glObalist napísal:No asi som zabudol zdoraznit, ze jednu krabicu by bolo idealne nahradit iba jednou krabicou. Rpi by bola krabica navyse, a zena by musela na receiveri prepinat ci chce zrovna riesit Dreambox alebo Rpi.
Tymto ani neargumentuj, pretoze to nieje ziadna komplikacia, ale obycajna lenivost. Nieje problem to prekonat, rovnako, ako sa naucila ovladat dreambox, nauci sa RPi alebo HTPC aj ked to bude mat nejaky svoj extra ovladac. A pri dnesnych detoch nevidim komplikaciu uz vobec.
HTPC funguju inac ako hotove krabice, ktore kupis v obchode. Kazde je defakto pocitac a z toho dovodu to aj ako pocitac funguje. Takze aj taka banalita, ako je dialkove ovladanie, tam nema ziadnu optimalizaciu ci navrh od vyroby - ako si spravis, to mas.
Na ovladanie pouzivam starucky Microsoft RC6 ovladac, ktory bol robeny pre HTPC v dobe, ked bol z toho boom. Ale zase ma podporu vo vsetkom (KODI, Openelec, Libreelec, windows...). Zapichnes prijimac do USB a bezis. Este stale ho dostat kupit kadetade po online shopoch.
Dalej ber do uvahy, ze HTPC nerobis na rok-dva, ale na viac. Cize casom vzrastu naroky na vykon, detom pridu narocnejsie hry, budes chciet prehravat h265 kodek v 1080p, mozno pokukujes po 4k...a na 4k uz potrebujes inac vykonny cpu, alebo musis vyriesit jeho akceleraciu graf. kartou.
Ako tu uz bolo povedane, zabudni na krpatu skatulu ala dreambox, pokial do toho chces nacpat vykonny hardware. Neuchladis to a bud pouzijes vacsiu case, alebo ti to bude pri hrani hier v obyvacke vrcat jak lietadlo. Lebo chladenie. Rozhodni sa.
Ohladom vykonu na hry a hardwarovej podpory akcelerovania videi:
Do buducna, pre h265 ma hw podporu hocijaky novsi CPU od intelu, staci aby mal GT530 grafiku a prehras to bez problemov, ci 1080p ci 4k.
Ovsem ako pozname intel grafiky v ich cpu - nezahras sa na tom. To tvoje lego starwars by to utiahlo mozno v pohode, ale ako som pisal, do buducna pridu narocnejsie hry...a aj obycajny lowend za 70eur od AMD ci Nvidie precura vykonovo intel grafiky hocikedy a hocikde. Nepocitaj so ziadnym prepinanim grafik ako maju notebooky - ze ked nehras bezi ta v cpu a ked hras tak ta vykonna - to je len pri notebookoch.
Klasicke 1080p v h264 kodeku da v pohode hocijaky dnesny cpu, tam sa nemas coho bat.
No h265 je ina kava, obycajne 1080p s bitrate 10Mbit/s mi vytazi athlon 5350, v mojom HTPC (stvorjadro na 2GHz), na plne gule a video seka. 5Mbit/s bitrate to este stiha, aj ked CPU bezi na 60-90%. Dnes mas bezne bitrate pri h265 a 1080p tak 1-1.5Mbit. Ale do buducna, ked pridu vacsie bitraty a h265 nahradi h264 bude nutna vymena, alebo dokupenie grafiky s podporou hw akceleracie. Bez akceleracie to sam CPU neutiahne.
A ked budes chciet dokupit grafiku s hw podporou akceleracie, tak tu maju len novsie grafiky, a tie su vykonnejsie, s aktivnym chladenim. Cize tym zabijes dve muchy jednou ranou - budes mat hwardwarovu podporu a zaroven aj vykon na hry. Samorejme, aj bez pridavnej grafiky nepocitaj s bezhlucnym HTPC...aj samotny CPU je potrebne chladit ventilatorom. Mozno za nejaky cas, ked vyjde nvidia GTX1030, tak by mohla byt pasivna...
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB