rozmyslal som kam dat tento topic, ci do nakupnej poradne alebo sem. Pevne dufam, ze sa to vyvinie do plodnej debaty.
Riesim problem s redundatnym a bezpecnym ukladanim dat.
Jednalo by sa o klasicku 2 clennu domacnost - 1x pc, 2x laptop, 1x tablet, 2x iphone
Najprv som skusal rozbehat na routry jednoduchy samba share na filmy a hudbu, ale WL-520GU (CPU:240MHz, RAM :16MB), avsak to sa mi podarilo max do 2 MB/s R/W. Takze tadial cesta neviedla a rozmyslam co dalej.
1. kupit hotove NAS a pridavnymi pluginmi doriesit dodatocne poziadavky
2. postavit file server na baze SB/IB atomov, pentia alebo celeronov, OS najskor lnx aj ked som windowsak.
Poziadavky by boli:
1. redundantny filesystem
a. HW RAID controllerom Dell Perc 5i, Perc 6i , HP P400 pripadne ine karty (raid5)
b. ZFS a pod. SW linuxove raidy
2. bezpecny, teda zacryptovany Truecryptom (tu by vykonovo nestihal router a asi ani klasicke NAS)
3. NFS, pripadne Sambu, podpora FTP
4. Backupovaci tool - najskor R-sync, spravene skripty na pravidelne backupty PC/tablet/laptopy
5. Transmission - stahovanie torrentov ovladane webovou strankou
6. moznost iSCsi, avsak nutnost GBit (pri 100Mbit, max 12,5 MB/s)
7. spotreba okolo 10-15w pri uspanych diskoch a 20-25w s 2x3.5" diskami
OPTIONAL:
1. nieco ako Apple TV, teda pripojenie TV karty a aby som napr. cez wifi vedel pozerat programy na tablete
2. Itunes server - automaticka synchronizacia a backup iphonov
3. ako jubox s webovym rozhranim pripojene na repro
4. pripadne moznost ako HTPC, avsak SB/IB celerony/pentia potiahnu HD filmy?
Hlavne na ukladanie dolezitych udajov a dokumentov, bkp, sharovanie filmov a hudby etc.
Takze neviem ci ma zmysel kupovat hotove NAS alebo postavit nieco. Predstavoval by som si nieco ako E-350/G530, mini-itx, 4 GB ram, 2x 1.5 TB disk, freeNAS napr so ZFS zacryptovane TrueCryptom, bootovane z USB,to by okolo 10-15w idle mohlo dat (kdesi v topicu o HTPC niekto pisal o 12w idle a do 20w pri prehravani videa na e-350)
Tak a teraz babo rad
NAS/file server/ storage
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
NAS/file server/ storage
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: NAS/file server/ storage
Osobne by som to riesil PC na zaklade http://www.tichepc.sk/MSI-C847MS-E33-NM ... 1154025001 , ale tak ja nie som nestranny. Ono celkovo to zavisi od poctu diskov, uz pri 4 sa asi "oficialne" NAS velmi neoplatia.
Poziadavky :
1) HW Raid alebo Linux SW RAID, tvoj vyber.
2) enkryptovany FS je v Linuxe pritomny, TrueCrypt neviem, asi ano.
3,4,5,6) bez problemovov pod Linuxom.
7) no tam je mozno problem, asi by to vyslo o nejakych 10W viac. S Celeron G530 som mal v idle spotrebu s XBMC nejakych 35W zo zastrcky ak sa dobre pamatam, ale XBMC nie je prave realne "idle" (prekresluje obrazovku ako napr. nejake menu hry). Ak chces, mozem skusit znova odmerat spotrebu s Windows 8 (G530,H67M-ITX/HT, 4GB RAM, Scythe Kozuti, 8cm fan, 1TB 2.5" HDD, DVD mechanika).
Optional :
1) MythTV ?
2) tu ti nepomozem
3) MPD
4) XBMC, SB Celeron zvladne HD bezproblemov (maju VAAPI : http://en.wikipedia.org/wiki/Video_Acceleration_API)
Az na optional4 by tomalo byt bez problemov vykonovo stihat aj ta doska ktoru som nalinkoval, plynule video v optional4 negarantujem s tym 1.1GHz Celeronom. S G530 to bezalo bez problemov.
Ak nemas problem s rucnou instalaciou a konfiguraciu v Linuxe, tak niet co riesit. Osobne mam na toto server s Ubuntu 12.04.
Poziadavky :
1) HW Raid alebo Linux SW RAID, tvoj vyber.
2) enkryptovany FS je v Linuxe pritomny, TrueCrypt neviem, asi ano.
3,4,5,6) bez problemovov pod Linuxom.
7) no tam je mozno problem, asi by to vyslo o nejakych 10W viac. S Celeron G530 som mal v idle spotrebu s XBMC nejakych 35W zo zastrcky ak sa dobre pamatam, ale XBMC nie je prave realne "idle" (prekresluje obrazovku ako napr. nejake menu hry). Ak chces, mozem skusit znova odmerat spotrebu s Windows 8 (G530,H67M-ITX/HT, 4GB RAM, Scythe Kozuti, 8cm fan, 1TB 2.5" HDD, DVD mechanika).
Optional :
1) MythTV ?
2) tu ti nepomozem
3) MPD
4) XBMC, SB Celeron zvladne HD bezproblemov (maju VAAPI : http://en.wikipedia.org/wiki/Video_Acceleration_API)
Az na optional4 by tomalo byt bez problemov vykonovo stihat aj ta doska ktoru som nalinkoval, plynule video v optional4 negarantujem s tym 1.1GHz Celeronom. S G530 to bezalo bez problemov.
Ak nemas problem s rucnou instalaciou a konfiguraciu v Linuxe, tak niet co riesit. Osobne mam na toto server s Ubuntu 12.04.
- Chris
- Pokročilý používateľ
odmeraj to pls, teraz mi zerie 2500k, 8GB ram, SSD+3.5" HDD cca 46-49W idle, cize s tou g530 podtaktovanou a podvoltovanou by sa to dalo priblizit nie ?
lnx sa len ucim, no ani sa ich nebojim, mam jeden box v DC, plus par nakonfigurovanych routrov s DD-WRT + optWare a pod
lnx sa len ucim, no ani sa ich nebojim, mam jeden box v DC, plus par nakonfigurovanych routrov s DD-WRT + optWare a pod
-
- Moderátor
Ta zostava idluje na 24W zo zastrcky vo Windows 8.
U idle ale s podvoltovanim moc neziskas. Prave preto som pisal o tych cca +10W navyse oproti tvojim cislam, bez toho 2.5" disku to asi bude 22-23W v idle.
U idle ale s podvoltovanim moc neziskas. Prave preto som pisal o tych cca +10W navyse oproti tvojim cislam, bez toho 2.5" disku to asi bude 22-23W v idle.
- Chris
- Pokročilý používateľ
diky moc za tvoj cas
btw. nevies ci toto potiahne nejaky HD film ? http://www.alza.sk/intel-dn2800mt-marsh ... 397349.htm
btw. nevies ci toto potiahne nejaky HD film ? http://www.alza.sk/intel-dn2800mt-marsh ... 397349.htm
-
- Moderátor
S tou doskou budes mat hlavne strasne problemy s grafikou. V Linuxe nemas absolutne ziadnu sancu a pod Windows to bude tiez "o hubu".