Datove ulozisko

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: Datove ulozisko

Príspevok od používateľa faugusztin »

1) mozu tam ist aj bezne moduly, ECC nie je podmienka, akurat nesmies kombinovat moduly s ECC a bez ECC. Znova odkazem na http://n40l.wikia.com/wiki/Memory :) :
N40L comes with 1x2GB ECC RAM installed. It will accept up to 2x8GB (16GB total) 240-Pin DDR3 SDRAM 1333 (PC3 10600) RAM [1]. Non-ECC RAM is compatible, but not recommended for mission critical servers. Most casual, NAS or home server systems do not require ECC RAM.[2]
If using ECC RAM, ensure it is not Registered as the N40L will not boot (VGA, POST or 'blue light').
2) Moze pouzivat Software RAID v linuxe, nie je obmedzeny tym co podporuje hardware.

@mp3turbo: Tvoje zostavy su sice pekne, ale trochu cenovo inde :). Za 130 euro ci kolko to teraz stoji si kupi akurat tak dosku, CPU, RAM a ani na case mu uz nezostane, nieto este na zdroj, chladic, tebou spominane radice,... :D
Používateľov profilový obrázok
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 29. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Lord Anakin »

takze mal by som mat tam nejaky disk , konkretne by sa malo jednat o 500GB verziu. Nieje to na system zbytocne vela ? ... Ako silno musi byt spolahlivy a rychly disk na system pre microserver ? Lebo ak je 500GB vela tak by som dal ten disk bratovi a ja si od neho zobral staru 160tku .... popripade by som kupil nejaky maly ssd ak by to bol nejaky prinos pre system ako taky. Pri zlyhani systemoveho disku pridem o obsah aj datovej casti ? viem ze sa tam pouziva nejaky iny format ukladania dat ako je FAT ci NTFS ... cize ak by som vybral disky z nejakeho servera ci nas tak by som ich v klasickom pc nedetekoval a nemal pristup k datam ?

mal by som sa dopracovat od jedneho znameho k pouzivanej G7 N40L , ako skontrolovat na zaciatku ze vsetko slape ako ma a ze som si napriklad nekupil nieco nefunkcne ? co sa zvykne kazit na takychto serveroch ? videl som vela nahradnych zdrojov predavat ...
faugusztin
Moderátor
Moderátor

1) Kludne aj 160-ka postaci. Ono poziadavky su :
[quote]1 GiB RAM
2 GiB HDD/DOM/CF/USB Thumb Drive used as OpenMediaVault system drive.
NOTE: The entire disk is used as system disk. The disk can not be used to store user data.
1 HDD for data storage[quote]

Problem s CF/USB je hlavne v tom, ze tam sa s castymi prepismi nerata, co moze znamenat zivotnost systemoveho USB disku iba par mesiacov, ci rok...
2) Datova cast je ext2/3/4, takze o ten neprides, prinajhorsom budes potrebovat nejaky live Linux aby si sa k nemu dostal. Ani v pripade software RAID-u nie je problem. Tiez ak chces mat istotu, tak ma OMV funkciu zalohovania nastaveni do suboru (vid 3. obrazok na http://blog.openmediavault.org/?p=230 ), tento subor s nastaveniami si nahras napriklad na Dropbox pre pripad ze by sa nieco fakt pokazilo, no a potom si iba pripravis novu instalaciu OMV a das restore settings.

Ono sa velmi na nich nekazi nic, akurat niektore maju hlucnejsie ventilatory v zdroji alebo priamo v skrinke, to ale zistis hned. Velky ventilator je po mensej uprave konektora vymenitelny za akykolvek PWM ktory ma minimalne otacky aspon 500RPM, maly v zdroji je uz vacsi problem :).
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ono to je take komplikovane... microserver si za 130 rozhodne nepamatam, teraz je najlacnejsi v ponuke za 250,-eur pricom ma obidva [ehm] pamatove sloty plne [ehm 2GB RAM dohromady], ten mikrozdrojcek ked na neho skaredo pozrem tak sa prikrci do kuta sam od seba, amd turion platformu ani nespominam...

