Wifi router k TV (4x"PC", 2x TV - kabel)

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 29. Apr, 2008, 14:00

Wifi router k TV (4x"PC", 2x TV - kabel)

Príspevok od používateľa Lord Anakin »

Zdravim ,

Potreboval by som radu s nakupom noveho wifi routra. Je to pre mna tema v ktorej vobec niesom doma.
Odchadzame v ramci domacnosti od Skylinku ako poskytovatela TV (po tom novom zvysovani o dovod viac - primarny bol signal)a prechadzame k Slovanetu kedze od nich mame aj internet (cenovo to asi vychadza najlepsie tak vyskusame).

Aktualne pouzivam par rokov po radach na tomto fore Mikrotik hap lite rb941-2nd-tc. Bol to mierny boj ale vcelku sa mi to pacilo ako to bolo priehladne spracovane - ako vela veci som tam nenapozeral ale nasli sa aj navody ked nieco neslo cize pohoda az na to ze v poslednom case akoby mierne prestal stihat - vcera nan brat nahodil nejaky update sw tak mozno sa mu polepsi. Tak ci onak kable niesu az taky problem a preferujem kabel namiesto wifi co sa tyka pc + PS4. Teraz vznikne potreba priviez lan kabel aj k 2 settopboxom ak som spravne pochopil a router musi podporovat nejaky protokol pre TV. Spanielska dedina - Slovanet ponuka 1e na mesiac co znie mierne lakavo ale radsej by som toto zariadenie svoje s tym ze nech je mozne sa na to spolahnut a vyuzivam poskytovanu siet na plno.

K routru je pripojena cast "inteligentnej" domacnosti (ziarovky, predlzovacky, teplomer, ...) - neviem ci to ma nejaky velky vplyv na poziadavky zariadenia noveho ale tak pisem to. Teraz to funguje a musi aj s novym zariadenim. Viem ze su 2 pasna a niektore zariadenia nechcu ist v jednom z nich ?

Zariadenie bude v 3 izbovom byte cize v tomto smere by hadam nemal byt problem.

Su konkretne veci co musi mat router pre TV mat ?

Dakujem za kazdu pomoc. :-)
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Re: Wifi router k TV (4x"PC", 2x TV - kabel)

Príspevok od používateľa Odar »

No mas 100 Mbit router, takze to bude asi prvorady dovod, preco nestiha. Treba vybrat cosi s 1 Gbit LAN. Toto nie je zla masina www.i4wifi.cz/cs/211097-routerboard-mikrotik-hap-ac2
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

cize ten odporucany bude fungovat aj s tou novou planovanou TV ?

neviem ci bude stacit 5 x RJ-45 , kazdy settopbox potrebuje kabel nie ?
- 1ks vstup
- 2ks settopboxy
- ostavaju uz len 2 - jeden stolovy pocitac by som nemal kam zapojit plus PS4 a este novu telku ...

ci toto riesit uz len switchom za par korun ?
16cmfan
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31

Príspevok od používateľa 16cmfan »

Umna bezi NAS, PC a STB Cryptobox 600HD mini ako IPTV, 3x mobil cez wifi, minimalne vzdy jeden NB cez Wifi, dalsi stolnak cez wifi router. Vykonovo to Mikrotik zvlada, ale jak zacnem tahat torrenty, musim skrtit lebo mam 100mbit a IPTV si berie 10 - 20 mbit/s.. cize ako pise Odar, staci kupit 1Gbit a budes v pohode. Ak si spokojny s MikroTikom, tak chod donho opat. Ten co postol Odar budem aj ja kupovat.

ps. konecne niekto s rozumom a primarne pouziva kabel na heavy load a nie posranu wifi jak v podobnej teme nedavno :D

A ano, mozes switch pouzit zanim
Mobo Asus PRIME B450 Plus CPU Ryzen 7 5800X3D (Noctua NH-U12S + dual fan Noctua NF-A12) GPU MSI GeForce RTX 3070 Ventus 3X RAM G.Skill Ripjaws V F4-4000C18D-32GVK SSD Silicon Power P34A80 CASE Lancool 205 PSU Corsair RM550x case cooling: exhaust 2x Noctua F12, in-take 2x Lian Li 120mm

NB: Dell E7470 Skylake Core i5 + 16GB RAM + FHD IPS Foun: Oppo Reno 5Z
Main server: Asus PRIME A320M-K + Ryzen 5 2600 + GTX 1660Ti + 32GB Ram
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: Dual monas setup 27" Samsung Odyssey G5 and AOC I2470Sw + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + Logitech G435
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

No keby router mal rovno viac RJ-45 nemusel by som to riesit ... ale ok dajme tomu ze to budem riesit switchom ...

jedneho kandidata mame teda

cize IPTV nepotrebuje ziaden specialny standart od samotneho routra ?

Ak by sme mali skusit najst nieco lacnejsie ako prvy kandidat teda 60E co by to bolo na tieto uceli ? Ď

.......................................................
EDIT :

nazor na :

1. Mercusys AC12G
2. NETIS N1
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa d3Xter »

môžeš mat aj 10gigove porty pokial ti to bude škrtiť provider nepomôžes si nijak, jedine budeš rýchly medzi pc lokálne, máš teda gigovy uplink od ISP?
ak ti slovanet privedie jedným káblom inet+iptv tak si to budeš musieť rozbiť na tom mikrotiku sám, predpokladám že multicast pre iptv teda by som asi pozeral po podpore igmp snooping
edit: ešte netreba zabudnúť pri 1gbps že je nutná plna výstavba
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

mierne sa chytam mierne spanielska dedina stale...

cize kupit si formulu a jazdit po slovenskych rozbitych cestach ?

Ako zistim co mi privedie Slovanet ?

Plna vystavba znamena za slovanet donesie 1gbps siet a ja potrebujem mat aj taku sietovu kartu v pc , notebooku , ... aj kable ine ?

Uz to skusim obmedzit...

Povodny : Mikrotik hap lite rb941-2nd-tc je pouzitelny pre zapojenie 2x TV ? spominane vyssie ?
Ak treba novy ktory najlacnejsi pri tom aby som zarucil rovnaku funkcnost siete ako momentalne ?
Alebo kupit switch alebo co s tym konkretne pani ... dakujem zatial za kazdu radu a ospravedlnujem sa ale ja ako ani vizualne ...
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

Dobre takze zas som zistoval veci a dostavam sa velmi pomaly ale nechcem sa do toho dostavat - chcem to vyriesit raz - co najlepsie a zabudnut na to :D

cize potrebujem aby router podporoval spracovanie vrstvy multicast - IGMP v.2
ma to aj moj Mikrotik hap lite rb941-2nd-tc ? kde to najdem ? chcem ostat pri aktualnom a ked pojde zle tak az tak ho menit ale musim si byt isty ze to pojde ked pride servisak pozapajat vsetky veci ... googlil som ale nepokladal som asi spravnu otazku
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa d3Xter »

tento zrejme nepodporuje igmp snooping/proxy co budes potrebovat, takze musis hladat ine :D ja mam napr RB952Ui-5ac2nD hAP ac lite a mal by podporovat igmp, ale v specke to neviem teraz najst ci ano :D ale vo winboxe mam tu moznost
budes potrebovat zapnut igmp na uplinku a pootom to posunut na port kam pripojis setobox od slovanetu
skus pozriet https://youtu.be/8Vo9NRrLRmg

zial ja to nemam odskusane, kedze poj ISP mi to doviedol nakoniec na zvlast kabli, tym padom som to nemusel riesit na routri

Návrat na "Nákupná poradňa"