Stranu dozadu to máš.16cmfan napísal: ↑St 27. Mar, 2019, 11:28 Nie len mi ode o to, ze mozno by sa to dalo inak poskladat.
Chces po tom multimedia ? Cez SMB pustat filmy, hudbu, fotky ?
Ches potom automaticke zalohy z PC a ostatnych zariadeni ► NAS - RAID ► ostatne cloud/ext. hdd ?
Chces pristup z vonku odkialkolvek ? VPN priamo v stroji alebo staci cez router ?
Proste to sprav co najelengantnesie, nerob z toho zasa velku vedu lebo to NASko v zivote nedoskladas.
Napis ked tak este raz (trebars sa po roku nieco zmenilo) tvoje poziadavky, budget, predstavu
Pre mňa to je hlavne kocka, ktorá mi umožní dať z PC preč HDD.
Šanca vytvoriť aj rýchlejšie spojenie je výhodou, prepojenie chcem mať s kompom priame, preto som bol nešťastný, že to nie je možné prostredníctvom USB, bolo by to najjednoduchšie (3.1 Gen 2 usb-A na A a hotofo) ale nie je problém, zainvestujem do niečoho ako toto, nechcem si žrať bandwidth z 1gbit internej linky a počítam s rýchlosťou aj 2x vyššou ako keď mám také WD REDko v PC.
To je zatiaľ všetko, na čo bude slúžiť, to je pre mňa prioritou.
Plánujem investíciu okolo 1000€, 6x4TB WD Red, plán je čo najviac využiteľného miesta ale v dobrom mixe kapacitou a "bezpečnosťou", RaidZ1x2 sa mi pozdáva z tých pár výsledkov výkonu, ktoré som videl.
Vyššiu kapacitu diskov nechcem (pomer cena/GB), nižšiu taktiež. Zostava by vyzerala nejako takto:
CASE: Fractal Node 304
Chladenie: 2x NF-A9 dopredu, 1x NF-A14 dozadu
PSU: TBD - nízka kapacita ale čo najlepší pomer kvalita/účinnosť/ticho/cena
MB: Niektorú z H370M,Z370M,Z390M modelov XXX-itx/ac od Asrocku (6 sata portov a M.2 slot, kde pri NVMe disku nevypína SATA porty)
CPU: Pentium G5400 alebo iný Coffee+ Lake Penťák
CPU Chladič: možno tam rubnem rovno Feru 3
GPU: iGPU
RAM: 16/32GB nie-ECC pamätí, podľa ceny, trebárs Crucial Ballistixy, takže podľa ceny buď 2x8GB/1x16GB alebo potom rovno 2x16GB
SSD pre OS: nejaký NVMe s nízkou kapacitou (obávam sa, že minimum bude asi SX8200 Pro 256GB za niečo okolo 50€)
HDD: 6x WD Red (7200ot. disky by mohli byť príliš hlučné, budem to mať pár metrov od seba s pár kúskami nábytku medzi mnou a serverom - ideálne to nechcem počuť
K tomu dokúpim ešte nejaké odhlučňovacie panely, hrubšie na bočnice a spodok skrinky, tenší (predpokladám, že tam veľa miesta nebude) na vrchný panel a prípadne niečo na predný panel (aby som ale veľmi nezablokoval objem v danej časti a nestrotlil prísun vzduchu).