Pretaktovanie CPU dual core e7300
Pretaktovanie CPU dual core e7300
Ahoj hosi. skusal som si taktnut procak mam MB - gigabyte ga ep-43 ds3l a procak e7300- 2,66 ghz stock. zatial som skusal par veci a nataktoval som to na 3,4GHZ dalej ked to posuniem nenacita win a skonci pri nacitani biosu. nasobič som nastavil na max 10 a FSB som dal 340 a delicku u ram som doladil aby mali 816 MHz . Ked chcem ist dalej napr na 3,5 ghz uz neacita win a skonci pri loade biosu.
V com moze byt problem toho nenabotovania ? ja som nechal napatia automaticky ladene biosom pretoze ked som naladil podla navodu tu na fore tak mi nenabehol vobec pc a nedostal sa ani do uvodnej obrazovky. Ako mam zvysovat napatia ? teraz pozeram ze si ten procak potiahol vyssie volty pri stock mal 1,18 a teraz ma 1,26 V pri 3,4 ghz.
Nechapem par veciam . 1. casovanie RAM - nastavil som podla fora a pc nenabehlo , ked som dal auto tak to slo vpoho
2. Aky dopad ma frekvencia mostikov na dopad GK ? takt sa tam nejako meni aj na gk alebo ako tu funguje ? Tu
na fore som sa docital ze to najdem pod FSB strap a take nic som tam nenasiel v mojom biose.
3. CPU a NB Skews som tiez nenasiel je to velmi dolezite ?
Inak ked pozeram na to cez CPUz tak tam skace nasobic bud 6 alebo 10 a podla toho ukazuje frekvenciu bud 2ghz alebo 3,4 je to normalne alebo sa tam niekde da locknut v biose aby to slo stale na 3400 alebo len drbe tomu programu ?
Hlavne by som chcel vediet ako je to s tymi napatiami ako zistim ku akej frekvencii ake napatie , alebo staci nastavit 1,4-1,45 pri tomto procaku a pustat len fsb a ktomu doladovat ram aby nepresiahla napr 900 MHz ? do toho taktovania som dost laik zatial
rozmyslam o novom pc uz mam aj zostavu zoskladanu tak sa hram a skusam z tohto pc vytazit este co to da dik za odpovede
V biose mam taketo nastavenie ako tento chlapik co tu daval screeny okrem toho ze nemam to casovanie ako on a mam auto a aj volty ram mam auto v GPUz ukazuje 1,888 V na RAM . A nedaval som manualne volty na procesor ako to ma on inak mam detto akurat s FSB 340. http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 0#p1164657
Nechapem este ze pri burne mi ukazuje jedno jadro na 50%-60% a druhe na 100 % to ten program tak testuje alebo tam mam nieco blbo ?
Nastavil som to casovanie RAM a nastavil som 1,3V Vcore a posunul som sa na 3,5 ghz . akurat ma serie ze v tom CPUz skace ten nasobic jak sa mu chce je to normalne teda ? pri zatazi je stale na 10x ale jak nema zataz tak ma 6x. inak dokedy je stabilny procesor do akej teploty ?
No nic sam si odpisujem len davam priebeh podvihol som volty na 1,35 na Vcore a uz idu oba jadra na 100% bolo asi malo napatia.
Inak mam ramky Kingston hyperx ddr2 800Mhz ake volty im mam nastavit ?
Inak nad 3,5 Ghz asi uz nepojdem mam freezer pro 7 chladic a pri burne mam teraz 60stupnov myslim ze viac uz zbytocne tlacit do vyssich teplot radsej nie a myslim ze proti 2,66 stock som si polepsil dost akurat to nastavenie ramiek keby mi niekto napisal kolko mam dat volt . vraj ked je tam auto nastavene tak to nie je moc dobre pri pretaktovanom cpu
//spojene posty - newmi
V com moze byt problem toho nenabotovania ? ja som nechal napatia automaticky ladene biosom pretoze ked som naladil podla navodu tu na fore tak mi nenabehol vobec pc a nedostal sa ani do uvodnej obrazovky. Ako mam zvysovat napatia ? teraz pozeram ze si ten procak potiahol vyssie volty pri stock mal 1,18 a teraz ma 1,26 V pri 3,4 ghz.
