Crucial nepojde na svoj MAXIMALNY vykon pretoze na to potrebujes SATA3 teda 6Gbit/s interface. Ty mas v notebooku len SATA2 teda 3Gbit/s interface.
Kedze sata2 hodi maximalne realne rychlosti niekde na urovni okolo 280 az 300MB/s a Crucial dokaze daleko viac, nebude vyuzity na plny potencial. To je rovnako ako ked mas auto s maximalkou 260km/h ale realna premavka ta pusti len na 190km/h a potom musis spomalit aby si sa nevybural. Ako spravne zaznelo, s tymto nedokazes absolutne nic urobit - jedine vymenit notebook a to stoji vela penazi a jasne si deklaroval ze takuto moznost nepripustas.
Takze si jednoducho a krasne uzivaj Crucial a vedz ze na novom hardware v buducnosti bude mat este o kusok vacsi vykon.
Moja osobna skusenost : v notebooku hp 6470b mam SSD Vertex4 ktore je uplne v rovnakej situacii ako budes ty. SSD je SATA3, rozhranie mam SATA2. S mechanickym diskom, 500GB IBM 7200rpm ktory je ukrutne rychlejsi ako bezne notebookove 5400rpm slimaky som bootoval windows 1:35 do promptu na meno a heslo, dalsie dve minuty na desktop (korporatny notebook, strasne vela spustenych aplikacii). SSDcko ktore "nejde na plny kotol" nabootojem meno/heslo prompt za DEVAT Sekund, desktop mam za dalsich dvanast sekund. Word spustim za sekundu, Excel spustim za sekundu, sviznost a rychlost (latencie a prenosova rychlost) stroja je absolutne na nepoznanie zmenena. Veliky usmev na xichte !!
Myslis ze ma velmi trapi ze moje SSD nejde na plny vykon ?
Este jedna poznamka : pre bezne operacie, teda pokial nekopirujes obrovske stovky megabajtov sekvencne (povedzme audio-video subory, 4GB alebo vacsie filmy, atd) nenarazis na limit priepustnosti SATA2 rozhrania. Odovodnenie : pozri si testy SSDciek a hladaj 4K random IOPS. Slovensky : pocet nahodnych vstupno-vystupnych operacii za sekundu. Najlepsie disky dosahuju okolo 80.000 IOPS o velkosti 4kB teda 80 000x4 = 320 000kB/s = priblizne 320MB/s (technicky 305.175MB/s ale to by som ti musel vela vysvetlovat ked sa pytas take otazky ako sa pytas). Pri zapise je to este horsie, tam je realny zazrak dosiahnut 40.000 IOPS teda 160000 kB/s cize priblizne 160MB/s. Zhodou okolnosti rozhranie SATA2 ktore mas ty aj ja zhruba niekde na tejto rychlosti konci, takze pre bezne veci a'la spustanie hier, start operacneho systemu, spustenie internetoveho prehliadaca, spustenie wordu, spustenie photoshopu a podobne, prakticky nezaznamenas ABSOLUTNE ZIADNE rozdiel v rychlosti sata2 v porovnani so sata3.
Strucne vysvetlene je to proste preto lebo to SSD jednoducho NEJDE na plne pecky furt a stale. Tie data ktore z neho citas treba aj nejakym sposobom "spracovat".
Pre prakticke pouzitie vobec neries sata2 versus sata3 na notebooku, ci mas sekundu k dobru so sata3 je uplne nepodstatne ked zarobis minuty v porovnani s mechanickym diskom !
Len pre porovnanie, mechanicke disky robia PRIBLIZNE 80 random IOPS operacii kdezto SSD robia radovo 50.000 ako sme si povedali. To je ten najdolezitejsi faktor vo vykonnosti.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.