Acces point do 150€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: Acces point do 150€

Príspevok od používateľa zoom »

Grandstream GWN7662 mam doma. Ako som vyssie vyberal AP, tak toto bola pre mna taka zaujimava a menej znama/rozsirena znacka. Hlavne americka a nie nejaka Cina, i ked proti Taiwancom nic nemam. Funguje to fajn, ma to prijemne webove rozhranie, da sa tam vsetko potrebne nastavit a este ovela viac, asi ako v kazdom lepsom AP. Ma to aj 2.5Gbit port, podporuje to PoE, napajam to z PoE switchu cez strukturovanu kabelaz v dome. Nevymysla to, funguje to, netreba to restartovat. Vyrobca sa stara, vychadzaju firmwary s realnymi zmenami a pridanymi funkciami. Paci sa mi dobra dokumentacia o vsetkom. Release notes pre firmware aj rozne funkcie. AP umoznuje portal pre hosti, kde sa da autentifikovat cez predvytvorene vouchery (tj. das niekomu kod, on sa autentifikuje a ma internet na X dni, s ne/obmedzenou rychlostou, max. prenesene data a podobne). Potrebujes k tomu nejaky popis? Bum... PDF dokument so vsetkym. Tak ako ma mat kazda znacka, co sa hra na serioznu.

Ked som porovnaval jednotlive Grandstream AP medzi sebou, tak 7662 bolo take to vyvazene naj bez 6GHz siete. Asi takto by som to zhrnul:
  • GWN7662 - relativne silne anteny (silnejsie nez 7664 a nova 7664E), osekane je to na tom, ze 2.4GHz frekvenciu da MIMO "len" 2x2:2 (573 Mbps). 5GHz ma 4x4:4 (4804 Mbps). Podporuje "len" 256 WiFi zariadeni (naraz pripojenych). Cena 120-130,-€ a u nas lahko dostupne.
  • GWN7664 - da na 2.4GHz 1147 Mbps, ale 5GHz zase "len" 2402 Mbps. Podporuje 750 zariadeni a podla mna je zbytocne drahe. U nas tazsie dostupne a ked tak za cenu ~200,-€.
  • Nove GWN7664E je podla mna dost nestastne oznacene, lebo to E evokuje, ze podporuje WiFi 6E (6GHz frekvenciu), ale ono nie... je to len nejake vynovene 7664 AP, ktore ma silnejsie anteny nez 7664, 5GHz pasmo da opat 4804 Mbps, podporuje 512 zariadeni a obidva RJ45 porty su uz 2.5Gbit. V Europe o nom este nikto nepocul, v US of A cca $165 USD.
  • Nove GWN7665 je uz proper WiFi 6E zariadenie so 6GHz pasmom. Kedze anteny sa delia medzi tri pasma, tak MIMO tu vyjde uz len na 2x2:2 pre vsetky pasma, takze rychlosti su 573 Mbps (2.4GHz) a 2403 Mbps (5 a 6GHz). Dokopy da 384 WiFi zariadeni a vtipne je, ze v US sa predava za $105 USD, takze asi je to len take AP strednej triedy, kam strcili 6GHz pasmo a je predpoklad, ze v buducnosti vyjde cosi lepsie.
Ono cele tie teoreticke max. rychlosti su len taky ukazatel a nie nieco, podla coho treba vyberat AP. Ale ako som pisal, myslim si, ze 7662 je take akurat vzhladom na cenu, dostupnost a ponukane parametre.

