Tranzistor v CRT monitore.

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Používateľov profilový obrázok
Marek
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00

Tranzistor v CRT monitore.

Príspevok od používateľa Marek »

Zdravim. Cez sviatky mi umrel moj skvely CRT monitor Philips tak som ho doniesol spoluziakovi, ktory je lepsi elektrikar ako ja. Zistil ze je odpaleny VN tranzistor BU2527A. V obchode som zohnal ale len BU2527DX, ktory ma narozdiel od A verzie nejaku "damper diode". Inak ostatne parametre ma rovnake. Mozem ho bez obav nahradit za povodny? Nevedeli mi na toto odpovedat ani v predajni a ani ten spoluziak si neni isty, ale tvrdi ze by to vadit nemalo. Dik za pomoc.
_Mato_
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Nie som "expert elektrikar", ale mozno by stalo za to prestudovat datasheet-y ku tym tranzistorom a porovnat vsetky hodnoty. Najdes ich tu a tu.
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Marek
Používateľ
Používateľ

Datasheety som zbezne pozrel, je tam rozdiel v tej tlmiacej diode (v doslovnom preklade). Tranzistor je nahodeny, monitor zatial ide, dufam ze to cosi vydrzi.
Lkuzman
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 08. Jún, 2007, 08:00

Re: Tranzistor v CRT monitore.

Príspevok od používateľa Lkuzman »

Marek napísal:Zdravim. Cez sviatky mi umrel moj skvely CRT monitor Philips tak som ho doniesol spoluziakovi, ktory je lepsi elektrikar ako ja. Zistil ze je odpaleny VN tranzistor BU2527A. V obchode som zohnal ale len BU2527DX, ktory ma narozdiel od A verzie nejaku "damper diode". Inak ostatne parametre ma rovnake. Mozem ho bez obav nahradit za povodny? Nevedeli mi na toto odpovedat ani v predajni a ani ten spoluziak si neni isty, ale tvrdi ze by to vadit nemalo. Dik za pomoc.
Ahoj Marek, ta antiparalelna dióda ( damper diode ) sluzi ako ochrana proti prerazeniu tranzistora v zavernom smere. To je vsetko. Kludne tranzistor vymen. Skus si ale navyse premerat aj budenie tohoto tranzistora - moze byt odpalenim tranzistora "nacate". To len pre to aby si sa po vymene tranzistora a zapnuti monitora nahodou nedostal spatne do stavu monitora pred opravou :) ... drzim palce. <BR> lubo
Spoiler: ukázať
CPU: Phenom 940 @ 3,6GHz + SCYTHE MUGEN; RAM: 8GiB @ 800MHz; MB: ASUS M3A-32 MVP DELUXE; VGA: Saphire HD5770 : 960MHz / 5200MHz; SSD: OCZ VERTEX 2 120GB; HDD: WD 2TiB; PSU: Akasa 1200W, CASE: Lian Li - PC-V2010B; LCD: Acer 2723W, OS: Windows 7 Home x64-SK-OEM ...
Marek
Používateľ
Používateľ

Dik za vysvetlenie, monitor je uz tyzden opraveny a zatial bezi (asi 6-8h denne), chalan co mi ho robil tak premeral aj okolite kondiky, tvrdil ze najcastejsie to sposobuju prave tie preto, ze vysychaju ale ze moje su OK.

Návrat na "Hardware všeobecne"