vlastneho vyberu, k tomu nejaky lepsi 350-400W zdroj (spotreba s 2 diskami bude do 50W v maximalnej zatazi, ale tazko zozenies mensi zdroj