Nahrada za receiver HK3490

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Re: Nahrada za receiver HK3490

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Ano je to divne, ale je to velmi pocutelny rozdiel. Stredy a vysky pekne hraju, ale tie bassy nic. Prevazne pocuvam techno/house, takze tam to treba.
Skusim kupit kable a prepojit to, ci to nepomoze, inak to vraciam. Nakoniec som ho zobral s bisaudia, lebo techhouse mi dodnes nenapisal, ci bude dostupny a stiahli ho aj zo stranky. Snad sa to da vratit aj v bisaudiu, nepozeral som este reklamacne podmienky.
Sub sa mi moc nechce kupovat, lebo to je dalsich min 500€ a to som mohol uz rovno kupit tu na fore uz spominany Samsung HW-Q990D a mozno by som mal vacsi prinos, hlavne co sa filmov tyka. No je mi luto po 15 rokoch vyhadzovat tie ES90, lebo su to ozaj super repro :-(
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Skus si povypinat rozne zvukove zlepsovace, ekvalizery, prostorove rezimy, skontroluj ci mas zapnute loudness, ci vie receiver mixovat subwoofer kanal do prednych repro, ak nepouzivas subwoofer, a pod. Postupne zapinaj, nastavuj.
Ak ma receiver kalibracny mikrofon, zbehni nastavenie cez sprievodcu, nech si sam pomera miestnost.

Na mojom Pioneer VSX-531 sposobovalo podobny blby zvuk jedno z nastaveni ohladom typu repra...netusim ako sa to presne volalo. Bolo tam navyber daco ze ci mam "original Pioneer 2pasmo" alebo daco take a podla toho to upravilo zvuk. Defaultne to bolo zapnute a tiez som sa cudoval co to ma tak blby zvuk. Mam DIY repro a po vypnuti toho nastavenia to bolo hned o dacom inom.

Skor ma stve, ze moderne zosilovace/receivery maju ohladom basov blbo navrhnute nastavenia. Bud je to maly rozsah (bezne -10/+10dB, privital by som tak -18/+18), alebo zle zvolena frekvencia. Velmi caste je nastavovanie basov na 100Hz, co akurat huhna na privysokej frekvencii. Privital by som ekvalizer na 40Hz-60Hz, to spravi ovela lepsi zvuk.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Henten DRA-900H nema Audyssey, co je trochu skoda, ale urcite nech prejde vsetky nastavenia. Co som trochu rozmyslal a pozeral navod, tak by som spomenul tieto veci na vyskusanie pred vratenim:
  • Dufam, ze si pripojil ten receiver na net a aktualizoval firmware. Samozrejme si nemyslim, ze update firmware zvysi vykon, ale moze to zmenit nejake nastavenia alebo ako sa chovaju konkretne nastavenia.
  • V nastaveniach Speaker Layout je defaultne zapnuty subwoofer a defaultna LPF je 80 Hz. Ak si toto nastavenie nemenil a nemas subwoofer, tak ti receiver usekne vsetko pod 80 Hz a posle to do prazdneho pre-out konektora.
  • Tiez skontroluj nastavenie ECO rezimu. Podla navodu je defaultne nastavenie Auto, ktore pri nizkej hlasitosti aktivuje ECO a pri vysokej ho zase vypne. Ak by si to mal stale zapnute, robi to presne to, ze obmedzi vykon na vystupe.
  • Na dialkaci vpravo dole mas Sound Mode tlacitko. Prepina to medzi tromi modmi a len ten zakladny "Stereo" ide cez obvody, kde mozes naladit basy a vysky. Ze vyskusat tento mod a skusit v nastaveniach podvihnut basy.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

- jasne FW sa hned aktualizoval, dokonca tri krat
- v tom speaker layoute mam sub uplne vypnuty, presiel som wizard, kde sa ma to pytalo, ci ho mam
- ECO rezim tiez uplne vypnuty, to ma napadlo ako prve
- Sound mode mam Stereo a bassy na +6 :wallbash:

