Novinky v oblasti chladenia - ventilátory
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Re: Novinky v oblasti chladenia - ventilátory
Sorry, som tu už tak dlho nebol, že sa neorientujem.
Spoiler: ukázať
- Ľubo
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Po 13. Máj, 2013, 21:45
Cooler Master SickleFlow 120 ARGB: Až na ten strašný rapot… Moze niekto takymto sposobom zabit inak vyborny ventilator?
Veci je dobré robiť buď poriadne alebo vôbec.
Ušetrili pár tisíc na vývoji a centy vo výrobe, nič nové pod slnkom pri týchto firmách
- Ľubo
- Čierna listina bazáru
Jasne, je ale zvlastne, ze take MF120 Halo maju uz tichy motorcek a pritom je to rovnaka cenova kategoria. A i ten motorcek ma rovnake stitkove parametre (0,37 A pri max. vykon). Skoda, no. O kusovu chybu alebo chybu nejakej konkretnej serie celkom urcite nejde.Rapot potvrdil aj majitel skrinky MasterBox MB511 ARGB, ktora tieto ventiatory pouziva.
kto ma chut, konecne si pride na svoje pri teste NF-A12x25 PWM od hwc
https://www.hwcooling.net/noctua-nf-a12 ... jho-druhu/
https://www.hwcooling.net/noctua-nf-a12 ... jho-druhu/
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Ten rozdiel je obrovský. Totálne invaliduje výsledky ako napríklad tieto
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- Ľubo
- Čierna listina bazáru
V com hlavne? Priznam sa, ze nemam prehlad a na anylyzu vsetkych tych in vovo metodik si nedokazem najst cas a zase ma ani az tak prilis neberu (kedze vysledne pomery medzi ventilatormi su zavisle od nekonecneho mnozstva premennych a na akukolvek inu situaciu su prakticky nereplikovatelne). Samozrejme ani in vintro merania nie su ziadnou zarukou spravnosti (a treba vela veci nezanedbat, aby vystupe neboli somarinky). Zrovna nedavno som nazaril na video Major Hardware s naoko peknym tunilkom, kde ale Gentle Typhoon pri rovnakej hladine hluku je oproti NF-A12x25 prezentovany ako ventilator s vyssim prietokom, co je vzhladom na konstrukcne vlastnosti fyzikalne nemozne a rovnako tak nedavaju prilis zmysel ani uvadzane prietoky 30–40 % na stitkove parametre. Chyba tu vyplyva zrejme z nespravnej konverzie dynamickeho tlaku. Ale inak sa mi paci nadsenie, s akym sa ventilatorom venuje a aj tie vlastne navrhy z 3D tlaciarne... skratka velmi pekna popularzacia tem okolo ventilatorov.loleqboleq napísal: ↑Št 15. Sep, 2022, 20:52 Ten rozdiel je obrovský. Totálne invaliduje výsledky ako napríklad tieto...
Nové Arctic fany. Vyzerá to že ide prakticky o rovnaké vrtuľky ako majú aRGB modely (s obručou) ale zamerané čisto na výkon, bez svetielok, s guličkovými ložiskami a iným motorom s max otáčkami až 3300ot/m. Umiestnenie medzi najlepšími, cena furt výborná, polovičná až tretinová oproti priamej konkurencii:
Som zvedavý či už budú takto štandardizované, alebo podobne ako predchádzajúci model P12 bez MAX bude x verzií a ich kombinácií: DC/PWM motor, FDB/guličkové ložiská, s PST/bez PST (PST je rozdvojka/konektor do ktorého môžeš zapojiť ďalší fan).
Som zvedavý či už budú takto štandardizované, alebo podobne ako predchádzajúci model P12 bez MAX bude x verzií a ich kombinácií: DC/PWM motor, FDB/guličkové ložiská, s PST/bez PST (PST je rozdvojka/konektor do ktorého môžeš zapojiť ďalší fan).
