Router na doma

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Router na doma

Príspevok od používateľa wingo »

Čaute, potrebujem sa silno zamyslieť nad svojou domácou sieťou a ako ďalej. Momentálne mám doma 2 krabičky, postarší TP-Link a ešte starší ASUS, oba mierne nestabilné (občas odpája z WIFI apod.). Čo potrebujem?
1. Niečo stabilné aby mi manželka nehádzala každý týždeň na oči že "Ten internet zase nefungoval!" (odpojilo jej notebook z Wifi, bolo treba reštartnúť router), na WiFi sa pripája notebook, tablet a 2-3 mobily, výnimočne aj Wii + ak príde návšteva
2. Ideálne asi 8 ethernet portov (TV, blu-ray, satelit, PC, NAS, receiver + samozrejme WAN pre pripojenie momentálne cca 10mbit internetu cez WiFi providera), minimálne 2 z nich gigabitové (NAS a PC) aby to frčalo keď chcem zálohovať. Toto sa teoreticky dá poriešiť aj pripojením jednej z tých dvoch krabičiek kde všetko pozakazujem a poslúži ako switch, ale ideálne je predsa len "všetko v jednom"
3. Teoreticky pripojenie USB tlačiarne (Canon LBP2900), len zatiaľ netuším či pre ňu bude miesto, zatiaľ je pripojená k PC a chodí sa tlačiť tam
4. Aby to nestálo majland
5. Neviem na čo ešte treba myslieť pri výbere?

Všimol som si že odporúčate Mikrotiky, len to všetko sú 4-portové a ac verzie sú iba 100mbit alebo potom už cez 100€ čo sa mi zdá už moc. Či zle pozerám? To ac mi ale asi aj tak nebude treba keďže som staromódny a čo nie je mobilné mám pripojené káblom (a z toho vyplýva že mi sú 4 porty málo) a aj tak nič čo by ac podporovalo momentálne nemám, ale potešilo by do budúcna. Taká blbá otázka - manželku by potešilo keby bolo menej káblov, tzn. v budúcnosti viac cez WiFi, dá sa už na rýchlosť a stabilitu spoľahnúť? K niektorým veciam by som možno postupne dokúpil WiFi dongle/pri kúpe niečoho nového kúpil s Wifi nech je pokoj a tým pádom ani toľko portov nebude treba...
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Router na doma

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mas pravdu. Ja by som zrejme isiel do kombinacie 16port gigabit routrika (cize len ethernety) a k tomu nejaky wifi AP (napriklad mikrotik) ktory by riesil radia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"