Napojil som tam este starucky JBL sub 138, no ten sa mi stale vypina pri nizsej hlasitosti. Hra to s nim sice lepsie, ale ta dynamika mi tam kua chyba. Neviem co tam este nastavit. Uz rozmyslam, ze by som zobral novy JBL Stage A120P, no bojim sa, ze to tiez nebude ono a hlavne dalsi nabytok do obyvacky moc trepat nechcem. Boa nechce sa mi to vracat a riesit taketo kraviny, nemam na to vobec cas :-(
zoom
Používateľ
Používateľ

Tak potom fakt neviem. Je mozne, ze naozaj potrebujes taky "tvrdsi" amplifier, ktory nakrmi tie repraky. Ale ako som napisal - ani by mi len nenapadlo, ze tam bude malo vykonu. Tieto moje repro uz prezili tri A/V receivery (Denon, Yamaha, Onkyo) a hoci teda nemaju basy, tak vykonu bolo vzdy dost. Tiez chapem, ze basaky zeru najviac vykonu, tak tam sa to ukaze. Konfiguracia sa casom menila od 2.0 do 5.1. Teraz ficim na 2.1.

Teoreticky ti este viem ponuknut, ze hodis tie dva JBL repraky do auta a prides to v niektory vecer ku mne zapojit, ak si teda v/pri Senci. Nebudem si rozladovat pracne manualne customizovanu Audyssey krivku, ale kludne to zapojim namiesto mojich dvoch repro a mozme skusit bez subwooferu (vsetky frekvencie idu do stlpov) a aj so subwooferom. Zadarmo (za trochu prace a benzinu) zistis, ci jemne vykonnejsi AVR pomoze, ci vykonnejsi Denon ma stale mdly zvuk pre teba, ci proper bi-wiring pomoze a ako to znie so subwooferom. Tiez som taky vyfailovany posledne roky v zivote a furt nieco riesim a na nic nemam cas, ale v niektory vecer par hodin toto v klude vyskusam, to je zase nic.

Mini-alternativa: Mozes len dojst vypocut nejaku tebe znamu hudbu na mojej aprature, ci to hra zle oproti tomu, co si bol zvyknuty alebo nie - ze by si nebol fanusik Denon zvuku.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Diky moc, pouvazujem, v blave som kazdy den. Este rozmyslam, ze komplet vymenim kable k repro za nove, no to uz asi zo zufalstva :-D
Pozeram videa s podobnym kombom (denon vs es90) a vidim ako im tam tie membrany na bassakoch lietaju, no mne sa ledva pohnu. Divne.
zimcol
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2009, 22:33

Príspevok od používateľa zimcol »

Skontroluj ešte, či máš dobre zapojené repro, či nemáš nahodou prehodenú polaritu? Mne sa raz stalo, a to som si bol na 100% istý, že som zapojil správne. Potom znie zvuk tak plocho, nevýrazne, bez basu...

Tiež by si mal ešte v menu nastaviť impendanciu pripojeného repro - manual, str. 28
https://www.denon.com/on/demandware.sta ... -na-en.pdf

V menu by mal byť nastavený default na 8Ohm...skús to znížiť. JBL ES90 majú síce uvádzanú nominálnu (priemernú) impendanciu tiež 8 Ohm, ale tak určite to bude klesať aj nižšie. Nikde sa mi nepodarilo nájsť nejaké meranie, aký majú priebeh...
AMD Ryzen 5600G, Gelid Phantom, Asus TUF B550M-Plus, 2x8 GB RAM 4400 cl18, Adata SX6000 Pro SSD 512GB, NZXT H400, Seasonic Core 500W, Samsung 24" FHD
Lenovo ThinkPad T16, Intel Ultra 5 135U, 32GB RAM DDR5, SSD 1 TB
Lenovo ThinkPad L540, Intel Core i5 4200U, 8GB RAM, SSD 128 GB, HDD 500GB
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Kablami to nebude.
Membrany mi tiez lietali ked som mal starucky Tesla AZS223 zosik. Potom bol Kenwood receiver a teraz Pioneer, oba maju 100W a membrany sa sotva hybu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Kable mam pripojene spravne, vsetko som xkrat kontroloval. Dnes som pocuval svoje najoblubenejsie veci a musim povedat, ze ten zvuk je ozaj ubohy. Chyba mu dynamika, je plochy, bez zivota. S tym subom to hra o dost lepsie, ale nie su to tie "gule" ako pred tym. S hk3490 to hralo tak, ze som mal az zimomriavky. Toto je oproti tomu len slaby odvar a to som veru necakal. Mam to combo cez 15 rokov, takze tu zmenu pocujem moc dobre. Este cez vikend nieco popocuvam, zabalim ho do krabice a pojde het :-(
V piatok sa zastavim este v bisaudiu na konzultaciu a uvidim co mi poradia.
zoom
Používateľ
Používateľ

