NASko na git, zalohy, homeassistant

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

NASko na git, zalohy, homeassistant

Príspevok od používateľa lepermessiah »

Ahojte,

zahadne mi umieraju disky v PC (Raid 1) a tak som sa rozhodol neriesit uz PC a rad by som presunul data z vsetkych PC/notebookov/tabletov do jedneho centralneho uloziska. Rad by som do NAS ukladal zalohy z Win PC/NB cez Veeam a nejakym cool riesenim robil zalohy fotiek z Android telefonov a iPadu.

Poziadavky su asi taketo:
  • aspon 2x HDD (ale Raid5 by potesil), kapacitne by som riesil bud 2x8 alebo 3x4TB
  • dostatok vykonu na beh homeassistant, gitlab(alebo cogs/gitea), nenarocne scrappery v pythone, jednoduchy php webserver - pouzitie max. 3 osoby naraz (netusim kolko dockerov ci inych rieseni by som na toto potreboval a kolko ich utiahne naraz ake CPU s akou RAM)
  • spolahlivost, nech to funguje a vydrzi aspon 5 rokov
  • urcite nechcem riesit NUC ani mITX a podobne skladane PC
  • cena krabice vratane diskov max. do 850e s DPH (absolutny strop vratane rezervy)
Momentalne mam vyhliadnute Synology DS420+ ako Raid5 riesenie kde sa obavam vykonu, DS720+ kde zas vojdu len 2 disky ale je tam lepsie CPU aj ked cena uz ide trochu mimo rozpocet. DS920+ je uz daleko cez limit. Alebo mi bude stacit DS220+ ? Na bazosi som tiez objavil nejake QNAP, konkretne TS-253Be a TS-253 PRO. HDMI asi nevyuzijem, sice to bude v obyvacke, ale na Kodi mam Vero 4K a to by mi asi QNAP nedokazal nahradit. Pozeral som aj na ASUSTOR/Nimbustor, ale neviem ako je to so softverom v tychto krabickach. Asi vsade citam len o Synology ..

Dik vopred :good:
Spoiler: ukázať
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[Home]
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Re: NASko na git, zalohy, homeassistant

Príspevok od používateľa molnart »

pozri https://pc.bazos.sk/inzerat/115192641/h ... 2-16gb.php
celkom slusne vymaxovany konfig, staci dokupit disky a vykonovo to bude uplne inde ako to co spominas vyssie.
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Daron
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 28. Dec, 2008, 00:02

Príspevok od používateľa Daron »

Na Synology mas zadarmo Active Backup for Business - mozes robit image backup z PC, notebookov, atd...

Takisto cez DS Photo / Moments mozes rovno nechat zalohovat vsetky fotky na svoju NASku. Funguje to inteligentne, cize si mozes nastavit, ze fotky sa zacnu automaticky zalohovat az po pripojeni na WiFi.

Vykonovo bude ten HP uplne inde, stravis ale hodiny aby si to dostal do stavu aspon trochu podobneho, v akom bude to Synology za 10 minut po instalacii. A aj tak musis riesit programy na zalohu foto z telefonu, na zalohu NAS, atd...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Gitlab nemas sancu - na Gitlab potrebujes 4GB+ RAM. To s normalnym NAS jednoducho nerozbehas, a J4025 + aj po upgrade na 6GB RAM to bude len tak-tak. ARM based NAS by som zavrhol uz z principu, tie maju malo RAM a rozbehat aj Gogs bolo tazke maturovanie :).

Aj ked sa ti to nebude pacit, s najvacsou pravdepodobnostou ti umieraju disky kvoli diskom a nie kvoli PC.

Otazkou je, ci ma Git server vobec zmysel - Github uz ma privatne projekty zadarmo, ak ti teda nevadi, ze to mas na Github serveroch, resp. nevyuzivas Gitlab CI, tak nema zmysel riesit Gitlab ci ine lokalne alternativy.
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Cital som na GitLab-CE, ze ten docker pre Synology je OK na DS418+ s 4GB RAM a teda DS420+ s 6GB RAM by nemala byt na tom horsie. Bavime sa o vyuzivani jednou osobou. Ze GitHub ma privatne repozitare viem, rovnako aj GitLab ich ma, Websupport to dava ku hostingom, Webglobe to dava ku hostingom .. no ja by som to mal rad u seba, lebo nie vsetko chcem pchat online. No chcem to aj kvoli tomu u seba, aby som mohol nejake zakladne CI rozbehat, teda ked pushnem zmeny v projekte, prebehne mi to nejaky PHP-Stan a nasledne aby sa to rozkopirovalo na vsetky FTP, ktore mi treba. Momentalne to mam cez Git-FTP a nebavi ma to takto riesit.

Ze mi odchadzaju disky "kvoli diskom" je jasne, skor som to myslel tak, ze ked tento PC umrie, druhy uz skladat nebudem a teda nechcem si skladat NAS z neho, ani nechcem inu PC-based krabicu prave kvoli tym moznostiam, ktore ponuka Synology ci QNAP. Ako pozeram, Synology je jedine, ktore ma aj neARM krabicky, takze je vyber asi znacne zuzeny.

Ako som pisal, microserver nechcem aj ked je tam cena super, lebo som lenivy a negramotny, potrebujem krabicu, ktoru zapnem, vyklikam si par nastaveni a pojde to. Mimo ine sa mi pozdava aj to Synology VPN, DS Photo a tak ..
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[Home]
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Nechcem ti brat iluzie, ale Gitlab rozbehavat, dokonca aj s runnerom nie je 'vyklikavacka' :). Osobne by som na Atome prevadzkovat Gitlab nechcel, ale tak mozno to pojde.

x86 krabicky su aj od inych, napriklad https://www.qnap.com/en/product/ts-451+/specs/hardware ma J1900 a do 8GB DDR3L.
werwest
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01

Príspevok od používateľa werwest »

Qnap ma aj intel modely, ale ich sw je ako taka horsia beta verzia DSM.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

mne osobne aj synology DSM prislo zo zaciatku take dost overwhelming (mimichodom cez Xpenology sa da rozbehnut aj na microserveri, aj ked stabilita je potom ina otazka). je to dost bloatware s kopou veci ktore velmi nevyuzijes, a tie ktore vyuzijes o chvilu zistis ze maju dost obmedzene moznosti a po chvili siahnes po nejakom dockeri.

ked si nainstalujes napr. openmediavault tak tiez uz si iba klikas, dvoma kliknutiami mas nahodeny docker a portainer kde uz cez web si manazujes vsetky kontajneri. aj ked potom je riziko ze to budes chciet stale vylepsovat, tak nakoniec skoncis s nejakym hypervisorom, 7 virtualkami a 30 docker containermi ako ja, budes sa s tym hrajkat kazdu noc do tretej budes chronicky nevyspaty :D
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
werwest
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 30. Jún, 2018, 20:01

Príspevok od používateľa werwest »

Syno sa s omv porovnat neda :) a asi si mylis definiciu slova bloatware
Na to co pise bude so syno absolutne spokojny kedze sa nebude musiet trapit kazdu noc do tretej s nastavovanim
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ja na netrapim s nastavovanim, ja sa trapim s mnozstom statistik ktore to poskytuje. server ma v sebe 12 teplotnych cidiel + disky, vsetko to hodit na grafy, sledovat naplenost diskov, kolko dat pribudlo za ake obdobie apod... https://imgur.com/gallery/OGqOcpO a to tam mam len asi 20% veci co chcem mat, ani tie poriadne nefunguju a pomaly zistujem ze len pre monitoring potrebujem pomaly samostatny server
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

vyzera to cool molnart, cenim si tvoju zanietenost a presvedcovacie schopnosti, ale spat chodim o 3 aj bez dockerov :D tak snad to Synology bude OK, akurat stale vaham, ze ktore konkretne, lebo aj ked je to na viac rokov, cena 600e za prazdne NAS mi pride uz mimo, lebo to uz sa naozaj bavime o samostatnom microserveri s trochu inymi parametrami, ale to ja naozaj momentalne nepotrebujem a radsej dopadnem tak, ze o 2-3 roky nahradim PC nejakym serverom s remote desktop a za monitor nalepim nejaky thin client
[Home]
[Work]
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

Syno je fajn. Ako "cerstvy" majitel ds918+ s 10tbiwp mozem doporucit. Na nejake nepotrebne grafy zabudni, tu ti ich nebude treba a miesto robenia grafov si radsej pozriem film z videostation. Zalohovanie fotiek ipadov a iphonov + abb sa ti tiez moze pacit. Je to aj prekvapivo tiche, takze ked to mas niekde blizko tak z toho neohluchnes. Kolko vykonu ti bude treba na tvoje poziadavky ti ale neporadim. HP bude urcite vykonnejsi, ale ja som sa s tym nechcel hrat. :laugh:
.
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Tak este by som mal 2 otazocky:

1. ked clovek prestane pozerat len Alzu, zisti, ze v rozpocte by sa nasli aj ine modely, vsetko je to vykonovo rovnake, rozdiely su skor v M.2 slotoch/cache alebo rychlosti sietoviek. 2.5GBe sice zatial nemam, ale kto vie co bude o 2-3 roky. Ak odhliadneme od tych cenovych rozdielov, je stale Synology jednoznacna volba pre Docker? Ako su na tom so vzdialenym pristupom? Ako som zistil, na UPCckovu IPv6 je problem sa dostat a Connect Box ma problem s presmerovanim portov.
  • Synology DS920+
  • QNAP TS-453D-4G
  • Asustor AS6604T
2. planoval som kupit 3x WD40EFRX ale Alza teraz blokuje 1ks na objednavku, cize objednam to vsetko komplet inde a tam uz su ceny dost podobne so Seagate IronWolf 4TB. Tiez som si vsimol, ze 8TB disky su cenovo rovnake ako 2x4TB, cize otazka znie, ako su na tom tie disky so spolahlivostou a ci by som mal na zaciatok ist do 3x4TB alebo kupim 2x8TB a v buducnosti dokupim dalsie 8TB disky (Raid 1, neskor Raid 5/6). WD Red vraj nemaju senzor otrasov, ale su pomalsie, menej zeru, menej hreju. Neviem ako je to s poctom platni, spolahlivostou a tak, mne teoreticky staci momentalne tak 4-5TB kapacity na zalohu vsetkeho.
[Home]
[Work]
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

Ja by som do wd s ich aferou kedy si pomenili disky nesiel. A urcite by som vzal 2x8 a potom to rozsiril na 4x8. Takto kupis 4tb ktore ked budu male mozes vsetky predat. Potom bez zaruky s milion hodinami budu mat mizernu cenu. Jasne, 3x4 v raid1 je spolahlivejsie, ale aj tak.

Moje iwp maju do 40 stupnov v quiet mode (26 idle) takze nejake hrianie by som velmi neriesil ak to nechces zatvorit niekde do skrine.
.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

K UPC - presmerovanie portov uz viacmenej neexistuje, teda pri IPv6 a IPv4 cez DS-Lite urcite nie.

Bud si od UPC vyziadas IPv4 kvoli specialnemu dovodu (vela stastia), resp. zaplatis si staticku IPv4 (tusim 8 euro mesacne, ale neviem ci to vobec ponukaju mimo biznis platnov?). Pri IPv6 mas iba firewall, ktorym povolujes pristup na zariadenia a porty danych zariadeni.

Návrat na "Nákupná poradňa"