Ja za 203,- s danou poskladam nasledujuce komponenty:
http://www.alza.sk/intel-pentium-g2120-d347055.htm
http://www.alza.sk/adata-8gb-ddr3-1600m ... 304251.htm
http://www.alza.sk/coolermaster-cmp-350-d151554.htm
http://www.alza.sk/gigabyte-z68ap-d3-d456195.htm

rozsiritelnost, pocet diskov co tam zmestim, absolutna flexibilita (na tomto bezi virtualizacia aj Adobe Pohotošop, co utiahne 2GB mikroserverik?), ma to styri sloty na pamat z ktorych pouzijem jediny a nemam problem tam dat 32GB ked bude treba, ma to zbernic do aleluja, 7 diskov (z toho jeden mSATA), ma to zopar usb3.0 do ktorych polahky pripojim akykolvek dalsi disk s prenosovou rychlostou obmedzenou len diskom samotnym cize kludne 180MB/s kazdy. Ano, klasicke PC je skaredsie ako HP kocka ale je daleko vykonnejsie, flexibilnejsie, schopnejsie, rozsiritelnejsie univerzalnejsie a mohol by som dlho pokracovat ake este -ejsie ale to ty velmi dobre poznas takze tebe to vysvetlovat nemusim.

PS: HP v tej cene nema operacny system aj ked to niekde moze byt napisane, zato je tam 250GB disk ktory sa da pouzit napriklad na bootovanie systemu. Ja som teraz predaval dva disky, 1TB kapacita, nebolo toho certa co by ich mesiac a pol kupil po 39,-eur, takze rozmyslam aku velku hodnotu moze mat 250GB disk :)

Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody, ved to my dvaja dobre vieme. HP Microserver ma svojich zakaznikov. Aj klasicke PC v ulohe storage ma svojich zakaznikov. Ked mas dva disky ze 1TB, tak ten storage ani viacmenej nepotrebujes. Ked mas diskov alebo narokov trosicku viac, napriklad tak ako ja, Microserver ti nesmie do baraku lebo je proste ABSOLUTNE nepouzitelny.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Tak ono je to aj o tych rozmeroch, Microserver strcis prinajhorsom aj do skrine, zato s hentakou velkou skatulou mas problem - sam mam "server" v Nanoxia Deep Silence 1 a idem ma pretrhnut ked to mam prenasat (12 diskov, velky chladic, tazky zdroj, plus 10kg samotna skrinka). Je to o tom, co vlastne zakaznik chce. Ak chce maly NAS, tak urcite ho radsej prehovorim na Microserver za 140 euro nez aby kupoval NAS za 400€ a viac, vzdy to bude lepsie rozhodnutie nez kupa toho NAS.

Co sa tyka Microservra, tak vyzera ze stare AMD riesenie sa uz prestalo predavat a predava sa uz iba tebou spominany Gen8 Microserver s G1610 :
http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... p=as193054

Ten za 130 euro bol (teda presnejsie 129,00 € s DPH):
http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... 704941-421

PS: Inac neviem ako u teba, ale mne v tej tvojej zostave chyba zdroj :D.

PS: Datacom este ma tie starsie modely, za 139 euro :
http://datacomp.sk/hp-proliant-microser ... hZN4Btmj2w
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

zdroj tam nechyba. Ano, NAS za 400 mi pride hodne velka kravina.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

Takze to co som mal dohodnute nakoniec neberiem a kupujem rovno novu aj ked starsiu verziu G7 z datacompu...

mechcel som stavany pc (velkost , spotreba , cena - vsetko minusy) ... ani ta novsia verzia mi nepride ako to prave orechove ... system ktory tam je je premietnuty do ceny ... naco platit za system ked tam dam aj tak iny ? ... 4GB ramky je zbytocne vela a aj tak mozem dokupit neskor ked mi 2GB bude malo ... procesor bude urcite vykonnejsi no papierovo je to aj vacsi zrac energie ... a rozdiel 230(ratam s diskom 1TB) a 380 je uz trosku vela ... plus 1TB mi pride malo ... nato som ten server nekupoval ...

takze server je jasny teraz je cas vybrat disk , popripade disky a rozhodnut sa o raid

- v pc mam ssd - ten je na system , WD BE 640 - ten je na hry na mensie data , docasne data a 1,5TB WD GE - ten bol na data ako archiv ....