Nechapem par veciam . 1. casovanie RAM - nastavil som podla fora a pc nenabehlo , ked som dal auto tak to slo vpoho
2. Aky dopad ma frekvencia mostikov na dopad GK ? takt sa tam nejako meni aj na gk alebo ako tu funguje ? Tu
na fore som sa docital ze to najdem pod FSB strap a take nic som tam nenasiel v mojom biose.
3. CPU a NB Skews som tiez nenasiel je to velmi dolezite ?
Inak ked pozeram na to cez CPUz tak tam skace nasobic bud 6 alebo 10 a podla toho ukazuje frekvenciu bud 2ghz alebo 3,4 je to normalne alebo sa tam niekde da locknut v biose aby to slo stale na 3400 alebo len drbe tomu programu ?
Hlavne by som chcel vediet ako je to s tymi napatiami ako zistim ku akej frekvencii ake napatie , alebo staci nastavit 1,4-1,45 pri tomto procaku a pustat len fsb a ktomu doladovat ram aby nepresiahla napr 900 MHz ? do toho taktovania som dost laik zatial
rozmyslam o novom pc uz mam aj zostavu zoskladanu tak sa hram a skusam z tohto pc vytazit este co to da dik za odpovede
V biose mam taketo nastavenie ako tento chlapik co tu daval screeny okrem toho ze nemam to casovanie ako on a mam auto a aj volty ram mam auto v GPUz ukazuje 1,888 V na RAM . A nedaval som manualne volty na procesor ako to ma on inak mam detto akurat s FSB 340. http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 0#p1164657
Nechapem este ze pri burne mi ukazuje jedno jadro na 50%-60% a druhe na 100 % to ten program tak testuje alebo tam mam nieco blbo ?
Nastavil som to casovanie RAM a nastavil som 1,3V Vcore a posunul som sa na 3,5 ghz . akurat ma serie ze v tom CPUz skace ten nasobic jak sa mu chce je to normalne teda ? pri zatazi je stale na 10x ale jak nema zataz tak ma 6x. inak dokedy je stabilny procesor do akej teploty ?
No nic sam si odpisujem len davam priebeh podvihol som volty na 1,35 na Vcore a uz idu oba jadra na 100% bolo asi malo napatia.
Inak mam ramky Kingston hyperx ddr2 800Mhz ake volty im mam nastavit ?
Inak nad 3,5 Ghz asi uz nepojdem mam freezer pro 7 chladic a pri burne mam teraz 60stupnov myslim ze viac uz zbytocne tlacit do vyssich teplot radsej nie a myslim ze proti 2,66 stock som si polepsil dost akurat to nastavenie ramiek keby mi niekto napisal kolko mam dat volt . vraj ked je tam auto nastavene tak to nie je moc dobre pri pretaktovanom cpu
//spojene posty - newmi
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Re: Pretaktovanie CPU dual core e7300
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 9&start=30
ten cpu má iba iný názov taktovanie je rovnaké
ten cpu má iba iný názov taktovanie je rovnaké
Spoiler: ukázať
hm zabudol som vypnut to setrenie a tak ten nasobic skakal stale . teraz to vyzera vpohode nechavam to zatial na 3,5 Ghz. Pamatiam som volty nechal na auto procak nechavam na 1,35 V to by mal stabilne zvladnut dufam keby niekto mal nejake vylepsenia postrehy a pod tak piste alebo skusenost tuto dosku s tym procakom a ac freezerom 7 nejake vyssie takty tak dajte vediet
A posledna otazka . Po taktovani mi nejak skace teplota jak udrbana pri napr prehliadani vebu ze ma jadro 41 a zrazu je tam 48 a hned to padne na 41 zase . Je to normalne alebo mam znizit takt?
// spojene posty - newmi
A posledna otazka . Po taktovani mi nejak skace teplota jak udrbana pri napr prehliadani vebu ze ma jadro 41 a zrazu je tam 48 a hned to padne na 41 zase . Je to normalne alebo mam znizit takt?