TP-Link Omada (EAP) bude urcite fungovat tiez. Su to fajn a stabilne AP s OK signalom. Clovek v okoli to pouziva a bez chyby. Pozor na to, ak budes chciet viac AP-ciek (neviem, ci mas byt alebo dom). V tom pripade k Omade potrebujes uz controller (napr. OC200 za stovku alebo si to stiahnes a niekde to musi bezat). Controller potom zabezpecuje prehadzovanie klientov medzi AP-ckami = roaming. Vyhoda Grandstreamu je, ze ich AP zaroven sluzia aj ako controller. Jedno AP jednoducho nastavis ako master a potom k nemu pripajas ostatne AP (zvladne 50 kusov).
janci11
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa janci11 »

dakujem ti, vyzera to fakt dobre akurat neviem teda ci 7662 alebo 7665 :red:
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Aug, 2024, 13:46

Príspevok od používateľa peterkoza »

Dobry den, chcem poprosit o radu, rozhodujem sa medzi mikrotik ax3, grandstream gwn7662 a 7664e, zatial ako smerovac pouzivam mikrotik ax2, ten je ale na mieste kde wifi nepotrebujem, je na hornom podlazi a na dolnom to ma nic moc dosah, na ax2 mam napojene pc a tv box, potrebujem teda nieco umiestnit dole, ziadny mesh, opt pripojka je down500 a up150, od operatora mam ont router huawei ktory sa ale neda pre uzamknutie nastavovat a tak si to smerujem vlastnym, ak sa jedna o zataz tak stava sa ze na wifine je aj 10xsmartphone+na kabli stream obrazu z pc na shield steam link, stream z enigma2 boxu na pc..., podla zataze cpu na ax2 je vsetko ok len nemam jasno v par veciach

- neviem aky cpu ma gwn7662 ale zistil som ze 7664e ma mediatek - je to problem?, bude lepsie pouzit nieco s qaulcom?, alebo dat ruky prec od gwn a pouzit na wifi dole hap ax3?
zoom
Používateľ
Používateľ

GWN7662 ma Qualcomm. Aj 7664. Aj 7665. Tak nechapem, co vymyslaju s 7664E. Ono ten MediaTek bude fungovat a ako uzivatel rozdiel zrejme nezbadas, resp. si myslim, ze Grandstream je dost taka normalna/seriozna firma, ze si to riadne otestovali, ale mne osobne je sympatickejsi Qualcomm a len za ten by som dal peniaze. Je mozne, ze je to nieco docasne (nedostupnost Qualcommu) alebo Qualcomm nemal nieco, co potrebovali teraz. Aspon dufam.

Chcel som ti napisat k Mikrotiku, ze by si mal vediet, do coho ides, ale teda ho ocividne uz pouzivas, takze to nema zmysel. Pokial si s Mikrotikom spokojny a nevadi ti nastavovanie jeho WiFi casti, tak by som mozno aj rozmyslal nad tym ax3 a urobil nejaky funkcny mesh s ax2 - alebo teda ax3 by som povysil na hlavny router a ax2 by len rozsiroval signal dalej.

Takze take moje assorted napady:
  • Mikrotik bude urcite fungovat, pokial sa chces zabavat s ich konfiguraciou a aby to fungovalo medzi sebou (aby spolu komunikovali a prehadzovali si klientov a nebol nejaky klient nasilu zaveseny na Mikrotiku so slabym signalom a tak). Vsetko sa da nastavit, len trosku tazsie nez v beznych AP. Kupou jedneho zariadenia mas vsak vystarane a po uvodnom nastaveni v celom dome signal.
  • Z mojho pohladu GWN7664E nestoji ani za kupu ani Mediatekom, ani cenou (170,-€), ani funkciami navyse (lepse MIMO na 2.4GHz, slabsie anteny oproti 7662, obsluzi 512 zariadeni naraz oproti 256, 2x2.5Gbit port oproti 1+2.5Gbit). GWN7662 som kupoval za 130,-€ a kebyze si mam za nieco priplacat, tak by som asi chcel 6GHz pasmo. Tak aj rozmyslam - lebo tiez by sa v dome hodilo dalsie AP na viac signalu, ale asi pockam, kym vydaju nieco fajne. Na WiFi 7 cakat nejdem, lebo neprinasa nic vyznamne pre mna, len amaterski patlalovia s tym lahsie zaseru cele pasmo. Ci uz kupis GWN7664E, 7662, alebo nieco ine, tak pre dobry pocit to asi bude chciet dve zariadenia? Aj ked hovoris, ze niekde WiFi netreba, tak ked uz do toho davas peniaze, tak by som chcel mat pokryty cely dom.
  • Pokial ten tvoj Huawei ONT znamena optiku od Telekomu/Orange, tak dufam, ze to mas prehodene do L2 (bridge) modu od operatora, aby si nevyrabal dvojity NAT.
Popravde neviem, co presne ti odporucit. Mam nasadeny aj Mikrotik ax3, doma mam GWN7662, napajam sa tu teraz striedavo na jeden, druhy, pozeram a nic neviem vymysliet. Ak by si nemal ziadne zariadenie, asi by som odporucil nejake bezne lepsie AP. Kedze uz mas Mikrotik, mozno ax3 nebude zla volba, ale s tym, ze si urobis funkcny mesh s ax2.
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

hned mi bolo divne preco je gwn7664e lacnejsie ako 7664 a tak som hladal a je za tym mediatek, tazko povedat, niektory si ho chvalia, pisal som aj do grandstream ale oni nedavaju presne info co je konkretne dnu, aky model..., mikrotik viem ako tak nastavit, chce to cas a skusat, nie som v sietovom nastavovani az tak doma a ako pises o NAT tak mam to prave tak ako pises ze by to nemalo byt, je to problem?

- ont co mam je uzamknute a nenastavim tam nic, je to nadzemna optika od lokalneho operatora, do rezimu most mi to odmietli dat, ont router je umiestneny v podstate na povale lebo tam ukoncili opt kabel a mal som tam problem dotiahnut prud ale mal som tam lan kabel, takze to napajam pomocou 2x mikrotik rbgpoe, medzi rbgpoe je cca 10m cat6 lan a na jednom konci rbgpoe je adapter od huawei a ax2 a na druhom konci pri huawei je to druhe rbgpoe a redukcia kolik-kolik na napajanie a rj45 co uz bere data z huawei, dotiahnut prud tam normalnou cestou by znamenalo rozflakat kopu veci, bal som sa strat prudu na 10m kabli ale v pohode to napaja bez vypadkov, na huawei mi na poziadanie vyp wifi, z povala by mi bolo k nicomu..., hap ax2 som za to napojil hlavne preto lebo som sa bal vykonu toho huawei ci to bude stacit, najskor by aj stacilo

- takze 2x NAT za sebou je problem?, zaujma ma toto - mozem teda ax2 nastavit ako most, vsetko nahadzem do bridge, vyp firewall, vyp DHCP a vsetko v ramci smerovania, clienta dam na most, wifi bude teda fungovat - v takomto pripade to ako funguje?, takze celu cast v zmysle smerovania po kabli bude robit huawei?, co wifi cast?, tam bude mat na starosti vypoctovy vykon ax2?, takze bude lepsie nastavit to tak?
janci11
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa janci11 »

zoom: taka otazocka pomimo na teba, kolko zerie ten 7662? nasiel som niekde zevraj tie grandstreamy dost papkaju oproti napr unifi, tak rozmyslam ci nepriplatit na U6-Pro, pokial sa mi to vrati na spotrebe povedzme za pol roka :laugh:
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

7662 neviem ale najskor bude mat mensi odber ako 7664, 7664 som mal nejaky cas dozadu napojene na rb5009 a tam ukazalo spotrebu od 12-16w, podla webu ma u6 pro odber cca 13w, takze...
Mumaq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34

Príspevok od používateľa Mumaq »

