Nenapisal si vela informacii, ale predpokladam, ze potrbujes tlacit max. rozmer A4 a nie je to firma o 200 ludoch, takze staci zatazenie par desiatok stran denne (radovo tisice mesacne max). Hned prva chyba je napajat tu tlaciaren na nejake PC. Celkom najviac urcite a bez dalsej diskusie chces kupit multifunkcne zariadenie, ktore sa da napojit na siet. Postavis ho niekam na univerzalne miesto, pichnes do toho ethernetovy kabel a je pokoj.
Po rychlom badani som vybral tieto tlaciarne:
•
Lexmark MX-310dn [
link],
~340,- € s DPH - tlacenie 33 stran za minutu, duplexna jednotka na tlac, ADF podavac (automaticke scanovanie viac stran ale bez duplexu)
•
OKI MB461 [
link],
~320,- € - 35 stran za minutu, duplex na tlac, manualny podavac na scanovanie (pokial by si chcel duplex aj pri scanovani, tak OKI MB471 za ~350,- €)
•
Canon MF4890dw [
link],
~290,- € - 26 stran za minutu, duplexne tlacenie
aj scanovanie (DADF), WiFi
To som len namatkou vybral nejake zariadenia. Vsetky z nich budu normalne tlacit a vsetky maju opticke rozlisenie scannera 600x600 dpi, co je dostatocne na kancelarske kopirovanie. Ako vybrat tu najlepsiu? To je jednoduche, pozri si, ktory vyrobca sa o svoje zariadenia stara aj po vydani. Tak napriklad pre ten Lexmark existuje aktualizacia firmwaru tlaciarne z januara 2013 [
klik] a bezproblemova podpora aj vo Windows 8 [
klik]. Takisto ten Canon ma aktualizovany firmware z 21.12.2012 a ovladace novembra 2012. Dalej by som sa zameral na velkost ovladacov - nemame radi bloatware. Zo skusenosti mozem dlhodobo pochvalit Canon, ktory proste nainstaluje par megove ovladace a je pokoj a cisto. Opak je taka domaca inkjet HP tlaciaren so stovkami MB somarin, ktore sa navyse spustaju pri starte pocitaca.
No a este zopar rad, na co si dat pozor:
- Nie kazda tlaciaren musi podporovat scan-to-send, tj. ze nascanujes dokument a ona ho odosle ako obrazok alebo PDF priamo na e-mail v sieti. Toto je super funkcionalita do kancelarie, ktora usetri tony casu, ale zisti si, ci kupovana tlaciaren to ma. Plati klasicke pravidlo you get what you pay for. Tie lacne mozu mat len taky scanner-nepodarok, ze ides k tlaciarni, zapnes scanovanie, ides k PC, das na dialku softwarovo scanovat, vratis sa k tlaciarni, vypnes scanovanie a podobne nezmysly.
- Nebral som do uvahy ziadne ceny tonerov a ceny za jednu vytlacenu A4. Ak to nejako treba, budes si to musiet sam prepocitat. Taktoez si daj pozor, ze k novej tlaciarni nemusi nutne byt pribaleny toner, zober hned jeden z obchodu navyse. Ked sa nespotrebuje hned, spotrebuje sa neskor. Konkretna skusenost opat s Canonom (velka A3 MFP), kde toner nebol sucastou dodavky).
- Ked si uz nejaku aj vyberies, popozeraj na nu recenzie po nete. Mozes najst zapory, o ktorych sa nikde nedozvies. Jeden priklad za vsetky: nejaka priblba HP MFP vec, ktora nema podsvieteny displej. Takze v sere tam do toho mozes zmurit. V datasheete samozrejme toto napisane nenajdes.
Bottom line: Cokolvek kupis, kup perboha tlaciaren so sietovym pripojenim a najlepsie aj scan-to-send funkciou. Podakujes neskor.