// spojene posty - newmi
Nebud zly na mna som taktoval prvy krat tak teraz mi je divne aj ze fan ma 2800 otacky pri burne to som ani nevedel ze tolko da akurat ze to zrobi v sekunde 41-48-41 proste mi to prislo nemozne taky skok a zda sa mi ze to skace len na jednom jadre na druhom som to zatial nepostrehol ale tak kym sa neprehrieva asi to neham tak aj ked nejak zatial nepocitujem ze som natocil ten cpu
Zdarec pani . Tak som sa zase hral s tym mojim eckom skusal som to dat na 3,6 ale mam taku skvelu dosku ze pri nastaveni Vcore - 1,382 mam pokles zrejme v obvodoch dosky ze do processora sa dostane max 1,360 V . Tak ci tak 3,6 GHz stabilne v takyh voltoch nedostanem. pada mi tam jedno jadro s vykonom pri teste v prime . ked som to hodil na 3,55 GHz tak no problem s tymi voltmi . Teploty v pustenom prime som mal zatial max 61stupnov. Chcem sa opytat je este bezpecne dvihat to napatie ? Na stranke vyrobcu pisu max Vcore - 1,362 V . viem ze znesie aj viac a blazni tu z fora pustaju aj 1,44 V a podobne ale by som chcel vediet ci je to z dlhodobejsieho hladiska bezpecne . Inak som prekvapeny pretoze teraz ako mam len prehliadac pusteny tak ma teplota jadier nizsie hodnoty ako pred pretaktovanim ako je to mozne ?:D
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
No, vzhľadom na aktuálnu hodnotu E7300 (asi 10€) by som sa nezaťažoval otázkami, či to bude dlhodobo pre procesor bezpečné.
Pokles napätia vDrop je normálna záležitosť špecifikovaná Intelom - ide o ochranu CPU pred napäťovými špičkami.
V BIOSe kľudne nastav 1,4v aj viac.
Ale 3,6 GHz na E7300 je slušný výsledok a môže sa už jednať o strop daného CPU.
Takže nech ťa zaujíma napätie, ktoré ti ukazuje napríklad CPU-Z pri maximálnom vyťažení CPU, napríklad pri spustenom teste OCCT Linpack.
Tam aj uvidíš, kam môžu vybehnúť teploty.
Čo sa týka stability, Prime95 už dávno nie je tým pravým, skús OCCT test s nastavením Large Data Set a uvidíš, ako ti stabilný procák v Prime bude padať a robiť chyby.
Pokles napätia vDrop je normálna záležitosť špecifikovaná Intelom - ide o ochranu CPU pred napäťovými špičkami.
V BIOSe kľudne nastav 1,4v aj viac.
Ale 3,6 GHz na E7300 je slušný výsledok a môže sa už jednať o strop daného CPU.
Takže nech ťa zaujíma napätie, ktoré ti ukazuje napríklad CPU-Z pri maximálnom vyťažení CPU, napríklad pri spustenom teste OCCT Linpack.
Tam aj uvidíš, kam môžu vybehnúť teploty.
Čo sa týka stability, Prime95 už dávno nie je tým pravým, skús OCCT test s nastavením Large Data Set a uvidíš, ako ti stabilný procák v Prime bude padať a robiť chyby.
Ok tak ta cena je tiez pravda ale tak ja uz sa s tym len bavkam skusal som aj vyssie volty dal som tam 1,4 doska zhltla nejak viac volt tak na procak doslo tak 1,37V ale uz to nebolo stabilne dostal som 3,7 ghz a dva krat mi to zmrzlo po zapnuti testu takze strop som nasiel asi na tych 3,55 stabilnych este skusim tvoj program ze co to zrobi a mozno zistim ze to neni stabilne ani na stock
- adriano94
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 19. Sep, 2008, 20:40
Nechcel som zakladat novu temu ale moja e7300 v popise bezi v OCCT teste normal dlhodoba zataz hry bez problemov no ako dam sleep mod na pc a potom ho znova zapnem uz nenabehne... musim ho cez zdroj odstavit a zapnut a vtedy nabehne ako ked som ho dal uspat..
Foto Real v-core je cca 1,440
Foto Real v-core je cca 1,440
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Popíš presne, čo to spraví, nenabehne ani POST, alebo len OS?
- adriano94
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 19. Sep, 2008, 20:40
nenabehlo os.. 3x restartovalo a potom naskocilo.. tam kde bolo ale zrusil som spanok.. a vypinam iba monitor ak tak.. ale kupil som chladic big shuriken 2 rev..ze si pomozem ale teploty mam horsie ako s ac freezer
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Chladičom to nie je.
Skôr by som skúsil zvýšiť napätie na NB a VTT.
No dobre a kúp ten Xeon, ako sme sa už bavili.
Skôr by som skúsil zvýšiť napätie na NB a VTT.
No dobre a kúp ten Xeon, ako sme sa už bavili.