Fuha dost... moje unifi6 lite mi zerie priemerne okolo 3.3W
TUF B650+ Wifi, 9800X3D @ Kraken 360, TridentZ 32GB 6000 CL30 Expo, 7900XTX Nitro+, 980PRO 2TB, 990PRO 4TB, Strix Aura 850W, H6i Flow + 7x A12X25 + 2x NF-A14, LG OLED42C44, Mission M32 @ SB Z @ Marantz NR1710, LGTCH G15, KoneAir @ HyperX Fury Ultra. Note24 Ultra & Watch6 Classic 47mm LTE Stolicka Antares Syn Omnia 1850
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

nejak malo, podla specif ma max spotrebu 12w, myslim to unifi, aby to bolo ale spravidlive tak rb5009 posielal stavu do 7664 po 30m lan, takze to at/af si najskor pytalo viac pre dlzku kabla a 7664 ma extremny vykon cpu takze to si potiahne
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

este doplnim ze 7664 ma max odber 17w, odber ktory som uvadzal bol pri usa rezime wifi takze tx power bolo na max, toto by ale nemalo mat az tak velky vplyv na odber, kazdopadne usetrit 5w-10w na spotrebe sa premietne v rocnej spotrebe v eurach v sume 1e usetrene mesacne, takze je to blbost
Mumaq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34

Príspevok od používateľa Mumaq »

na mikrotiku mam zapnute poe, 3 porty su poe 3x unifi: uap6 lite, nejake starsie unifi 2,4gb so zelenym svetielkom + outdoor unifi a dokopy to zerie 15w, z toho najviac spominany mikrotik.
TUF B650+ Wifi, 9800X3D @ Kraken 360, TridentZ 32GB 6000 CL30 Expo, 7900XTX Nitro+, 980PRO 2TB, 990PRO 4TB, Strix Aura 850W, H6i Flow + 7x A12X25 + 2x NF-A14, LG OLED42C44, Mission M32 @ SB Z @ Marantz NR1710, LGTCH G15, KoneAir @ HyperX Fury Ultra. Note24 Ultra & Watch6 Classic 47mm LTE Stolicka Antares Syn Omnia 1850
zoom
Používateľ
Používateľ

janci11: GWN7662 mam napajane Mikrotik PoE switchom a ten momentalne reportuje 7.5W na tom porte. Prave je na AP pripojenych 14 klientov, rozne na 2.4GHz aj 5GHz. Traffic minimalny az ziadny (skor su to teraz len rozne uspate zariadenia, co udrziavaju spojenie). Podla datasheetu ma maximalnu spotrebu 16W, ale tu som nikdy nevidel v mojich domacich podmienkach. CPU v tom Grandstreame reportuje 70°C a celkovo je to AP take teple na dotyk.

Ubiquiti si kup preto, lebo chces Ubiquiti a pre nic ine. Chapem, ze maju pekne zariadenia, ale pre mna je to jednoducho Apple2 = hovno v pozlatku za draho. Fungovat bude, ale nemienim sponzorovat firmu, ktora najprv nanuti ludom controller, aby clovek mohol ovladat dve AP-cka a nasledne mi k tomu ide predat drziak do racku za 100 dolarov. How about no. Co sa spotreby tyka, tak kebyze ma ekvivalentne Ubiquiti o 10W nizsiu spotrebu v idle, co je samozrejme nerealne v tomto pripade, tak je to rozdiel 7,44 kWh mesacne (10W × 24hod × 31dni / 1000). A to mas pri ZSE cele 1 euro a 19 centov za mesiac. Lenze Ubiquiti mi predalo drziak do racku o 92,-€ drahsie nez Mikrotik, takze tento nerealny elektricky rozdiel mam predplateny na vyse 6 rokov. Inymi slovami - je uplne zbytocne riesit par wattove rozdiely v spotrebe a to aj v zariadeniach, ktore idu 24/7.