- ak by som neriesil raid tak mohol by som pouzit tu GE do serveru ? popripade k nej nieco dokupit ?
- alebo nechat GE pekne v pc ako je a len do serveru kupit nieco...
- mate niekto skusenosti s : http://www.alza.sk/seagate-barracuda-72 ... 390773.htm
- sme to to niekde na fore rozoberali ze nalepsie brat 2TB ze su tiche s dobrou spotrebou ... nejako som mamonar v tomto smere a 2TB sa mi zda malo ked si predstavim ze chcem tam hromadit data dalsie 3-4 roky
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Rozhodnutie je tvoje pravdupovediac, musis si ale uvedomit ze budes musiet svoje data docasne presunut niekde, lebo pripojenie disku do OMV/FreeNAS znamena kompletny format daneho disku.

Green disky so softwarovym raidom funguju celkom dobre, kedze SW RAID nie je tak citlivy na pomalsie disky (tj uspavanie Green diskov). Osobne pouzivam WD Red 3TB a starsie WD Green 2TB, ale ani jeden v RAID, so Seagate ti moc nepomozem.

Co sa tyka systemoveho disku, stale odporucam zohnat nejaky naozaj minimalny disk (kapacitne to potrebuje do 4GB maximalne) :
http://forums.openmediavault.org/viewto ... =12&t=1673
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

ten green ostane zatial v pc ... vypratam veci na disk ktory bude v tom serveri ... kedze som zainvestoval do serveru bolo by dost o nicom do neho kupovat 1TB disk ... cize som ochotny investovat este max 170eur ...

rozhodujem sa medzi :
- jeden Seagate Desktop HDD 4TB - 156eur
- dva Western Digital Caviar Green, 2TB - 166eur
- jeden 3TB hdd z verzie z diskov pre NAS

- hlavne mi ide o to ci mozem pouzit normalne disky alebo musim kupovat s oznacenim pre NAS
fateman
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 03. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa fateman »

jednozacne chod do WD RED diskov, do serveru a nasu ako stvorene. ale ci uz pojdes cestou dvoch 2TB diskov (trochu cez limit cca. 200€) alebo zoberies jeden 3TB je uz na tebe, zalezi na tom aky RAID, ak vobec, tam chces pouzivat.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

kedze si zainvestoval do serveru, budes asi chciet ochranu dat - ked si kupis jeden disk (ci uz 4TB alebo 3TB alebo cokolvek) a ten jeden disk sa ti pokazi, mas vsetky data v riti.

Moj vyber by z tohoto dovodu bol 2x 2TB disky, spravit z nich RAID1. Nech to stoji co to stoji, data maju daleko vacsiu hodnotu ako 30eur horedole nad nejaky "limit" nech uz je ten limit akykolvek kvalitne stanoveny.

Daj pozor na jednu vec : 2.5" a 3.5" format. Aby si nahodou nemal server s 2.5" sachtami a budes kukat jak lietajuci koberec na Airbus 380 ked tam budes chciet natrepat 3.5" disky...
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

no ved preto ze som investoval do serveru chcem ho vyuzivat co to pojde ... primarne to je pre mna hracka ... prvy server ... chcem vyskusat veci co taky server dokaze ... roky tie data boli po jednom disku a prezilo to ... klop klop ... najdolzitejsie data budu aj v pc aj na serveri ... cize zatial nejako bojujem s myslienkou raidu ale vysledok mi pride ze zatial ho netreba kym sa do celej problematiky serverov tohto typu nedostanem este viac ... neskor budem mozno este nejake karty , radice a neviem co vsetko dokupovat lebo viem ze nieco take je ale mam v tom spanielsku dedinu ...

1.takze ak kupim teraz 3TB disk a ked uz bude zapratany na dobru polovicu a usudim ze uz ma ten disk hodnotu obsahovu o ktoru by som nerad prisiel mozem dokupit dalsi 3TB disk a vytvorit raid 1 ?

2.ako silno spomaluje softverovy raid cele zariadenie ?

