UnreAll, ako bolo spomenuté, chcel som mať tichú zostavu, ktorá sa neprehrieva. Používal som pred týmto upgradom Fractal fany a je to sakra rozdiel. Jediné čo teraz trochu počujem sú disky, ale tie už viac asi neumlčím. V záťaži je aj GPU podstatne tichšia. Otvorená bočnica by možno vyriešila teploty/hluk, ale to by tam bolo toľko prachu, že by to potom človek mohol každé 2 týždne vyfúkavať kompresorom
No ved práve tomu tak úplne nerozumiem. Ja mám v skrini iba jednu 80mm Noctuu a jeden 92mm v zdroji, ktorý to tiež tahá von. inak je tam už len dalšia 92mm Noctua na procesorovom chladiči. Na vháananie čerstvého vzduchu tam nieje nič. Mechanické disky nemám v PC žiadné, to bola ostatne aj moja podmienka, pretože s nimi nemôže byť žiadny PC skutočne "tichý". Vetráky mám zregulované tak, aby ich nebolo počuť vôbec, teda môj PC je absolutne bez jediného zvuku, aj s uchom piloženým na skrini. teploty v idle su trošku vyššie, ale stále bezpečné, tak k čomu viac fanov? Záleži na tom, či ma procesor v idle 25 stupnov, alebo 45? Jemu je to myslím celkom jedno a mne tiež Preto sa pýtam, ako môžem byť spokojnejší s tým, že mám nižšie teploty komponentov, ked ani tie vyššie ničomu nevadia?
Mal som predtým velkú skrinku s niekolkými vetráčikmi a bolo to ok. teraz mám mITX skrinku, ktorá ma poziciu len na jeden 80mm vetráčik vzadu a ono je to svete div sa stále ok pri záťaži su tie teploty tiež neni vôbec špatné a od rizikových majú ešte daleko.
Tak záleží aj čo tým chladíš, ak máš v bedni 300W grafiku a pretočený high-end CPU, tak to v mITX krabičke jednou malo vrtuľkou neuchladíš. Tým pádom ak máš väčšiu skrinku, tak ako písal stiv... viac fanov = nižšie otáčky v záťaži = menší hluk bez zníženia prietoku. Samo, nie vždy platí, že viac je lepšie, ale pri high-end zostavách to zmysel dáva, hlavne pri vzduchom chladených pažravých grafikách ktoré vypúšťajú do skrine kvantum tepla. V idle je to už o inom, tam stačí ak bežia aj dva fany na základný prietok, ale to už je aj o možnostiach regulácie. Ideálne ak sa dá aj airflow fany mimo záťaž vypínať.
Ja mám v bedni na prietok 6 fanov - 3x in, 3x out, v idle ale bežia len dva /podlaha in, zadná stena out/, aj to na min. otáčkach /400 rpm/, zvyšné sa rozbiehajú na pevných 450 rpm len ak teplota CPU alebo grafiky stúpne na cca 60°C a vypnú sa keď obidva komponenty klesnú pod 50°C. Ak k tomu pridáš adekvátne chladenie komponentov a kvalitný polopasívny zdroj, tak môžeš mať aj high-end črevá s veľa fanmi, ale takmer o nich nevieš.
Aby som tu nebol OT, pridám pár starších fotiek po výmene PSU. Medzitým došlo aj na výmenu VGA chladiča za Raijintek Morpheus, ale to som sa neobťažoval fotiť kompletku.
@ Leon, netuším čo myslíš, povedz. Ale je tam toho viac... custom cáble, trochu nasvietenie... jedno aj druhé som mal, ale som zrušil. tu ešte so starými črevami https://i.imgur.com/cnNtTMD.jpg
Káble nepasovali po výmene VGA, tak som sa ich zbavil a LED som zrušil len tak od nudy. Bedňu mám v stole a aj keď je to zľava odkryté, takže vidieť plexi bočnicu, tak nemám snahu z toho robiť výstavný kus. A s novým zdrojom tie stealh káble mi tam nevadia. Celkovo ale by to chcelo upgrade bedne, je to zbytočne prázdne vpredu, len disk mi visí v 5,25" klietke na Vibration Killeri. To je asi jediná vec čo ma brzdí prehodiť to do niečoho kratšieho. Ale ak vyjde nová generácia Define C, tak sa asi už nezdržím.
Chcel som to riešiť keď som kúpil novú grafu, ale nevedel som sa rozmyslieť aké presne farby a poradie káblov, lebo je jasné, že k tomuto len niečo s červenou, ale všetko čo ma napadlo mi prišlo už 100x videné. Potom to nejak vyšumelo a s týmto zdrojom ma to prešlo úplne. Možno s novou bedňou sa nakopnem. Ale príde mi, že takto to nie je zle, lebo mám tam veľa čiernej a káble by pri tom kričali. Takto si človek skôr všimne zvyšok.
Ako určite sa mi páči ten R1 v červenej a kombo grafiky s aftermarket chladičom. Zvyšok je o detailoch, fakt prkotiny jak strieknuť spony chladičov do čierna /aj CPU aj VGA boli biely kov/ a hlavne rámy fanov na R1 som striekol do čierna, lebo deafult je to sivé, to spravilo veľký rozdiel. https://i.imgur.com/kfnbu64.jpg https://i.imgur.com/4xGoqAl.jpg
Sú všelijaké odtiene červenej. Nemusíš nasilu krikľavé. Môžeš aj menej červenej nech tak nevyplýva. Alebo stmavňovacie poradie. Máš plno možnosťi stále. Treba popozerať tie firmy čo to robia, oni majú hafo nápadov. Dnes som akurát videl od jednej firmy, čo predáva kabeláž, 2 kombinácie čo sa mi páčili. Tá modrá s tmavou a svetlejšou je fajn nápad, a potom ten stmavňovací čierny.
... inak áno ku grafike som ešte zabudol dopísať, ten 5 slot je riadny macko
Hej, myslel som, že dám spraviť také decentné, že kopec čiernej a v každej vetve len po jednom červenom kábli povedzme, určite už nechcem nič také jak som mal, tam bolo tej farby priveľa a prebilo to zvyšok.