Tak potom mozno naozaj bude mat pravdu ten typek v tej recenzii, ze mu to pride ako 50W na kanal. Ak tomu zosiku chyba sila a headroom na vyvolanie tych reprakov, tak to bude presne take
meh. Teraz by ma fakt zaujimalo, co by s tymi reprakmi urobil ten moj X3500H. Ked si porovnam tvoje a moje repro:
- JBL ES90 - Nasiel som jedinu recenziu, kde aj nieco merali. Nizsie na stranke na najmensom obrazku na svete je priebeh impedancie [tu]. V podstate sa drzi okolo tych 6Ω a klesa cca k 4Ω okolo 80-200Hz. Podla recenzie namerali senzitivitu 88dB, co je menej, ako udava vyrobca (91dB). Mozno ten pokles v impedancii spolu s nizsiu citlivostou a zahadne slabsim AVR vo vysledku urobi ten tvoj problem.
- Dali Ikon 6 - Recenzia s meranim je tu. Ako vidno, mam ovela "horsi" priebeh a podstatne viac sa drzim pri 4Ω. Citlivost je vsak 90,5dB (oproti 91dB) a ako pisu v recenzii: "The speaker should not be that hard to drive, which, in combination with its highish sensitivity, will make it a good match for relatively low-powered amplifiers and receivers."
Dalsia vec su tie amplifiery. Nasiel som, ze DRA-900H je zrejme Class A/B zosik. O tom HK3490 som nenasiel nic, ale v parametroch ma pisany max. prikon 310W (to je aj na stitku vzadu) a idle spotreba 60W. To by plus minus autobus odpovedalo tiez Class A/B. Cize tie zosiky vies priblizne porovnat.
- DRA-900H: Max. prikon = 220W, váha = 8,6kg
- HK3490: Max. prikon = 310W, váha = 10,4kg
- X3500H: Max. prikon = 600W, váha = 10,8kg
Moj receiver je samozrejme neporovnatelny, lebo ma viac kanalov, viac PCB v sebe, ale je to pekna ukazka toho, ze ten HK spapka viac prikonu oproti DRA-900H, co sa pretavi do vyssieho dostupneho prudu na rozhybanie repro s nizsou impedanciou. Navyse vazi skoro tolko co moj "velky" AVR. Tazko povedat, kde to nahnali. Nieco moze urobit hrubsi plech, nieco vacsi pasiv pri tranzistoroch a nieco je idealne vacsie trafo.
Som zvedavy, co vyskumas v BIS. V danej cene sa budes hybat len medzi popularnymi non-audiofil znackami ako Denon, Onkyo, Yamaha, Pioneer a tak. Jedine potom bazar, lebo vsetky serioznejsie znejuce znacky ako H/K, NAD, Arcam, Anthem, atd maju snad 5 modelov dokopy, ktore zacinaju na 2000,-€. Ak ti staci stereo, tak najst nieco, co ma vyssi pisany prikon a vahu a mozno to bude dobre. Alebo aj nejaky 5.1 AVR moze mat dost stavy, ked zapojis dva kanaly bi-wire.