wingo napísal: Ne 12. Jan, 2025, 15:05
Crux FSR framegen môžeš použiť aj s DLSS upscaling
Okrem nejakých modov to natívne podporujú AFAIR iba Nixxes porty. Ktoré hry máš na mysli?
Edit: V Stalker 2 síce je taká možnosť, ale nefunguje ani s FSR SR.
wingo napísal: Ne 12. Jan, 2025, 15:05Lossless FG je len preto menej kvalitný lebo nemá dáta priamo z hry. Dal som ho hlavne ako príklad ako nVidia okopčila funkcionalitu čo tu už dávno je a robí z toho gamechanger a feature predávajúcu novú generáciu, pritom to nie je v podstate nič nové ani prevratné a ako nič by to fungovalo aj na staršej generácii keby chceli. Obyčajná low effort marketingová snaha oblbnúť ľudí lebo viac FPS viac Adidas, bigger bar better. Budúcu generáciu dajú 8X framegen a zase budú vyhlasovať 6070 = 5090?
Podľa DF videa bude MFG mať lepšiu kvalitu ako všetko čo sme doteraz videli. Môžeš generovať aj z natívneho roz. ale väčšinou sa používa FG v kombinácii so SR a keďže DLSS4 vylepší kvalitu SR, bude aj kvalita generovaných obrázkov v tom prípade lepšia.
Síce predbieham, ale okrem DLSS4 na Blackwell neponúka nikto iný MFG pri takej kvalite a výkone. Takže je IMHO oprávnené hovoriť o "game changer".
Kritizovať sa dá všetko ľahko a 5070 = 4090 marketing je jednoznačne zavádzajúci.
Viacej ako 4x MFG (teda 3 generované obrázky) od NV neočakávam ani v nasledujúcich 5 rokoch. Smer je jednoznačne neuronálne shadery atp. ako ukazuje ich výskum/whitepapers.
wingo napísal: Ne 12. Jan, 2025, 15:05
40FPS je ako základ málo to cítim že to nie je ono, hlavne 40FPS average znamená prepady k 30 a menej, chce to aspoň stabilných 60FPS (čiže average ešte viac) a potom vlastne 99,9% ľudí úplne stačí aj ten jeden snímok medzi dva na 120 FPS, však to bol aj pôvodný dôvod prečo DLSS framegen aj FSR framegen povolili spočiatku iba jeden aj sa tak vtedy obe firmy vyjadrovali, viac nedávalo zmysel aby to viac neuškodilo ako pomohlo (a vyhli sa negatívnemu PR) aj keď už vtedy mi to prišlo zbytočné, kto chce nech si nastaví viac, jeho PC jeho voľba, očividne si to nechávali v zálohe aby mali čím predávať novú generáciu, čakal som od nVidie viac, zvykli byť kreatívnejší, pritom by úplne stačilo predávať túto generáciu výrazne lepším pathtracing výkonom,tam vyzerá byť nárast veľmi zaujímavý a dáva väčší zmysel jak táto z technického hľadiska v podstate drobnosť
Stabilných 40.
To, že MFG nie je pre každého je jasné. Najmä keď 240+ Hz monitory ešte nie sú mainstream. Ale keď máš 1000€+ na kartu máš aj high-end monitor a tých 240/360 alebo viacej Hz inak nevyužiješ vo väčšine hier. Takže podľa tejto logiky sú aj 480 Hz OLED zbytočné a nie "game changer".
Je jedno na čo sa gen. sústredí, niekto to bude kritizovať. RT/PT kritizujú mnohí, vidia to ako zbytočnosť atp.
Mr.Devil napísal: Ne 12. Jan, 2025, 19:14Jediné co ma mrzí ze tymto činom (DLSS4 atd) pochovajú RTX4090 co sa bazarovej ceny týka podobne jak to bolo medzi 3090 vs 4090. Aj ked výkonnostný rozdiel medzi 4090vs5090 asi bude menší ako v minulej gen.
Ako má DLSS4 pochovať 4090?
Bieda, že sa u nás nedá kúpiť FE. IHVs platia vyššie ceny za jadrá/pamäť a chcú mať ešte maržu. Na Slovensku pravdepodobne ešte trochu drahšie kvôli transportu.