Telekom optika problém s rýchlosťou

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2263
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Telekom optika problém s rýchlosťou

Príspevok od používateľa zoom »

Nove Mikrotiky nemaju taky fancy interface. Tipujem to na WinBox 4.0 a som uplne zhrozeny. Z prijemneho prehladneho Windows Classic vzhladu, kam sa zmestilo vela riadkov a udajov (lebo o tom je Mikrotik) sa zase zasluhou nejakeho dementa, co potrebuje vylepsovat koleso, stane rozpatlana placata sracka s prerastenymi UI elementami, aby aj moderni soyboy sietari sediaci v eko-raw-bio-kaviarni s ajpedíkom v paprci mohli ukrutne touch "pracovat".

xvydra: Tusim si pisal, ze si na PN par mesiacov ci co, tak je asi ten cas otvorit YouTube a studovat Mikrotiky. Ver tomu, ze nikto ti tu len tak medzi recou v diskusii nepopise vsetky vlastnosti a co by bolo dobre u teba nastavit a ako ti este viac vylepsit internety.

Co tam mas screenshot s DHCP Clientom, ktory nedostava IP adresu, tak to je preto, lebo mas optiku od Telekomu a tam nedostava router IP adresu cez DHCP ale cez PPPoE. Takze chod do IP > DHCP Client a tam oznas ten jediny interface a daj to ako Disable (nie Remove). Takto nebude Mikrotik stale cakat na DHCP odpoved na tom interface, ktora aj tak nikdy nepride. PPPoE by si mal mat nastavene v PPP (rovno v lavom menu).

Co sa tyka presmerovania portov, tak tam budes este viac strateny. Na Mikrotiku musis urobit 2 akcie - jednak presmerovat port a jednak to povolit vo firewalle. Situacia je taka, ze najprv musi firewall pustit paket, az potom sa vyuzije presmerovanie (NAT) a ide dalej do siete. Porty sa presmeruvaju v IP > Firewall a karticka NAT. Ja si myslim, ze pre teba bude podstatne jednoduchsie pouzit UPnP, co security ludia neradi vidia, ale pre amatera je to celkom zachrana. Cez UPnP si vie aplikacia na pocitaci sama presmerovat potrebne porty na routri. Takze na Mikrotiku chod do IP > UPnP, zaskrtni Enabled, potom klikni na tlacitko Interfaces a musis pridat dva interfejsy. Jeden bude "external" (to bude ten pppoe interface, ktoreho nazov si pozries v PPP) a druhy bude "internal" (a to bude etherX, kam mas pripojeny PC, alebo nejaky bridge, do ktoreho mas pripojene vsetky tie ethernetove porty - aby to nebolo aplikovane iba na jeden port, ale na vsetky).

V uTorrente, alebo co pouzivas, v ktorom zdielas legitimne Linuxove ISO subory, si v nastaveniach nastavis, ze chces pouzit UPnP a vyberies nejaky port. Ked zapnes uTorrent, na Mikrotiku by si mal v tej IP > Firewall > NAT karticke vidiet presmerovany port. Riadok bude oznaceny pismenom "D" na zaciatku (dynamicky port).

Nasledne si na karticke IP > Firewall > Filter Rules pridas pravidlo na tento port. Takze nastavis nasledovne a nakoniec ho umiestnis PRED pravidla, ktora prvom a druhom stlpci maju akciu "drop", "forward" (tj. asi nejake 3 riadky od spodu):
  • Chain: forward
  • Protocol: tcp
  • Dst. port: port, ktory je nastaveny v uTorrente
  • Action na zalozke Action: accept
xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 738
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Telekom optika problém s rýchlosťou

Príspevok od používateľa xvydra »

Ježiš. Veľmi pekne ti ďakujem ZOOM. Dal som disable. Áno to pppoe mám ako si písal. Idem to ostatné urobiť. Toto by som ja googlil pol roka a neviem či by som to aj tak nastavil keď neviem všetky kombinácie a možnosti. Stále by so. Bol len na úrovni teórie.

Tak som to všetko urobil ale žiadny riadok D v NAT nepribudol. Je tam len maškaráda a TCP a udp ktoré som vytvoril ja predtým ale sú zavreté. A nič iné tam nepribudlo. Skúsim ešte všetko reštartovať..


Obrázok
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8703
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Telekom optika problém s rýchlosťou

Príspevok od používateľa shiro »

Myslim ze ten riadok ti tam pribudne ked sa utorrent pokusi ten port otvorit. Ale niesom isty. Ci je port spravne otvoritelny/je dobre nastaveny portforward si vies overit na https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Ak mas na PC este nejaky iny firewall, napr. v ramci antiviru, tak musis povolit dane porty aj v nom
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 738
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Telekom optika problém s rýchlosťou

Príspevok od používateľa xvydra »

Kaspersky total security. Ale tsm je odfajknute v utorrent že povoliť vo firewall.

Návrat na "Siete"