Synology DS212j zmena raidu
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Re: Synology DS212j zmena raidu
Fajn vediet, dik.. Rozmyslam, kedy som pridaval ten disk, ci este na 6-ke alebo uz po upgrade.. Ja ňevjem uš..
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
okej, to je uzitocne s tymi prazdnymi sektormi, vyborne.
najspravnejsia otazka potom je, ako DSM7 pozna ze su prazdne bloky. Ked mas vyprezentovany iSCSI LUN, zaverecna, operacny system klienta riadi vsetko a Synology len tupo poskytuje sektor 0 az sektor 29487347289594 [ okej chapem ze takychto konfigov nie je vela ]. Ked mas nejaky sharing zo Synology cojaviem cez Microsoft SMB alebo FTP a podobne, okej tam je na tom Synology lepsie ale spoliehat sa vyhradne len na bitmapu (alokacnu tabulku "tieto sektory su pouzite") by som si ja osobne netrufol ak este stale pouzivaju btrfs v pozadi.
ale to uz je ina diskusia.
najspravnejsia otazka potom je, ako DSM7 pozna ze su prazdne bloky. Ked mas vyprezentovany iSCSI LUN, zaverecna, operacny system klienta riadi vsetko a Synology len tupo poskytuje sektor 0 az sektor 29487347289594 [ okej chapem ze takychto konfigov nie je vela ]. Ked mas nejaky sharing zo Synology cojaviem cez Microsoft SMB alebo FTP a podobne, okej tam je na tom Synology lepsie ale spoliehat sa vyhradne len na bitmapu (alokacnu tabulku "tieto sektory su pouzite") by som si ja osobne netrufol ak este stale pouzivaju btrfs v pozadi.
ale to uz je ina diskusia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Skutocne sa oplati dat za jeden 10 rocny disk, pravdepodobne so SMR zapisom (pises, ze CMR, no podla info, ktore som nasiel, to bude SMR), 60€?zoom napísal: Pi 09. Máj, 2025, 13:55
Riesenie, ktore uznava ujo zoom: Pohybujes sa v tak malych kapacitach, ze kupit dva vacsie disky stoji doslova par desiatok eur. Napriklad tento inzerat (najdeny namatkou, cloveka nepoznam). Dva 6TB WD Red disky, CMR zaznam, 5400 rpm, fajn akustika. Za 60,-€ obidva. Takto si zvacsis pole este viac, nez by si dosiahol s JBOD a navyse ti ostane redundancia dat. Win-win pre mnozstvo aj integritu dat.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Som si isty, ze tie disky z toho inzeratu su CMR. Modelovy kod je WD60EFRX a tieto disky su udavane ako CMR napriklad priamo na stranke WD tu. Dalej v tejto tabulke, ktora agreguje tieto data o diskoch. No a v neposlednom rade je taka zhoda, ze SMR disky maju vacsinou v nazve "A", cize 6TB modely ako WD60EDAZ, WD60EFAX, WD60EMAZ, WD60EZAZ.
Co sa tyka toho, ci sa to oplati, to zavisi od teba. V beznych podmienkach a v drtivej vacsine pripadov tomu disku nema co byt. Vyberal som zo stareho diskoveho pola WD Red 3TB disky, ktore maju nabehane 75 tisic hodin. Nic im nie je. Funguju, presli short testom aj surface testom. Ja som len prisposobil odpoved povodnej otazke - kedze si riesil zvacsenie ulozneho priestoru na ukor redundancie (tj. setrime peniaze), tak ti asi nebudem pisat, aby si si kupil dva nove 12TB disky za 500,-€ dokopy. Nasiel som druhe najlacnejsie riesenie, ktore je podla mna zasadne lepsie, nez tam vsetko konvertovat na JBOD. Akurat teda ta cena bude naozaj za 1 disk a nie obidva, ako som pisal. Stale dobra cena.
O nakupe diskov tu uz bolo par topicov a do NAS odporucam kupovat disky od ludi z Bazosa. Predavaju sa tam rozne vyradene disky z firiem, ktore len roky lezali na polici, maju neotvoreny sacok a su v zaruke u vyrobcu. Samozrejme cim starsi (mensi) disk, tym mensia sanca, ze bude neotvoreny a nebodaj v zaruke. Cena disku je viacmenej linearna, takze si sam mozes zvolit, aka kapacita a cena sa tebe uz oplati.