peterkoza: Co sa tyka toho NAT-u 2x za sebou, tak pri normalnom internete (tj. ked mas vlastnu verejnu IPv4 adresu) mas na tvojom jednom routri na jeho WAN strane pridelenu tuto verejnu IP adresu a router moze presmerovavat porty na zariadenia v tvojej lokalnej sieti, ci uz cez staticke nastavenia alebo UPnP a takych veci. Toto chces pre plnohodnotny zazitok a bezproblemove fungovanie roznych aplikacii, ktore funguju ako server (prijimaju spojenia iniciovany zvonku). Ked si nechas tu ONT krabicu v routovacom rezime, tj. ona bude mat na WAN strane verejnu IP adresu a na vnutornej uz lokalnu (napr. 192.168.x.x), tak druhy router, ktory za to pripojis ziska na jeho WAN strane uz len lokalnu IP a nedokazes normalne otvorit porty dovnutra. Inak to nebude robit ziadne problemy pri "beznom" pouzivani internetu (pozeranie stranok, streamovanie filmov, pozeranie JewTube a tak).

V dnesnej dobe je ale popularne dodavat polovicny internet, kedze umelo "dosli" IPv4 adresy. Takze dostanes IPv6 adresu a IPv4 mas zdielanu s dalsimi ludmi. Porty zvonku si mozes otvorit tak kostrbato a cele je to o nicom. V podstate to dost pripomina situaciu "dva routre za sebou". Preto sa v takychto pripadoch prepina ta ONT krabica do L2/bridge modu a vtedy okrem autentifikacie v sieti len konvertuje optiku na metaliku a nerobi routovanie. Ked pripojis tvoj router za toto ONT zariadenie, tak obdrzi verejnu IP adresu a vsetko pekne funguje. Robi to normalne aj Telekom aj Orange. Nejaky lokalny tajtrlik bude s tymto vymyslat problemy...
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

ja mam rad ubi. Na domace pouzivanie a nastavenie mam kontroler nahodeny v NB a veskere nastavenia robim cez neho. V praci kde uz mam viacero ubi zariadeni, pouzivam kontroler od ubi. Je jasne, ze koli par kusom APciek si nebudes kupovat kontroler, to hravo zvladnes cez apku v notasi, ale pri par desiatkach APckach, par kusoch switchov, gateway uz kontroler chces. Cez neho nakonfigurujes a riadis vsetko co je od ubi. Samozrejme ak pojdes po cene a vies si veci nakonfigurovat, tak mikrotik je idealna volba

zoom krasne vysvetlil preco nie 2xNAT za sebou. Je to nezmysel
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
peterkoza
Nový používateľ
Nový používateľ

ok dik za vysvetlenie, takze som pouzil switch a hap ax2 teda ide ako most+wifi, takze to vsetko smeruje ont router huawei ktory mi ale neumoznia dat do mosta a fungovat na vlastnom..., takze mam to zapojene a skusam steamlink co je stream hry z pc na tv, dochadza k zasekom pri narocnejsom dat toku, takze huawei nestiha, chcem vas poprosit - hap ax2 to pohoda dzes stihal, ale vznikala teda 2xNAT, takze je nejaky sposob ako tomu pomoct?, ake konkretne sluzby mi obmedzuje 2xNAT?, stvara to paseku aj s rychlostou a odozvou?, ospravedlnujem sa ze davam otazky na toto v tomto vlakne
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

2x NAT je hlupost. V poddstate mas 2 steny, cez ktore sa musi zariadenie komunikujuce cez internet komunikovat. Ako teoreticky to fungovat bude, ale je to zbytocnost, ktora moze sposobovat rozne komplikacie vsieti. Kludne moze stat aj za tym, ze Steamlink ma tebou spominane problemy. TRiez by si to zrejme zbadal a IP TV.
Nehladaj chybu v Huawei, chyba su tie 2xNAT a dve zariadenia co su routre.
Ak ti nedovolia na Huawei spravit bridge na tvoj mikrotik, tak mikrotik nesme mat nastavenie ako router v sieti. Bude len Huawei.
Mozes este spravit to, ze existujuci mikrotik das na chvilu prec zo siete a TV, PC zapnes napriamo do Huawei a skusaj, ci sa budu este opakovat tie zaseky v hrach
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)

Návrat na "Nákupná poradňa"