Tak potom mozno naozaj bude mat pravdu ten typek v tej recenzii, ze mu to pride ako 50W na kanal. Ak tomu zosiku chyba sila a headroom na vyvolanie tych reprakov, tak to bude presne take meh. Teraz by ma fakt zaujimalo, co by s tymi reprakmi urobil ten moj X3500H. Ked si porovnam tvoje a moje repro:
  • JBL ES90 - Nasiel som jedinu recenziu, kde aj nieco merali. Nizsie na stranke na najmensom obrazku na svete je priebeh impedancie [tu]. V podstate sa drzi okolo tych 6Ω a klesa cca k 4Ω okolo 80-200Hz. Podla recenzie namerali senzitivitu 88dB, co je menej, ako udava vyrobca (91dB). Mozno ten pokles v impedancii spolu s nizsiu citlivostou a zahadne slabsim AVR vo vysledku urobi ten tvoj problem.
  • Dali Ikon 6 - Recenzia s meranim je tu. Ako vidno, mam ovela "horsi" priebeh a podstatne viac sa drzim pri 4Ω. Citlivost je vsak 90,5dB (oproti 91dB) a ako pisu v recenzii: "The speaker should not be that hard to drive, which, in combination with its highish sensitivity, will make it a good match for relatively low-powered amplifiers and receivers."
Dalsia vec su tie amplifiery. Nasiel som, ze DRA-900H je zrejme Class A/B zosik. O tom HK3490 som nenasiel nic, ale v parametroch ma pisany max. prikon 310W (to je aj na stitku vzadu) a idle spotreba 60W. To by plus minus autobus odpovedalo tiez Class A/B. Cize tie zosiky vies priblizne porovnat.
  • DRA-900H: Max. prikon = 220W, váha = 8,6kg
  • HK3490: Max. prikon = 310W, váha = 10,4kg
  • X3500H: Max. prikon = 600W, váha = 10,8kg
Moj receiver je samozrejme neporovnatelny, lebo ma viac kanalov, viac PCB v sebe, ale je to pekna ukazka toho, ze ten HK spapka viac prikonu oproti DRA-900H, co sa pretavi do vyssieho dostupneho prudu na rozhybanie repro s nizsou impedanciou. Navyse vazi skoro tolko co moj "velky" AVR. Tazko povedat, kde to nahnali. Nieco moze urobit hrubsi plech, nieco vacsi pasiv pri tranzistoroch a nieco je idealne vacsie trafo.

Som zvedavy, co vyskumas v BIS. V danej cene sa budes hybat len medzi popularnymi non-audiofil znackami ako Denon, Onkyo, Yamaha, Pioneer a tak. Jedine potom bazar, lebo vsetky serioznejsie znejuce znacky ako H/K, NAD, Arcam, Anthem, atd maju snad 5 modelov dokopy, ktore zacinaju na 2000,-€. Ak ti staci stereo, tak najst nieco, co ma vyssi pisany prikon a vahu a mozno to bude dobre. Alebo aj nejaky 5.1 AVR moze mat dost stavy, ked zapojis dva kanaly bi-wire.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Diky zoom za tvoj cas, nieco v tom bude co pises. Co si pamatam, ked som ich kupoval v 2008, tak manager HK mi prave odporucil tento receiver k tym ES90, a hovoril ze prave on vie nakrmit tie repro bez pridavneho sub. Nizsie modely nie. Pamatam si to dodnes, ale moc som tomu vahu nedaval, no bude to zrejme pravda. Uvidim, co mi povedia v BIS, ale denona urcite vratim. Potom ak bude cas, a budes ho mat aj ty, tak by som ich mozno doviezol k tebe na posluch, zaujimalo by to aj mna, ci ich vie ta 3500vka nakrmit.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

