Riesim problem s redundatnym a bezpecnym ukladanim dat.
Jednalo by sa o klasicku 2 clennu domacnost - 1x pc, 2x laptop, 1x tablet, 2x iphone

Najprv som skusal rozbehat na routry jednoduchy samba share na filmy a hudbu, ale WL-520GU (CPU:240MHz, RAM :16MB), avsak to sa mi podarilo max do 2 MB/s R/W. Takze tadial cesta neviedla a rozmyslam co dalej.
1. kupit hotove NAS a pridavnymi pluginmi doriesit dodatocne poziadavky
2. postavit file server na baze SB/IB atomov, pentia alebo celeronov, OS najskor lnx aj ked som windowsak.
Poziadavky by boli:
1. redundantny filesystem
a. HW RAID controllerom Dell Perc 5i, Perc 6i , HP P400 pripadne ine karty (raid5)
b. ZFS a pod. SW linuxove raidy
2. bezpecny, teda zacryptovany Truecryptom (tu by vykonovo nestihal router a asi ani klasicke NAS)
3. NFS, pripadne Sambu, podpora FTP
4. Backupovaci tool - najskor R-sync, spravene skripty na pravidelne backupty PC/tablet/laptopy
5. Transmission - stahovanie torrentov ovladane webovou strankou
6. moznost iSCsi, avsak nutnost GBit (pri 100Mbit, max 12,5 MB/s)
7. spotreba okolo 10-15w pri uspanych diskoch a 20-25w s 2x3.5" diskami
OPTIONAL:
1. nieco ako Apple TV, teda pripojenie TV karty a aby som napr. cez wifi vedel pozerat programy na tablete
2. Itunes server - automaticka synchronizacia a backup iphonov
3. ako jubox s webovym rozhranim pripojene na repro
4. pripadne moznost ako HTPC, avsak SB/IB celerony/pentia potiahnu HD filmy?
Hlavne na ukladanie dolezitych udajov a dokumentov, bkp, sharovanie filmov a hudby etc.
Takze neviem ci ma zmysel kupovat hotove NAS alebo postavit nieco. Predstavoval by som si nieco ako E-350/G530, mini-itx, 4 GB ram, 2x 1.5 TB disk, freeNAS napr so ZFS zacryptovane TrueCryptom, bootovane z USB,to by okolo 10-15w idle mohlo dat (kdesi v topicu o HTPC niekto pisal o 12w idle a do 20w pri prehravani videa na e-350)
Tak a teraz babo rad