Co sa tyka toho, ci sa to oplati, to zavisi od teba. V beznych podmienkach a v drtivej vacsine pripadov tomu disku nema co byt. Vyberal som zo stareho diskoveho pola WD Red 3TB disky, ktore maju nabehane 75 tisic hodin. Nic im nie je. Funguju, presli short testom aj surface testom. Ja som len prisposobil odpoved povodnej otazke - kedze si riesil zvacsenie ulozneho priestoru na ukor redundancie (tj. setrime peniaze), tak ti asi nebudem pisat, aby si si kupil dva nove 12TB disky za 500,-€ dokopy. Nasiel som druhe najlacnejsie riesenie, ktore je podla mna zasadne lepsie, nez tam vsetko konvertovat na JBOD. Akurat teda ta cena bude naozaj za 1 disk a nie obidva, ako som pisal. Stale dobra cena.
O nakupe diskov tu uz bolo par topicov a do NAS odporucam kupovat disky od ludi z Bazosa. Predavaju sa tam rozne vyradene disky z firiem, ktore len roky lezali na polici, maju neotvoreny sacok a su v zaruke u vyrobcu. Samozrejme cim starsi (mensi) disk, tym mensia sanca, ze bude neotvoreny a nebodaj v zaruke. Cena disku je viacmenej linearna, takze si sam mozes zvolit, aka kapacita a cena sa tebe uz oplati.
Riesim zvacsenie kvoli tomu, ze som si kupil novy nas, takze ten stary chcem vlastne na zalohu, a nevidim aktualne zmysel to tam mat znovu zrkadlene na dvoch diskoch. Kazdopadne aj tych 4 TB mi nepokryje novy NAS, no na isty cas by to stacilo. Takze zvazujem, ci do toho ist. Dva za 60 by bolo super, za 120 uz to je otazne...
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Uz zalezi od dolezitosti tvojich dat. Zaloh nieje nikdy dost a ak to ma byt zalozne NAS, tak mat to v RAID0/JBOD je podla mna nanic. Odide jeden z diskov a datam mozes zakyvat. To si rovno na nove NAS pripoj cez USB externy HDD a mas to iste a lacnejsie.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Je to vlastne 3 zaloha, ktoru mam inde, nez kde byvam. Nerozumiem vsak, co je na tom zle. Kazda zaloha by mala byt zrkadlena?
-
- Pokročilý používateľ
aaale nemusi, len to fakt nerob na Raid0. Ked uz, tak single disky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Neviem ci raid 0 ma este dnes vyznam. Ked bola mensia kapacita diskov a potreboval si zvysit kapacitu, tak raid 0 mal zmysel. Pri dnesnych kapacitach ci klasickych hdd alebo SAS diskov to zmysel nedava. Raid 0 nebol nikdy na zalohovanie.
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
-
- Pokročilý používateľ
tak veru, nebol.
Ale vyznam ma : ja som naposledy dnes robil Raid0 na dvanastich NVME SSDckach. Kazde z nich hodi takmer 2 miliony IOPS o velkosti 4kB.
92TB "SSD" nahromade bez akejkolvek redundancie. Holt su tam data, ktore maju zivotnost a relevantnost dvadsat minut.
Ale vyznam ma : ja som naposledy dnes robil Raid0 na dvanastich NVME SSDckach. Kazde z nich hodi takmer 2 miliony IOPS o velkosti 4kB.
92TB "SSD" nahromade bez akejkolvek redundancie. Holt su tam data, ktore maju zivotnost a relevantnost dvadsat minut.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
RAID0 mal odjakziva zmysel uplne inde ako v navyseni kapacity.. Prvy som mal na Pentiu III zaciatkom tisicrocia, ked sa data pre zalohovanie este napalovali..
A to navysenie rychlosti citania a zapisu oproti beznym jednodiskovym zostavam bolo na nezaplatenie..
A to navysenie rychlosti citania a zapisu oproti beznym jednodiskovym zostavam bolo na nezaplatenie..
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Kedysi v dobe platnovych diskov to spravilo z PC raketu. S prichodom SSD, RAID0 na doma straca zmysel, aj najpomalsie SSD je rychlejsie ako HDD RAID0.
V NAS to ma zmysel ak je v domacnosti 2.5Gbit ci rychlejsia LAN. V pripade beznej 1Gbit LAN, ju naplno vytazi hocijaky dnesny HDD. Pre akykolvek rychlejsi disk bude uzkym hrdlom.
V NAS to ma zmysel ak je v domacnosti 2.5Gbit ci rychlejsia LAN. V pripade beznej 1Gbit LAN, ju naplno vytazi hocijaky dnesny HDD. Pre akykolvek rychlejsi disk bude uzkym hrdlom.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB