>> Faaaakin heeel... som vedel, ze mam ostat v time Intel...
podla mna mas len male voltaze, maxima pozeram 1.24V na cpu cores to mi pride moc malo ale tiez nepoznam AM5 tabor. Mas zrejme v biose nastaveny prilis volny vDroop (=load line calibration) takze mozno pri zatazi nadmerne prudko pada voltaz. Pohral by som sa s tymto parametrom. Ako mas nastavenu voltaz na CPU ?
.
>> Vsetko je nabuchane default. Win 11 nainstalovany a nestaram sa.
neviem, skusil by som velmi opatrne na dialku tipnut ze tu je kuťa zakopany.
Nemas tam AMD chipset drivre, nevies dobre setrit s tou energiou v idle rezime. Nicoho si sa nechytil v BIOSe, takze to mas tak ako vyrobca nastavil pre desiatky milionov zakaznikov.
Skilex : ako vies ze jedine Ryzen Majster ukazuje pravdu ? V momente ked si spravil toten skrínšot si naplne pecky kopiroval na externy disk - ked chces povedat ze proceosu stacilo ist na 635MHz, tak potom je otazka na akej rychlosti sa daju obsluhovat prerusenia na zbernici pri tom 97% zatazeni co je prakticky naplno. Tam sa podla mna procesor nemoze uspat. Bez hlbsej znalosti detailov by som si kacirsky tipol, ze procesor mal skutocnu frekvenciu ako pise Task Manager s tym ze EFFECTIVE clock bol ~600MHz ako pise Rajzen Majster.
Cize v skutocnosti nic nerobil - vidno na Task Manageri ze zatazenie je nula cela nula skadze paru vezmem - ale bezal na vysokej frekvencii lebo sa kvoli preruseniam nemohol uspat. Uplne rovnaka vec u mna na 12700 nastane ked pustim 10 linuxovych virtualok : uplne nic nerobia uplne ze nula, ale procesor z teraz kludovych 0.8GHz vyskoci na 4.0GHz. Lebo prerusenia, lebo obsluha tych virtualok aj ked nic nerobia
spustenych 10 prazdnych virtualok, nic nerobia, utilizacia 0% v HyperV :
vidis na Task Manageri ze ten procesor fakt vobec nic nerobi rovnako ako predtym... len ten fakt ze tam ma spustenych 10 VMiek ho kompletne diskvalifikuje zo spinkania. No co, mam pokazeny Task Manager ? Aby mi ukkazal 4.0GHZ, to by museli ist prakticky vsetky jadra naplno - a... idu ??
edit : a cim menej virtualok mam pustenych naprazdno, tym je mensia frekvencia toho procesoru. Lebo stiha chodit spinkat a vstavat
![smile :)](https://pretaktovanie.sk/images/smilies/smile.gif)
Virtualky vypnem, mam zase pod 0.9GHz.
Chlapi, Task Manager ukazuje plne spravne fyzicku frekvenciu procesora. Tak ako ukaze, tak procesor aj v skutocnosti ide. Netvrdim ze robi tolko prace, ze podava taky vykon ako cislo ukazuje - tvrdim len, ze presne na takej frekvencii ide.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.