Graphite Thermal Pad ?
Graphite Thermal Pad ?
Dám to sem ako zaujímavosť (snáď v oblasti chladenia)...
Náhodou som natrafil na takéto niečo:
PANASONIC - EYGS121803 - PYROLYT GRAPHITE INTERFACE SHEET PGS
Väčší obrázok: http://distributor.electronicspecifier. ... ic-PGS.jpg
Nejaké to video:
Tu sú bližšie špecifikácie: DATA SHEET
Sú tam rôzne druhy, rôzne hrúbky a veľkosti, ako lepiaca fólia, s vysokým tepelným odporom, ...
Dá sa to vzhľadom na vysokú elektrickú vodivosť vôbec použiť napr. ako teplovodivé spojenie medzi chladičom CPU a samotným CPU?
Alebo napr. medzi čip a IHS na mojom Ivy Bridge?
Zaujímalo by ma, na čo všetko by sa to dalo použiť
Náhodou som natrafil na takéto niečo:
PANASONIC - EYGS121803 - PYROLYT GRAPHITE INTERFACE SHEET PGS
Väčší obrázok: http://distributor.electronicspecifier. ... ic-PGS.jpg
Nejaké to video:
Tu sú bližšie špecifikácie: DATA SHEET
Sú tam rôzne druhy, rôzne hrúbky a veľkosti, ako lepiaca fólia, s vysokým tepelným odporom, ...
Dá sa to vzhľadom na vysokú elektrickú vodivosť vôbec použiť napr. ako teplovodivé spojenie medzi chladičom CPU a samotným CPU?
Alebo napr. medzi čip a IHS na mojom Ivy Bridge?
Zaujímalo by ma, na čo všetko by sa to dalo použiť
Naposledy upravil/-a Jurij757 v Pi 21. Jún, 2013, 16:34, upravené celkom 2 krát.
Spoiler: ukázať
- Kknightley
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Dec, 2012, 18:01
Re: Graphite Thermal Pad ?
Zaujímavé, vodivé a napriek tomu píšu odporúčané použitie v PC a mobilných telefónoch ... tým by sa tvoja otázka mohla vyvrátiť asi je to určené na podobné výmysli ako zamýšlaš ale očakávaný efekt = variable ...
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Mno...kde začať
Ak to chceš medzi IHS a čip, prípadne medzi chladič a CPU, tak asi nebudeš chcieť vysoký tepelný odpor, že...
No ale ak správne čítam datasheet - to čo si postol ten link na ten produkt vo farnelli, tak ide len o čisté PGS a vydrží to veľa, má to tých proklamovaných 1500-1700 (W/m.K), avšak je to aj slušne elektricky vodivé.
Napriek tomu sa podľa mňa el. vodivosťou zapodievať veľmi nemusíš (ak to tam správne dáš), pretože samotný čip je už izolačne zapúzdrený. Hlavne nemať vodivý spoj s niečim čo je naozaj vodivé, ináč pohoda. Samotný čip čo je v tom škaredom čiernom puzdre vodivý nebude, skôr niečo na tom PCB možno.
Čiže suma sumárum - dá sa to použiť, na obidve tvoje otázky.
Avšak zázraky nečakaj, pomôcť ti to môže len vtedy, ak vyhodíš IHS a budeš mať kontakt čip-PGS-chladič, pretože tým že síce pôjde teplo rýchlejšie z púzdra na chladič, neznamená že pôjde rýchlejšie z púzdra na PGS.
Proste limitom bude stále tepelná vodivosť zapúzdrenia samotného čipu.
Ak to chceš medzi IHS a čip, prípadne medzi chladič a CPU, tak asi nebudeš chcieť vysoký tepelný odpor, že...
No ale ak správne čítam datasheet - to čo si postol ten link na ten produkt vo farnelli, tak ide len o čisté PGS a vydrží to veľa, má to tých proklamovaných 1500-1700 (W/m.K), avšak je to aj slušne elektricky vodivé.