No takze v skratke. Bol som v bis, dohodol som sa, ze prinesiem svoje bedne a vyskusame to na mieste, lebo ten 900H na ich bedniach MONITOR AUDIO Gold 200 5G hral ozaj ze dobre.
Pripojili sme to a hned bolo pocut, ze nieco nie je ok. Jasne, ze oni moc nepoculi, lebo ich nepoculi pred tym, tak hovorim, dajme nieco lepsie k tym bedniam. Poskusali sme asi 5 zosikov a nakoniec po zapojeni DENON PMA-A110 to bolo to spravne orechove. Sami nechapali.
Lenze cena toho zosiku je uplne inde, takze som 900H vratil a bedne idu z domu :-(
Keby ma chcel niekto zbavit tych JBL ES90, bude u mna vitany :D

Hned som si domov doniesol Samsung HW-Q990D a som velmi prekvapeny ako to hra. Jasne, ze na hudbu to nepresti tie bedne, ale dovolim si tvrdit, ze sound je veeeelice slusny. Napr z takeho koncertu Hansa Zimmera mam az zimomriavky a pri filmoch s atmos, ale aj s DTS-HD, sa cloveku zatoci hlava a zacne rozmyslat, ako to do takych krabiciek vobec vedia dostat :-)
Takze asi tak. Teraz uz len vyberam stojany na zadne repro a bude to fajn.
zoom
Používateľ
Používateľ

No tak to si dopadol teda :). Je haluz, ze tie Monitor Audio bedne hrali dobre s tym Denonom, lebo maju pisanu impedanciu 4Ω (pricom minimum je 3,4Ω) a citlivost tiez 88dB, takze by mali byt nieco podobne ako tie JBL. Ocividne sa na zaklade tychto parametrov neda uplne jasne povedat, ci dany zosik bude vediet nakrmit bedne. Nakoniec to mozno nebude uplne vina Denonu, ale tie bedne potrebuju riadnu šťavu. Vyzera to tak, ze si mal dost stastie na zaciatku, ked ti poradili to konkretne H/K, lebo si velmi jednoducho mohol skoncit s meh zvukom. Druhy pohlad je, ze ten H/K asi ma(l) nieco do seba, ked precikal bezne dalsie AVR dnes.

Pamatas si aj modely tych ostatnych AVR, co ste skusali? Idealne aj presnejsie oznacenie nez len "nejaka Yamaha". Ze co ine na tie bedne nestacilo.

No ale teda problem mas ocividne vyrieseny aj ked uplne inak, nez by sa na zaciatku povedalo.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Co si pamatam, tak sme skusali Denon 900H ten moj a aj iny vystaveny, Marantz 40N, Marantz Cinema 60 (tento som chcel kupit namiesto denona), este jeden - ten si nepamatam a nakoniec PMA-A110. Veru HK3490 mal nieco do seba, aj som vedel co presne je zac a co mam doma. Skoda no. Na bazosi ho jeden predava za dve kilecka, no nejak neodpisuje na maily. Som myslel, ze by som obetoval tie dukaty, ale nakoniec som to cele zavrhol a isiel inou cestou. Ale sa mi s tym veru tazko luci, kedze to bolo so mnou viac ako tretinu mojho zivota :cry:

Mno co sa tyka toho soundbaru, tak by si to musel pocut. Znamemu som bral pre rokmi H/K soundbar, uz neviem presny model, ale bola to v tej dobe najvyssia rada od Harmanu a toto hra o niekolko galaxii lepsie. Momentalne mam opocuvanych aj viacero dost kvalitnych stereo zostav, nakolko sme v bis menili aj repro (bol som tam 3hodky :-D), a ten 990D je kua porovnatelny aj s nimi. Ani by som moc nehovoril, ze je zvuk "horsi", ale skor "iny". Ma to neuveritelnu dynamiku, co som vobec necakal. Ale na kvalitne stereo to samozrejme nema, co sa iba hudby tyka, to je jasne. Spratnost takej zostavy je tiez uplne inde a samozrejme nakoniec cena...za 7 kileciek som vobec nevahal :-)

Návrat na "Nákupná poradňa"