Na HWCooling práve otestovali náš obľúbený/nenávidený Arctic P12 PWM PST, potvrdil sa ako kráľ v pomere cena/výkon ale aj ten dunivý prejav:
https://www.hwcooling.net/arctic-p12-pw ... ilator/43/
Tiež sa mi potvrdilo že sa mi nezdá že na chladiči tak neduní ako na mriežke a nič lepšie ako výmenu Noctua fanov na NH-D14 za Arctic s dvojnásobným prietokom na pasíve oproti NF-P12 som nemohol spraviť. Teda, možno by bola lepšia výmena za P12 (P14 prečnieva a možno sa tam stráca časť statického tlaku, ale tak zase má väčší priemer = väčší prietok), ale bral som balíček 5ks P14 nebude k tomu doobjednávať 1ks P12
Teším sa na testy P12 MAX. Zatiaľ je to rozporuplné, hore som dal test HW Canucks kde dopadol fantasticky, ale Andre ich vrátil vraj sú bieda
https://www.hwcooling.net/arctic-p12-pw ... ilator/43/
Tiež sa mi potvrdilo že sa mi nezdá že na chladiči tak neduní ako na mriežke a nič lepšie ako výmenu Noctua fanov na NH-D14 za Arctic s dvojnásobným prietokom na pasíve oproti NF-P12 som nemohol spraviť. Teda, možno by bola lepšia výmena za P12 (P14 prečnieva a možno sa tam stráca časť statického tlaku, ale tak zase má väčší priemer = väčší prietok), ale bral som balíček 5ks P14 nebude k tomu doobjednávať 1ks P12
Teším sa na testy P12 MAX. Zatiaľ je to rozporuplné, hore som dal test HW Canucks kde dopadol fantasticky, ale Andre ich vrátil vraj sú bieda
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
o kolko ti padli teploty po vymene za Arcticy ? Tiez rozmyslam ze tu nasu domacu D14tku prerobim, ale akoze vobec to netreba na tej 5600X-ke
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Vymenil som už pred pár rokmi a nemeral som, netuším, ale prevádzkujem ten jediný ventilátor tichšie na nižších otáčkach ako dve Noctui (Noctuy? Noctue?) ktoré som nahradil. Ryzeny aj tak majú hlavný problém v prestupe tepla do chladiča
Hlavne som tým chcel poukázať na namerané hodnoty kde P12 na hrubom chladiči zvádza vyrovnaný súboj s Noctua A12 pri 36dB a na chladiči z vlastného počutia tak nehučí ako na skrinke, čo potvrdzujú aj merania, tie špičky nie sú až také ostré, hlavne na nižších otáčkach.
Hlavne som tým chcel poukázať na namerané hodnoty kde P12 na hrubom chladiči zvádza vyrovnaný súboj s Noctua A12 pri 36dB a na chladiči z vlastného počutia tak nehučí ako na skrinke, čo potvrdzujú aj merania, tie špičky nie sú až také ostré, hlavne na nižších otáčkach.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 18. Mar, 2014, 12:47
phanteks t30 https://www.hwcooling.net/phanteks-ph-f ... l-hranice/ ako vlastnik a12x25,oplati sa ich vymenit??? za t30???
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z
- charonme
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 16. Aug, 2004, 14:00
Tiez som mal najprv vyhliadnute a12x25 ale potom ked som si precital recenzie t30 tak ma to presvedcilo. A teraz som si spravil maly testik s nastavenym 210W limitom, P95 stabilnou zatazou, MA824 chladicom s jednym ventilatorom na fixne otacky nastavene na rovnaku uroven hlucnosti, teplota miestnosti 22°C. Nasiel som doma este par inych random ventilatorov tak som ich tiez vyskusal:
Celkom ma prekvapili vysledky z tych dvoch originalnych ventilatorov co boli k tomu chladicu: ten 135mm vysiel dost slaby a ten 12cm Mobius zas celkom dobre na to ake ma recenzie. Az sa obavam ze som niekde spravil chybu
Kód: Vybrať všetko
Scythe S-Flex SFF21D 12.0V 850rpm 98°C
CoolerMaster Air Cooler 135 48% 724rpm 98°C
Fractal Dynamic X2 GP-12 10.2V 1050rpm 97°C
CoolerMaster Mobius 120 55% 1170rpm 93°C
Noctua NF-A12x25r 52% 1184rpm 93°C
Phanteks T30 performance mode 55% 1080rpm 91°C
Zdroj: PicoPSU-120-WI-25
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
krupica len ta T30 je draha ako slovenske platinove sitka... a samozrejme na plnych otackach je hlucna ako Boeing 747. To je fyzika.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 18. Mar, 2014, 12:47
Lian li fany s LCD
https://youtu.be/SvCrPiLggtk?si=qKCsRybM2QO9uRfV Presne daco take si viem predstaviť v skrini pod grafikou. Jeden vetrak by ukazoval teplotu cpu a druhý gpu… Nice
https://youtu.be/SvCrPiLggtk?si=qKCsRybM2QO9uRfV Presne daco take si viem predstaviť v skrini pod grafikou. Jeden vetrak by ukazoval teplotu cpu a druhý gpu… Nice
Amd R7 5800x3d = Noctua d15 = Asus strix b550f = Kingston 64gb ram 3600mhz cl18 = Rtx 4090 Phantom = Ssd: M2 WD 850x 1tb win10 + M2 WD 850x 2tb + 850 evo 2tb = Lian Li 216 black = Fany: 2x Lian Li 160mm-in + 3x Noctua a12x25-out + 2x Noctua a12x25-bottom = Asus strix 1kw aura = LG C2 42" = Per: Log g915 tkl + Log g pro wire + g440 hard + Xbox Wire Controller = Audio: Topping dx3pro+ = Mackie mr524 = AudioTechnica-a550z