Mam nasledovny problem - po spomalani/stiseni ventilatora obycajnym odporom sa ventilator nedokaze sam roztocit. Ked ho vsak roztocim rucne funguje bezproblemovo.
Jednoduche zapojenie (nechce sa mi kreslit tak som to spravil cez ASCII - snad to uvidite vsetci ;-) ):
Kód: Vybrať všetko
+
--------[_R_]-----(X)---+
12 V |
------------------------+
-
Preto by som chcel spravit nieco, aby startovacie napatie bolo vyssie - najlepsie povodnych 12 V a potom by sa automaticky znizilo na pozadovanu uroven.
Mam sice za sebou elektrotechnicku, ale uz je to doooost davno, preto sa chcem opytat tych co si to lepsie pamataju ako ja. ;-)
Ak ma pamat neklame, tak zapojenie kondenzatora paralelne k odporu by malo fungovat presne tak ako potrebujem. Po zapnuti sa kondenzator zacne nabijat - a dokial sa nenabije tak obvodom tecie prud ako by tam odpor ani nebol. Akonahle sa ale kondenzator nabije vyrovna sa napatie na odpore a kondenzatore a odpor zacne plnit svoju funkciu.
Moze mi niekto tuto moju teoriu potvrdit ? (Este musim nejako zistit aku kapacitu kondika pouzit, a ci do obvodu nezapojit aj diodu - aby sa po vypnuti kondenzator vybil cez odpor)
Kód: Vybrať všetko
C
+----||---+
| |
+ | |
-----+--[_R_]--+--(X)---+
12 V |
------------------------+
-