Reciever / zosik ~500€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
materik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00

Reciever / zosik ~500€

Príspevok od používateľa materik »

Zhanam reciever/zosik pre repraky Dali Oberon 1 (alebo 3) . Bude to v byte v obyvacke (cca 25m2), cize repraky primerane miestnosti a moznostiam hlasneho pocuvania. Repraky mam na 99% vybrane, zmenu vyrobcu/modelu uz velmi neplanuejm. Na oba model-y/-i/-e mam dobru cenu. Idem si ich este vypocut a zvazit aj rozmery.

Zdroje budu nasledovne:
- TV (najskor opticky vystup)
- HTPC + DAC (zacnem asi s Topping E30)

A tieto by potesili, ale nie su nutne:
- LAN? Hudbu mam na NAS, ale netusim, ci to bude vediet prehravat. Ked, tak HTPC to popapa a vypluje cez DAC
- steaming cez BT (mobil, MAC...)
- chcel by som aj gramofon, ale to asi nebudem mat kde dat. Ak zostanej jeden vstup do buducna, tak to potesi

Cena tak orientacne 500€, a ze to s nou myslim vazne, tak hodim o stovku drahsi tip :D
Denon RCD-N11 DAB Ceol?
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
zimcol
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2009, 22:33

Re: Reciever / zosik ~500€

Príspevok od používateľa zimcol »

Niečo také, ak nepotrebuješ/neplánuješ priestorový zvuk
https://www.trinasty.sk/tovar/cambridge-audio-axr100/
AMD Ryzen 5600G, Gelid Phantom, Asus TUF B550M-Plus, 2x8 GB RAM 4400 cl18, Adata SX6000 Pro SSD 512GB, NZXT H400, Seasonic Core 500W, Samsung 24" FHD
Lenovo ThinkPad T580, Intel Core i5 8350U, 16GB RAM DDR4, SSD 512 GB
Lenovo ThinkPad L540, Intel Core i5 4200U, 8GB RAM, SSD 128 GB, HDD 500GB
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Česť. Dlhé roky mám pri TV repro zrovna Dali Ikon (5.0 konfigurácia) a k nim aj hyperwoofer (Xavian Basso). Prešli si tromi receivermi. Prvé Onkyo bolo také OK at best dajme tomu. Potom prišla Yamaha (RX-A1080 tuším) a tá bola fajn, zvukovo si sadla s Dali, aj po nete to bola často odporúčaná kombinácia, aj kupujúci Yamahy, keď ju bol zobrať, hovoril, že to fajn hrá. Teraz mám Denon (X3500H) a som ešte viac spokojný.

Za ten Denon musím povedať, že vyšlo naozaj dosť updatov firmwaru, ktoré reálne fixujú a pridávajú veci (viď všeobecný changelog) a v podstate funguje celý tak nejak dobre. Nič nemrzne, nič netreba reštartovať, dokonca HDMI-CEC funguje stále a bez problémov, Spotify ide a rozumne (zapneš Spotify stream, tak nezapne hneď aj TV cez HDMI-CEC). Hlavne som ho kupoval kvôli Audyssey XT32.

Za mňa:
- Rozmysli si, či chceš receiver alebo len stereo zosík. Za daný peniaz bude receiver vždy hrať horšie, ale počuteľne horšie? Ťažko povedať. Ak to bude pri HTPC, tak ja by som celkom určite šiel do AVR.
- Nerieš nejaké šmatlavé prepojenia optikou, čo pretlačí maximálne snáď AC3. Normálne ten zvuk prepoj cez HDMI (v prípade AVR)
- Dali môžem odporučiť. Za tie roky im nič nie je a stále majú taký ten fajn punc a drobnosti ako nálepku vzadu s ručným podpisom človeka, čo to kontroloval.
- Dobrá korekcia zvuku v miestnosti robí počuteľný rozdiel. V betónovom(?) paneláku to snáď spraví väčší osoh než jednotlivé značky receivrov.
- Gramofón si rozmysli teraz, lebo asi potrebuješ Phono vstup a nie všade to je. Každopádne by som sa v dnešnej dobe na také hipsterčiny už vysral.
- Pokiaľ chceš vyslovene len nejaký zosík a kŕmiť ho tým DACom, tak... asi niekto iný poradí.

AVR značky:
- Onkyo = asi nie úplne zlé, ale u mňa meh.
- Yamaha = OK, asi ako poslední by si mali robiť AVR vo vlastných výrobných halách (možno len tie vyššie rady RX-A).
- Denon = OK
- Marantz = Denon, ale mne je strašne nesympatický, ukrutné sa mi nepáči vzhľadovo, ale je to už jedna firma.
- Pioneer = moja srdcovka, dlllho som chcel Pioneer AVR, ale odkedy ich zhltlo Onkyo, čítal som problematické veci na ne.
materik
Používateľ
Používateľ

@zoom dik za obsiahlu odpoved!
@@zimcol dik za tip, len stereo. Na priestor nemam priestor :)

Toto som aj riesil, ci mi vazne treba receiver. To HTPC to prakticky vsetko pokryje, akurat to pripojenie dalsich zariadeni cez BT vtedy utrpi (mozno).

A s Dali som aj ja nad mieru spokojny. U rodicov som zanechal kombinaciu aku mam v podpise (Dali + NAD). Je to tam vyse 10 rokov a stale to hra na urovni. To je aj dovod, preco opat raz Dali. Tie zosiky/receivery este prestudujem.

Korekcia zvuku, na tom pracujem. Dost tvrda podlaha (dubove parkety), ale pribudne koberec, zavesy a podla potreby dalsie zmakcovadla. Byt je v tehlovy, tri steny maju hrubku 46cm, jedna len 15cm. Byt z 50. rokov :). Co tam mam teraz prenosny BT repracik Denon, tak nepocut nejake rezonovanie ani dozvuk.

