Router na doma

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Router na doma

Príspevok od používateľa wingo »

Čaute, potrebujem sa silno zamyslieť nad svojou domácou sieťou a ako ďalej. Momentálne mám doma 2 krabičky, postarší TP-Link a ešte starší ASUS, oba mierne nestabilné (občas odpája z WIFI apod.). Čo potrebujem?
1. Niečo stabilné aby mi manželka nehádzala každý týždeň na oči že "Ten internet zase nefungoval!" (odpojilo jej notebook z Wifi, bolo treba reštartnúť router), na WiFi sa pripája notebook, tablet a 2-3 mobily, výnimočne aj Wii + ak príde návšteva
2. Ideálne asi 8 ethernet portov (TV, blu-ray, satelit, PC, NAS, receiver + samozrejme WAN pre pripojenie momentálne cca 10mbit internetu cez WiFi providera), minimálne 2 z nich gigabitové (NAS a PC) aby to frčalo keď chcem zálohovať. Toto sa teoreticky dá poriešiť aj pripojením jednej z tých dvoch krabičiek kde všetko pozakazujem a poslúži ako switch, ale ideálne je predsa len "všetko v jednom"
3. Teoreticky pripojenie USB tlačiarne (Canon LBP2900), len zatiaľ netuším či pre ňu bude miesto, zatiaľ je pripojená k PC a chodí sa tlačiť tam
4. Aby to nestálo majland
5. Neviem na čo ešte treba myslieť pri výbere?

Všimol som si že odporúčate Mikrotiky, len to všetko sú 4-portové a ac verzie sú iba 100mbit alebo potom už cez 100€ čo sa mi zdá už moc. Či zle pozerám? To ac mi ale asi aj tak nebude treba keďže som staromódny a čo nie je mobilné mám pripojené káblom (a z toho vyplýva že mi sú 4 porty málo) a aj tak nič čo by ac podporovalo momentálne nemám, ale potešilo by do budúcna. Taká blbá otázka - manželku by potešilo keby bolo menej káblov, tzn. v budúcnosti viac cez WiFi, dá sa už na rýchlosť a stabilitu spoľahnúť? K niektorým veciam by som možno postupne dokúpil WiFi dongle/pri kúpe niečoho nového kúpil s Wifi nech je pokoj a tým pádom ani toľko portov nebude treba...
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Router na doma

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mas pravdu. Ja by som zrejme isiel do kombinacie 16port gigabit routrika (cize len ethernety) a k tomu nejaky wifi AP (napriklad mikrotik) ktory by riesil radia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"