Ďakujem všetkým za rady. Update pre zaujímavosť po dlhých bezsenných nociach a premárnených dňoch na internete študovaním všetkého možného okolo foto a pre mňa prekvapivým vyhlásením manželky že by sa tomu chcela v budúcnosti venovať viac:
Tak som nakoniec kúpil použitý Samsung NX300 + 16-50/3,5-5,6 + 30/2 za 300€, myslím že dobrá cena za tú kvalitu fotiek a videa. Možno neskôr dokúpime ešte dlhý zoom ak nám bude chýbať (na TZ7 sme občas využili plných 300mm, hlavne v zoo, ale 95% foto bolo fotených maximálne wide na 25mm), prípadne jeden fisheye na krajinu a architektúru a už ma fakt nič nenapadá, dokonca existuje aj upgrade path pre telo na NX500 s 4K videom, no čo viac treba

Teoreticky portrétový 50mm, ale tak portréty by mali ísť v pohode aj s tým 30mm keďže má dobrú svetelnosť len musím byť bližšie, či sa mýlim?
Za tie ceny ma vôbec netrápi že Samsung s foťákmi skončil, neplánujeme vrážať horibilné sumy do skiel a upgradovať telo každé 2 roky že by mi to extra vadilo, predpokladám že dobre poslúži dlhé roky.
Keď príde a trochu sa oťukáme môžem sem hodiť dojmy ak bude záujem. Btw. objednal som aj náhradný objektív do TZ7 z aliexpress, pohrám sa s tým a vymením takže bude aj náhradný foťák keď každý pôjde niekam inam čo sa občas stáva, za tých 20€ asi lepšie riešenie ako kupovať ďalší lacný kompakt