Gramo to len ako taka imidzovka. Ako, mam v zbierke niekolko kusov LP platni, ale cez kamosa vsetko digitalizovane. A tento sposob viem pouzivat aj nadalej. Platne mozu zdobit dalej (Legendary bookshelf of LPs - +5 to inteligence, +5 charisma)
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Čo sa týka AVR vs. stereo zosík, tak... ja neviem, ja som za AVR. Mňa by už nebavilo všetok zvuk tlačiť rôznymi cestami. Tuto hudbu z prehrávača spustím takto a nejaký plugin možno urobí room correction. Film si spustím tuto a napr. LAVFilters downmixujú zvuk na stereo (nevravím, že nekvalitne), TV vysielanie či Netflix z TV pretlačí zvuk cez optiku, ale len takýto zvuk a nie onaký, čo už tým neprejde. Jedno má room correction, druhé nemá, tretie bude znieť hlasnejšie než prvé a podobne.

Proste AVR, do toho pichnuté HTPC cez HDMI, alebo aj iná krabička (používal som roky HTPC a mám aj Vero 4K+). Cez HDMI pretlačíš akýkoľvek zvuk. TV pripojiť cez HDMI ARC (ideálne eARC) naspäť do AVR a je vystarané. Všetko ďalšie sa deje v AVR. Hlasitosť jednotlivých vstupov, downmixovanie kanálov, room correction. A zase mne sa páčí, keď pri filme svieti na displeji napr. DTS-HD Master Audio. Viem, že nepodstatná blbosť.

Ale iné som chcel - room correction. Z bežne komerčné dostupných možností je počas uplynulých rokov asi takéto poradie:
- Dirac -- bolo veľmi málo rozšírené, ale teraz sa tlačia všade, majú aj appku pre PC, môže ti pomôcť na HTPC
- Audyssey (hlavne MultEQ XT32) -- nájdeš pre aj proti, ale vo všeobecnosti asi najviac advanced donedávna (= pár rokov dozadu)
- Mid-range YPAO (Yamaha), MCACC (Pioneer) a tak

Kebyže kupujem AVR dnes, určite chcem vyskúšať Dirac. Veľmi na to výrobcovia prechádzajú, napríklad aj Onkyo/Pioneer to už má. Arcam a NAD detto. Denon dostane FW update, ktorý to pridá (zase sme pri tom Denone a updatoch). Ale pri Denone si bude treba priplatiť (full range korekcia $349 USD). Neviem, či aj pri iných.

Len toľko som ešte chcel k room correction. Idem si normálne pozrieť receivery boha jeho. Som včera neplánovane zarobil 90,-€, takže teraz rič bič, make it rain... :rep:

PS: Ideálne je samozrejme vytlmiť miesntosť a až potom doladiť softwarovou korekciou. Koberec a závesy pomôžu na vyššie frekvencie. V prázdnom byte budeš mať najviac problém s basovou zložkou (dunenie, dlhý dozvuk). Na basy potrebuješ veľké, tažké, pórovité veci. Nie 3 cm molitan, ale 20 cm basovú pascu v rohoch. Z bežných vecí potom gauč, policu plnú kníh, a podobne. A práve tu môže do značnej miery pomôcť Dirac/Audyssey. Ja toto plánujem ešte robiť v budúcej PC miestnosti aj obývačke, kde do regálov dám nejaký vytlmovací materiál obalený látkou... ale to ešte musím premyslieť.
zimcol
Nový používateľ
Nový používateľ

Mám zostavu AVR Marantz SR6011+ repro 5.1.2 Q Acoustic a k tomu ešte starý stereo zosik CREEK 5350SE. Predné repro je napojené na CREEK, ostatné efektové sú napajané z AVR. PRE-OUT z AVR na predne repro mám napojené na vstupy CREEKu. Celé je to nakalibrované cez Audyssey XT32. Do CREEK mám ešte pichnutý USB DAC, hudbu púšťam z PC cez Foobar WASAPI.
Filmy pozerám tak, že zapnem AVR Marantz aj stereo zosik CREEK - ten pomôže predným repro a dodá viac dynamiky. Hudbu ale počúvam výhradne cez CREEK, lebo znie jednoducho oproti AVR oveľa lepšie. Bez kalibrácie, bez room correction, bez ničoho...a predsa oveľa lepšie ako AVR.
AMD Ryzen 5600G, Gelid Phantom, Asus TUF B550M-Plus, 2x8 GB RAM 4400 cl18, Adata SX6000 Pro SSD 512GB, NZXT H400, Seasonic Core 500W, Samsung 24" FHD
materik
Používateľ
Používateľ

U mna to vidim len na jedno zariadenie. Vzhladom na minimalisticke potreby, prakticky low-cost repro a dost obmedzene moznosti umiestnenia si musim vystacit. Ta masinka od Cambridge Audio ma zaujalo, celkom fajn posobi aj v recenzkach. Idem si ju poriadne nastudovat. Fakt dik za tip

A este k room correction, ja som dufal v jednoduche HW riesenia. Uvidim, ako to bude zniet na posluchu a doma.
zimcol
Nový používateľ
Nový používateľ

Ja som chcel tým mojim príspevkom poukázať na to, že stereo zosik, bez kalibrácie a room correction, nemusí nutne znamenať horší výsledok/zvuk, nez nakalibrovany AVR. Mam to doma (panelák, obyv. 20m2) v priamom porovnaní a pre stereo hudbu ja volím jednoznačne ten starý stereo zosilňovač.

Návrat na "Nákupná poradňa"