Z mojej osobnej skusenosti by som urcite isiel do optimalizacie vsetkych jadier. Jednotlivo jadra sa oplati stelovat ak hladas maximum alebo nejaky specificky scenar, ale to sa vacsinou robi na kvalitnejsich (a drahsich) doskach.
Co sa tyka RAM, podla datasheetu by tam mali byt 3 XMP profily, vybral by som ten druhy XMP Profile #2: DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V. To sa ale nastavuje v BIOSe.
Cinebench vysledok mas v norme, mozno trochu nizsi, ale na to tiez vplyva vela faktorov. Co som pozeral na nete mavaju ludia od 750 do 850 multicore a cca 110 singlecore. Pozri napr tu
Nefunkčný ryzen master-ryzen 5 7600x
Re: Nefunkčný ryzen master-ryzen 5 7600x
Aha. Tak ďakujem za odpoveď. Super. Necham to teda ako to je. Hlavne že ryzen master dostal dole teploty o 20 stupňov a ziadne komponenty som nemenil.to je best off. Neviem či má ešte zmysel manuálne skúsiť znižovať napätie pokiaľ pôjde. Predsa len je to na hry. Hrám v 4K rozlíšení čo v živote nezaťaží ten cpu tak ako ten cinebench. Tak myslím že to napätie by sa ešte dalo znížiť. Pohľadám ešte nejaké detailnejšie video. Zatiaľ nechám tak ako to je. Ramky myslím že amd nemá xmp profil ale expo a tieto pamäte zrovna niesu podporované. Že nemajú to expo. Ja som len nastavil v základe 7000Mhz ale ostatné veci nastavila doska automaticky. Skúsim to pohľadať v biose. Toto bola najlepšia voľba z budget dosiek. Asrock b650m-hdv m.2 za 100eur. Ale myslím že aj ryzen master dokáže toto na pamäte nastaviť priamo v aplikácii. Vo videách hovorili že sa v tom nemám rýpať keď neviem čo robím. Tak som to radšej nechal tak. Ale čo pozerám ryzen po optimalizácii nastavil ramky na 6400Mhz. Lebo cpu-z píše 3200Mhz. Predtým písal 3500Mhz. Tal asi sa mu toto zdalo viac akp optimálne nastavenie.
Pravdepodobne budem menit grafickú kartu. Máte nejaké info? Je lepšia voľba Amd radeon RX 8800XT alebo Geeforce RTX 5080? Teraz mám radeon RX 6800. Pretaktovaná 6800XT
Pravdepodobne budem menit grafickú kartu. Máte nejaké info? Je lepšia voľba Amd radeon RX 8800XT alebo Geeforce RTX 5080? Teraz mám radeon RX 6800. Pretaktovaná 6800XT
Počkaj si 2 týždne, na CES predstaví AMD aj nVidia nové karty.
Spoiler: ukázať
No veď čakám ale vy už máte informácie a viete teoreticky ktorá z tých dvoch kariet je na 4k hranie lepšia. Televízor už viete že mám lg oled g2 55palcov.len kartu treba doladiť. Či potom má ešte význam kupovať ryzen 7800x3d alebo nie neviem. Alebo počkať už na novú generáciu cpu. Teraz mám 7600x už aj teploty sú OK. Takt okolo 5.4Ghz. Tak neviem. Pri 4k gamingu má prioritu asi grafická karta.
Tak som našiel nejaký Hynix OC profil od výrobcu v biose. Na tie pamäte. Len nejako sa to nerozbehlo. To chcelo ísť 6000Mhz na 1.35V a to neviem ci tým pamätiam alebo doske sa to nepáčilo. Už sa to nerozbehlo . Točili sa ventilátory. Ale nič viac sa nestalo. Musel som rozobrať bedňu a resetovať cmos. Lebo normálne mne to beží na 7000mhz pri 1.1V tak nechápem čo to tam ten výrobca dal za profil od výroby...
Môžem na tomto ešte niečo vyladiť? Ja sa tomu nerozumiem ale čítal som ti nejakú tému ohľadne DDR5 a člen menom Mp3turbo pánovi veľmi profesionálne poradil čo má ako a kde nastaviť aby mal + pár fps v hrách. A keďže ja som hráč a hrám v 4k rozlíšení na úbohej RX 6800 kde v niektorých hrách mám len 30fps. Tak budem rád aj za to 1fps + keď sa podarí. Tak ak si niekto z vás nájde čas. Chápem že sú sviatky a trávite čas s rodinami...