Napriek tomu sa podľa mňa el. vodivosťou zapodievať veľmi nemusíš (ak to tam správne dáš), pretože samotný čip je už izolačne zapúzdrený. Hlavne nemať vodivý spoj s niečim čo je naozaj vodivé, ináč pohoda. Samotný čip čo je v tom škaredom čiernom puzdre vodivý nebude, skôr niečo na tom PCB možno.
Čiže suma sumárum - dá sa to použiť, na obidve tvoje otázky.
Avšak zázraky nečakaj, pomôcť ti to môže len vtedy, ak vyhodíš IHS a budeš mať kontakt čip-PGS-chladič, pretože tým že síce pôjde teplo rýchlejšie z púzdra na chladič, neznamená že pôjde rýchlejšie z púzdra na PGS.
Proste limitom bude stále tepelná vodivosť zapúzdrenia samotného čipu.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Vďaka za odpovede.
Vyzerá to zaujímavo, len škoda tej elektrickej vodivosti.
Tým pádom odpadá použitie jedného veľkého pasívu a fólie pod VRM heatsinkami a keďže nerobia obojstranne lepivú fóliu, odpadá tiež použitie samostatných pasívov na každý VRM zvlášť.
Škoda, že pri nasadenom IHS bude brzdou tepelná vodivosť hliníka (predpokladám, že IHS je z hliníka) a bez IHS bude zrejme zasa problém s fixovaním CPU v sockete (niekde som videl použitú na to aj izolačku ) a tiež bude nutné riešiť prítlak chladiča na samotný čip (distančné podložky na montážnom kite?).
Jednoducho momentálne je vždy brzdou použitá teplovodivá "hovadina" medzi čipom a IHS, keďže ani taká Coollaboratory Liqiud Ultra nemá takú tepelnú vodivosť ako hliník, či meď (a manipulácia s ňou tiež nie je úplne "kóšer"), čiže ten "potenciál" sa mi vidí nevyužitý a táto fólia z grafitu by TEORETICKY mala byť zlepšením (aj tou manipuláciou).
Láka ma to vyskúšať, keďže rozmýšľam nad výmenou tej INTEL "super" pasty medzi IHS a čipom na mojej 3570k.
BTW, neviem či to tu niekde bolo, no našiel som aj takýto spôsob oddelenia IHS a čipu
http://www.youtube.com/watch?v=2jjxvY6Y-P4
Asi ho vyskúšam (mne osobne pripadá menej invazívny ako žiletka)
Vyzerá to zaujímavo, len škoda tej elektrickej vodivosti.
Tým pádom odpadá použitie jedného veľkého pasívu a fólie pod VRM heatsinkami a keďže nerobia obojstranne lepivú fóliu, odpadá tiež použitie samostatných pasívov na každý VRM zvlášť.
Škoda, že pri nasadenom IHS bude brzdou tepelná vodivosť hliníka (predpokladám, že IHS je z hliníka) a bez IHS bude zrejme zasa problém s fixovaním CPU v sockete (niekde som videl použitú na to aj izolačku ) a tiež bude nutné riešiť prítlak chladiča na samotný čip (distančné podložky na montážnom kite?).
Jednoducho momentálne je vždy brzdou použitá teplovodivá "hovadina" medzi čipom a IHS, keďže ani taká Coollaboratory Liqiud Ultra nemá takú tepelnú vodivosť ako hliník, či meď (a manipulácia s ňou tiež nie je úplne "kóšer"), čiže ten "potenciál" sa mi vidí nevyužitý a táto fólia z grafitu by TEORETICKY mala byť zlepšením (aj tou manipuláciou).
Láka ma to vyskúšať, keďže rozmýšľam nad výmenou tej INTEL "super" pasty medzi IHS a čipom na mojej 3570k.
