Router 50-80€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
TheRiseAgainst
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2019, 09:40

Router 50-80€

Príspevok od používateľa TheRiseAgainst »

Ahojte, hladam router do bytu (50m) co by ste mi odporucili? skor asi nieco na styl deco, nieco co vyzera viac ako vaza nez router :D
Xiaomi Mesh System AX3000 NE
TP-Link Deco S7

Alebo nieco ine? pripadne ak su tieto veze slabe tak moze byt aj klasika s antenkami a niekde ho schovam
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: Router 50-80€

Príspevok od používateľa zoom »

Ked sa povie 50m byt, tak sa tym mysli 50m stvorcovych, ano? Priblizne kde budes mat umiestneny ten WiFi router? Byval som v 3i panelakovom byte, ktory mal nejakych 63m2 a router som mal priblizne v strede toho bytu. Uplne v najvacsej pohode to pokrylo ten byt. Ak ho budes mat niekde na kraji - tak to vlastne stale pokryje tu plochu.

Pytam sa preto, lebo nemusis nutne uvazovat nad basic mesh systemom urcenym pre uplne neznalych ludi. Vsetky tieto Deco kraviny nemaju normalne nastavenie. Nemaju poriadnu webove rozhranie, vsetko konfigurujes cez priblbly telefonik a ani v tom nevies nastavit viac advanced veci.

Za mna by som siel do klasickeho WiFi routra, aj ked skaredeho a antenkoveho. Takto to vidim ja:
  • WiFi 7 zariadenia su fajn, lebo su novsie (dlhsie budes mat updaty a podporu) a priblizne od ceny 60€ ma velka vacsina 2.5Gbit WAN port. To sa hodi do buducnosti, keby nahle chceli operatori ponukat rychlejsi nez 1Gbit internet. Problem s WiFi 7 je ten, ze v tvojej cene to vsetko budu 2x2 MIMO zariadenia (tj. 2 kanaly na kazdu frekvenciu). Viac anteniek = viac MIMO = vacsi dosah. Signal samozrejme nedojde dalej, ale router s viac antenkami vie lepsie smerovat WiFi signal (beamforming) a je viac odolny voci sumu a odrazom signalu (akoby o ~3dB vacsi zisk). Najlacnejsi WiFi 7 router s 4x4 MIMO na 5GHz je Mercusys MR37BE za 77,-€. Nie som tou znackou nadseny, su to taki znamejsi Cinania, ale nemam ziadnu skusenost. Musi sa vyjadrit niekto iny. Vsetko dalsie uz mas 120,-€ a viac.
  • WiFi 6/6E zariadenie moze byt dobry kompromis. Akurat som si myslel, ze nieco pekne vyfiltrujem v Alze, aleee... urobim zakladny filter (aby to malo aspon 3x3 MIMO) a zrazu najlacnejsi stoji 90,-€ a aj to Mercusys. Kebyze chceme krajsiu znacku (napr. Asus), tak 160,-€ a viac.
  • Xiaomi routre nemam rad. Co je jeden dlhodobo nasadeny, tak funguje, ale nie vsetky nastavenia som nasiel vo web rozhrani a bolo treba cosi riesit cez appku v telefone. Meh.
Takze asi zostava len nejaka Cina. Na 3-band (tj. aby to malo aj 6GHz pasmo) by som sa asi neviazal, lebo to tiez dost navysuje cenu. Slaby vyber je kvoli malej sume a toho, ze chcem nieco viac nez 2x2 MIMO. Tak mozno fakt ten Mercusys, ak ho niekto schvali. Alebo poradi nieco ine.
TheRiseAgainst
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2019, 09:40

Príspevok od používateľa TheRiseAgainst »

Ano 50m2 sry
Umiestneny bude v obyvacke vedla TV co je tiez cca v strede takze by to malo pokryt cely byt si myslim (aj chodbu)
Rozmyslam ci budem vobec potrebovat nejake advanced nastavenia, asi ani nie, tak na prvu mi napadlo klonovanie MAC ale aj to asi realne nebudem potrebovat, ci myslis skor nastavenie typu ktore kanaly ma pouzivat a tak podobne?

Isiel by som skor asi do WiFi 6, 7 asi zatial nepotrebujem resp. ak bude bezne mat 2.5Gbit pripojenie o par rokov tak mozem kupit novy, v tom case budu stat asi rovnako co teraz dam za 6.

Ak by sa pozerame len na 2x2 MIMO tak co z toho bude naj? verim ze v realite pri pouzivani to nebude az taky rozdiel ako na papieri.
Lebo som si uvedomil ze ak by som ho chcel niekde skryt do kabinetu tak musel by ho trosku prerabat, robit tam diery atd.

Akurat som si vsimol ze Deco S7 je len WiFi 5 takze ten urcite nie.
Ale nasiel som este zopar dalsich co mozno budu lepsie? aj ked niektore trochu nad rozpocet

https://www.alza.sk/tp-link-deco-x50-1- ... 269423.htm
https://www.alza.sk/tp-link-deco-x55-1- ... 330958.htm
https://www.alza.sk/cudy-be3600-wifi-7- ... 938977.htm
https://www.alza.sk/asus-rt-ax59u-d7698993.htm
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ked chces len tupe radio a zabudnut, tak v principe hocico. Na 7x7 metrov a styroch klientov (notebook, tlf, tablet, televizor) je to prakticky fuk.

ked uz v hentej cenovej hladine, tak https://www.alza.sk/EN/mikrotik-c52ig-5 ... 774755.htm

keby si nebol v tej cenovej hladine a chces nieco za 50-80 eur, aj tak ti poradim rovnaku krabicku :)

ked chces nieco viac ako tupe radio, henta platforma nema absolutne konkurenta. Ani z vedlajsej galaxie.
Extremna funkcionalita, zoznam vlastnosti by bol na zopar stran.
ked mas nedajboze zaujem sa nieco priucit sietam, ano, spravne, samozrejme platforma Mikrotiku.

snazil som sa zdrzat - aby som vsade nestrkal tie mikrotiky - ale nejde mi to. Ja ich pouzivam cez 20 rokov a poznacilo ma to. Prakticky vsetci mali internet provideri na Slovensku pouzivaju tieto Mikrotiky vo svojej sieti, ci uz v mensej alebo vacsej miere... a mnohi v radoch tisicov kusov u svojich koncovych klientov.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"