Pc alebo upgrade na strihanie videa..

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
richino
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 09. Aug, 2025, 08:53

Pc alebo upgrade na strihanie videa..

Príspevok od používateľa richino »

Ahojte

chcel by som poradit pc pre svokra. Zatial neviem este aku ma momentalne specifikaciu. Len mi povedal , ze tam nevie urobit uz upgrade na win 11. A ma uz 7-8 rokov. A neviem teda ci sa momentalne este nieco oplati, ale mozno nejaky komplet pc zo starych zasob co maju obchody.

Pc pouziva len pracovne na animacne programy, strihanie videa, uprava videa , uprava hudby, web.

Tak by chcel nieco co by mu zase vydrzalo na par rokov. Popripade nieco postavit ale to sa mi nezda uplne najlepsi napad teraz 😀

Na fotkach je teda momentalna specifikacia. + programy co pouziva.

Cena uplne mevieme ale tak aby to bolo rozumne :) teda urcite netreba stroj za 2tis.

Dakujem za kazdu radu.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: Pc alebo upgrade na strihanie videa..

Príspevok od používateľa zoom »

No hodne nestatne ste to naplanovali. Neviem ci ty alebo svagor a na co ste cakali, ale uz par mesiacov je zname, ze RAMky idu extremne hore. Ak to svagor nechcel riesit na jesen, ale ze to chce na Vianoce, tak mu pogratuluj, lebo 64GB DDR5 RAM dnes kupis najlacnejsie za nejakych 600,-€. Tie iste este na konci oktobra stali ~200,-€. A ako to uz v takychto pripadoch byva, tovar zahadne zdrazuje aj na polici v sklade u predajcu. Ziadne "stare zasoby", kde ti niekto preda RAM za 1/3 ci 1/2 dnesnej ceny neexistuju.

Takze oplati sa teraz skladat PC? Neoplati. Bude situacia lepsia o pol roka? Asi nie a bude este horsia. Ten svagorov PC je ale pomerne stara haraburda s nedostatocnou RAM, takze na video mu nieco novsie pomoze. Podla mna by bolo dobre riesenie zobrat nejaky hotovy starsi bazarovy pocitac a len upgradnut potrebne komponenty.

Ked pozriem tie ikony, tak jedina narocna vec je Adobe Premiere Pro. Zvysok nestoji za rec z hladiska vykonu. Na Premiere by som bral Intel s QuickSync, nVidia GPU s aspon 8GB VRAM a 64GB RAM. K tomu rychle NVMe SSD kvoli video preview z Disk Cache (tj. neuklada preview do rychlej ale malej RAM, ale pouziva relativne pomale a "nekonecne" SSD). Uplnou namatkou napriklad takyto inzerat -- je tam Core i5 14th Gen., 64GB RAM, RTX 4060 Ti s 16GB VRAM, velmi prijemne 2TB SSD. Cely pocitac bez starosti za 950,-€.

A este povedz svagrovi, nech si da prec z PC vsetky tie "vylepsovace" systemu ako Advanced SystemCare, Driver Booster, Avast Driver Updater, Avast Cleanup, a podobne. Je to uplne k nicomu, nikdy to nic nezrychli, nikdy to nic neopravi, moze to len rozdrbat system. O antivire by som pochyboval tiez, ale ked mu nevadi, ze ho ma od firmy, co preda jeho sukromne data a navyse predava aj take snake-oil aplikacie, tak asi okej.
Používateľov profilový obrázok
dark_globe
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33

Príspevok od používateľa dark_globe »

windows 11 sa da nainštalovať aj na jeho terajšie PC (navod ako na to zaberie par minut googlenia)
(klasicka inštalacia by totiž naozaj vyžadovala minimalne 8 generaciu intel procesorov
(ktoru mu jeho doska už nezoberie) , pripadne 2nd gen ryzeny) .

najvačšia slabina terajšej zostavy pri jeho využiti je nedostatok ram , bolo by fajn upgradovať aspoň na 16gb (ceny sice su ake su ,
ale ddr4 ešte nie je tak uplne "uletena" a 1x8gb vie svokor dokupiť za 30-35 eur cez bazar
(idealne by ale bolo kupiť priamo set 2x8gb , ktore su spolu kompatibilne koli dual channelu) ,
tam tiež zaleži na tom ako seriozne berie to spracovanie videa , lebo samozrejme štandardom
(pri starych cenach) sa stalo aspoň 2x16gb ram
(ale ak doteraz fungoval na 8gb ramke a jediny dovod prečo chce upgrade je
windows tak to asi robi skor rekreačne?)

ako sekundárny problem by som videl príliš malý primárny disk -
bolo by fajn upgradovať to na 512gb ssd alebo m.2 (v závislosti akú má dosku)

ten i7 procák ešte dokáže potiahnuť prekvapivo dosť vecí a dokonca aj menej naročne/staršie hry
(to ale asi svokor nepotrebuje a nema na to hlavne ani grafiku -
ako "zobrazovatko" je ale použiteľná a to aj v prípade ak by poskladal nove pc) .

- momentálne naozaj nie je najvhodnejší čas na skladanie novej zostavy , dá sa ale pozrieť aj bazár alebo repasy .
(bez grafiky a s 2x8gb ddr4 ram sa ale dá za cca 450-500 eur postaviť rozumný nový stroj , ktorý bude dosť výrazný upgrade hlavne na strih a spracovanie videa s tým , že grafika by bola buď integrovaná v novom procesore, alebo by sa použila tá gt 730-tka ako zobrazovátko,
v prípade ak by sme chceli 2x16gb ram tak by bolo potrebné si k tomu prirátať cca 100 eur navyše)

2x16gb ddr5 momentálne sama o sebe výde na 350-400 eur .
personal rig:
Spoiler: ukázať
cpu: ryzen 7 5700X
cooler: DeepCool AK400
mobo: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II
graphics: Asus Dual RTX 2070 SUPER (EVO OC)
ram: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16
ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe
case: Fractal Design Focus 2 Black Solid
power supply: EVGA 600 GD
sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x
monitor: MSI Optix G241 144Hz 1ms IPS
operating system: windows 10 PRO
richino
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 09. Aug, 2025, 08:53

Príspevok od používateľa richino »

Dakujem vam velmi pekne.

Tak som si aj myselel ze to nie je najlepsia chvila.

Dnes sa s nim mam stretnut tak mu poviem ake su momentalne moznosti.

Ten bazos ak je tam aj zaruka nevyzera vobec zle a to by mu teda urobilo velky skok a zabezpecilo na par rokov do predunzase klud.

Alebo presne spravime upgrade ram a ssd, odinstalujeme zbytocnosti a na jeho pracu by to mohlo stacit. Uplne neviem ako to pouziva a ake narocne operacie robi. Ten bazos moze byt aj zbytocne silny.

Uvidim dam vediet . Zatial dakujem za navrhy.

Návrat na "Nákupná poradňa"