3.rozmyslam ze tu 250tku vymenim za toto : http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... 00S-32GM-C
alebo
http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... S200S3-30G
- ziadne vybracie , ziaden hluk ... rozhodol som sa ze tam nebudem davat ziadne stare disky s nizkou kapacitou lebo tie co mam doma maju vysoke teploty a su hlucne .... takze hladam lepsie riesenie
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> no ved preto ze som investoval do serveru chcem ho vyuzivat co to pojde ...
no praveze kazdy server je o redundancii, ochrane dat, preto maju dva zdroje, RAIDy z harddiskov atd. "Vyuzivat" server bez raidu je ako mat doma krasnu nadrzanu blondinu a byt homo.

1) ano a ano

2) nie moc, dokonca moze aj podstatne zrychlit. SW RAid je o tom ze namiesto specializovaneho radica jeho ulohu - pocitanie dat na RAIDe v pripade raid5/6, striping a podobne - zabezpecuje hlavne CPU. Zatazenie navyse sposobene tymto je minimalne, pri 450MB/s RAID5 [co ti dva disky nikdy neurobia] mam G2020 vytazene na 15% ale na znizenej frekvencii 1.5GHz cize proste prd makovy lebo na plnej frekvencii by to bolo cojaviem 7%. Cize zatazenie cpu je minimalne, avsak vykon ktory dostanes navrch (pri RAID1 sa teoreticky da uplatnit kombinovane citanie z obidvoch diskov samostatne, zavisi na sikovnosti softu) ti moze celu zostavu posunut do plusu oproti single disku. Zavisi takisto na velkosti blokov co pouzivas teda I/O size, velkosti RAID Stripe, disk clustrov, pomeru read a write operacii, neda sa to pausalne povedat. Vseobecne by ta RAID1 malo urychlit, pokial nemas 80% zapisov a 20% citani.

3) nerob to. 32GB SSD by som nekupil, kvoli zivotnosti (malo buniek, obmedzeny pocet prepisu) a nevyhodnej cenovke za jednotku kapacity. Ked uz SSD, tak rozhodne 64GB minimum. Vsimni si ze nespominam vykon a samozrejme vykon je daleko mensi ako pri 128GB verziach alebo vacsich, v SSD sa interne uplatnuje ista forma "raidu" (pocet pristupovych kanalov k pamatiam, vlastnosti radicov ktore su tam pouzite, blablabla). Okrem ineho ked tam nainstalujes Windows2008, tak ti skoro cela kapacita padne.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@mp3turbo: No ak plati to co som mu vyssie odporucal, tak tam pojde asi OpenMediaVault, teda 2GB vecicka.
@Anakin666: neviem ci pojde SW RAID1 spravit bez toho, aby si potreboval extra disk na odzalohovanie dat z prveho disku, ale je mozne ze sa da RAID1 inicializovat aj v degradovanom rezime s jednym diskom, nasledne prekopirovat data z prveho disku na degradovany RAID1 zostaveny iba z druheho disku a nakoniec pridat prvy disk do RAID1. Tj nieco ako :

Kód: Vybrať všetko

mdadm -C /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda1 missing
A nasledne bod 4 z http://www.howtoforge.com/replacing_har ... aid1_array :-)
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

dobre takze utriedil som si to zas trosku v hlave ...

definitivne rozhodnutie je ze chcem ssd ako systemovy disk kvoli jeho vyhodam
mp3turbo to mi chces povedat ze bude trpiet disk v serveri ako systemovy disk ? ja som myslel ze sa tam nahodi system a nic viac , ze nejaky velky prepis dat tam na nom nebude ... plus mensia spotreba , menej hluku a mene odpadoveho tepla oproti povodnej 250, faugusztin odporucal maly disk a dokonca to riesili klucami ... ale tento disk v pripade nespokojnosti viem pouzit v inom domacom pocitaci ...

takze vraciame sa k obsluznemu systemu celeho servera ... kolko zaberaju windows servre ? ... aky velky rozdiel je medzi nimi a nejakymi linux rieseniami ?

zatial som rozhodnuty ist do toho co mi odporucal faugusztin

ten raid zatial neriesim ... na zaciatok bude server obsahovat len data ktore ked sa stratia vadit nebude nejako extremne ... nastavim vsetko aby slapalo ako ma a potom sa zacnem zaoberat raidom a dokupovanim diskov ... server dostane na zaciatok 1,5TB GE od WD ... ak vsetko bude fungovat ako ma tak potom pride k vymene diskov ...

Návrat na "Nákupná poradňa"