No hodne nestatne ste to naplanovali. Neviem ci ty alebo svagor a na co ste cakali, ale uz par mesiacov je zname, ze RAMky idu extremne hore. Ak to svagor nechcel riesit na jesen, ale ze to chce na Vianoce, tak mu pogratuluj, lebo 64GB DDR5 RAM dnes kupis najlacnejsie za nejakych 600,-€. Tie iste este na konci oktobra stali ~200,-€. A ako to uz v takychto pripadoch byva, tovar zahadne zdrazuje aj na polici v sklade u predajcu. Ziadne "stare zasoby", kde ti niekto preda RAM za 1/3 ci 1/2 dnesnej ceny neexistuju.
Takze oplati sa teraz skladat PC? Neoplati. Bude situacia lepsia o pol roka? Asi nie a bude este horsia. Ten svagorov PC je ale pomerne stara haraburda s nedostatocnou RAM, takze na video mu nieco novsie pomoze. Podla mna by bolo dobre riesenie zobrat nejaky hotovy starsi bazarovy pocitac a len upgradnut potrebne komponenty.
Ked pozriem tie ikony, tak jedina narocna vec je Adobe Premiere Pro. Zvysok nestoji za rec z hladiska vykonu. Na Premiere by som bral Intel s QuickSync, nVidia GPU s aspon 8GB VRAM a 64GB RAM. K tomu rychle NVMe SSD kvoli video preview z Disk Cache (tj. neuklada preview do rychlej ale malej RAM, ale pouziva relativne pomale a "nekonecne" SSD). Uplnou namatkou napriklad
takyto inzerat -- je tam Core i5 14th Gen., 64GB RAM, RTX 4060 Ti s 16GB VRAM, velmi prijemne 2TB SSD. Cely pocitac bez starosti za 950,-€.
A este povedz svagrovi, nech si da prec z PC vsetky tie "vylepsovace" systemu ako Advanced SystemCare, Driver Booster, Avast Driver Updater, Avast Cleanup, a podobne. Je to uplne k nicomu, nikdy to nic nezrychli, nikdy to nic neopravi, moze to len rozdrbat system. O antivire by som pochyboval tiez, ale ked mu nevadi, ze ho ma od firmy, co preda jeho sukromne data a navyse predava aj take snake-oil aplikacie, tak asi okej.