BTW, neviem či to tu niekde bolo, no našiel som aj takýto spôsob oddelenia IHS a čipu
http://www.youtube.com/watch?v=2jjxvY6Y-P4
Asi ho vyskúšam (mne osobne pripadá menej invazívny ako žiletka)
- pipo137
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
jj, henten spôsob som si aj ja za posledné obdobie všimol, že sa začal objavovať na nete, vyzerá to tiež dosť použiteľne
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
máme aj lepšie veci
coollaboratory liquid pro alebo ultra majú lepšie teploty ako tie diamantové pasty
asik to bude tým že doslova zvaria dokopy obe plochy
nevýhoda je že sa nedajú na AL a dosť poničia povrch, pri cou je asi záruka v prdeli
coollaboratory liquid pro alebo ultra majú lepšie teploty ako tie diamantové pasty
asik to bude tým že doslova zvaria dokopy obe plochy
nevýhoda je že sa nedajú na AL a dosť poničia povrch, pri cou je asi záruka v prdeli
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Zaujímavá vecička... čo viem, tak grafit sa využíva na chladenie aj v kozmickom priemysle, ale býva "zapúzdrený" vnútri tvrdšieho materiálu, lebo je krehký. Toto vyzerá byť ohybná fólia, takže tam musí byť nejaká technológia, čo tomu dáva plasticitu.
Pokiaľ viem, grafit má síce výbornú tepelnú vodivosť, ale len v jednom smere - "v smere vlákna". Inými slovami ak zrežeme grafit a použijeme tak, že rezná hrana vlákien je v kontakte so zdrojom tepla, teplo sa výborne prenáša po vláknach, ale veľmi slabo do strán, teda vlákna medzi sebou nevedia odovzdať teplo. Preto asi aj tá zmienka o vysokom tepelnom odpore. Ale bolo by zaujímavé aký výkon má tá fólia v reále, určite to niekto testne.
Pokiaľ viem, grafit má síce výbornú tepelnú vodivosť, ale len v jednom smere - "v smere vlákna". Inými slovami ak zrežeme grafit a použijeme tak, že rezná hrana vlákien je v kontakte so zdrojom tepla, teplo sa výborne prenáša po vláknach, ale veľmi slabo do strán, teda vlákna medzi sebou nevedia odovzdať teplo. Preto asi aj tá zmienka o vysokom tepelnom odpore. Ale bolo by zaujímavé aký výkon má tá fólia v reále, určite to niekto testne.
- Martin_RAZER_SVK
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 06. Aug, 2012, 20:24
IHS je z medi a kedže použivaju medzi IHS a čip tekutý kov tak sa asi vodivosti báť nemusíš
CPU i5 4670k 4.2GHz,MB MSI Z87 MPOWER, RAM2x4GB KINGSTON HyperX Performance 2400Mhz Cl11 ,GPU Asus EHD5870+EK FC5870,D5 + Alphacool TOP, EK Supreme HF, 2x480 Alphacool Nexxxos UT60/XT45, case CM HAF X,PSU Seasonic x-650
No obetoval som sa a skúsil objednať.
Skúsil som najlacnejšiu dostupnú EYGS... hrubšiu verziu (na sklade, komplet aj s dopravou a DPH to vyšlo na cca 32,5€ ):
Panasonic PGS (EYGS091207)
Objednal som v piatok pred obedom, platba kreditkou a doprava z UK na SVK cez UPS (teraz je niekde v Kolíne nad Rýnom). Niekedy v stredu to dôjde.
Cez ďalší víkend sa snáď k tomu dostanem a zreferujem (snáď dobré) výsledky (klop klop).
Skúsil som najlacnejšiu dostupnú EYGS... hrubšiu verziu (na sklade, komplet aj s dopravou a DPH to vyšlo na cca 32,5€ ):
Panasonic PGS (EYGS091207)
Objednal som v piatok pred obedom, platba kreditkou a doprava z UK na SVK cez UPS (teraz je niekde v Kolíne nad Rýnom). Niekedy v stredu to dôjde.
Cez ďalší víkend sa snáď k tomu dostanem a zreferujem (snáď dobré) výsledky (klop klop).
- pipo137
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Ja len stále akosi nechápem, na čo (resp. ako) to chceš použiť?? Buď mi uniká nejaká zásadná info, alebo neviem...
Veď to nieje mäkké (ak správne vidím??) ako bežný thermal pad resp. aj ako teplovodivá pasta (len je to ohybné) a teda to nedokáže efektívne prepojiť dva povrchy ako potrebuješ, čiže napr. tepelne prepojiť povrch IHS so základňou chladiča... to si medzi to rovno môžeš dať kus plechu a efekt bude podobný, len to má vrámci samotného materiálu lepšiu tepelnú vodivosť
Veď to nieje mäkké (ak správne vidím??) ako bežný thermal pad resp. aj ako teplovodivá pasta (len je to ohybné) a teda to nedokáže efektívne prepojiť dva povrchy ako potrebuješ, čiže napr. tepelne prepojiť povrch IHS so základňou chladiča... to si medzi to rovno môžeš dať kus plechu a efekt bude podobný, len to má vrámci samotného materiálu lepšiu tepelnú vodivosť
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
Len sa snažím myslieť pozitívne
Nechaj ma snívať ďalej...
Zatiaľ mám v pláne dať tú fóliu (keď je ohybná, snáď nebude až TAK tvrdá ako plech a aspoň trocha sa "prispôsobí" obom povrchom ) medzi čip a a chladič (čiže bez IHS).
Už som premýšlal aj nad samotnou inštaláciou chladiča na čip (základňa musí byť bližšie k socketu cca o hrúbku chýbajúceho IHS), len vložím medzi montážne spony chladiča a ich uchytenie na základni chladiča 2 rovnaké vymedzenia (hrúbka rovnaká cca ako IHS) na oboch stranách a tým bude základňa bližšie k čipu (o tú hrúbku IHS).
Najlepší možný scenár:
Snáď to pôjde a docielim tým rapídne zníženie teplôt (klop klop)
Najhorší možný scenár:
Nechaj ma snívať ďalej...
Zatiaľ mám v pláne dať tú fóliu (keď je ohybná, snáď nebude až TAK tvrdá ako plech a aspoň trocha sa "prispôsobí" obom povrchom ) medzi čip a a chladič (čiže bez IHS).
Už som premýšlal aj nad samotnou inštaláciou chladiča na čip (základňa musí byť bližšie k socketu cca o hrúbku chýbajúceho IHS), len vložím medzi montážne spony chladiča a ich uchytenie na základni chladiča 2 rovnaké vymedzenia (hrúbka rovnaká cca ako IHS) na oboch stranách a tým bude základňa bližšie k čipu (o tú hrúbku IHS).
Najlepší možný scenár:
Snáď to pôjde a docielim tým rapídne zníženie teplôt (klop klop)
Najhorší možný scenár:
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
@mino_85: Mne len stále nejde do hlavy, ako môže mať niečo zároveň vysokú vodivosť aj odpor (tepelný alebo hociaký), keďže sú to inverzné veličiny
Späť k téme - pipo137 - no môže to akurát tak len nejak položiť na čip a IHS daď do kelu a primáčknuť na to chladič, alebo na pamäte VRAM(aj keď neviem akým činom to tam asi bude držať).
jurij - hovorím - pes je zakopaný už v tom púzdre, ale veď ja som na to celkom zvedavý, určite dodaj výsledky a pozor na dotyk s iným ako púzdrom a chladičom
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Našiel som prezentáciu tejto fólie, je tam vysvetlené aj použitie heatsinku - vlastne VEĽMI RÝCHLO rozloží teplo na väčšiu plochu chladiča, čiže, čím väčšia plocha základne chladiča a použitej fólie (napr. Alpenföhn K2), tým bude prenos tepla efektívnejší.
http://docs-europe.electrocomponents.co ... 1810f2.pdf
http://docs-europe.electrocomponents.co ... 1810f2.pdf
Som celkom zvedavý na tieto výsledky čo dosiahneš . Inak aktuálne je veľa TOP užívateľov spokojných s Indigo od EK Waterblocks http://www.tichepc.sk/Vyhladavanie?arg0 ... 2=414&pg=1
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
- Kknightley
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Dec, 2012, 18:01
TO chceš nejakým štýlom nalepiť na spodok chladiča, resp. na jeho pasív ? či ako to chceš riešiť ? Dáš dole IHS ostane ti tam ten kremík ktorý je v podstate dosť malý a ako píšeš, je potrebná väčšia plocha na to, aby sa to teplo rozložilo ... správne to chápem s tým pokusným lepením o chladič ?