Scorp mal super napad ...
s tym, ze to hodit ako "ucebne" a teda cela kabelaz bude tahana pod stolom ...
Nakolko je to neexistujuca budova, mozes prehlasit, ze maju podhlady pod stropom (na chodbe povedzme), a teda kabelaz moze ist tade, bez nutnosti vedenia dalsich list.
Treba vsak vyviest kabelaz pod strop, a pripadne v miestnostiach ju ulozit do list.
na zaklade jeho napadu bola zriadena na zachode lokacia, kde bude hlavny switch/AP
trosku som sa pohral v GIMPe, a dostal som nasledovne:
nakres
body
1,
2,
3,
4 su miesta, kde treba tahat kabelaz ku stropu, resp. dolu pod stol. Dalej je tam miesto oznacene ako
?, co jest miesto, kde treba pouvazovat nad tym, ci nebude estetickejsie tahat listu v rohu miestnosti, nez kdesi uprostred chodby/steny. Dalsie pokracovanie popri stene bude bud vo vyske 20cm nad zemou (aby sa dalo dolu vysavat/upratovat), alebo potom kdesi pod stropom...
Cervene draty su akoze "backbone", inac povedane prepajacie kable na switch. Zelene su z lokalnych switchov do pocitacov.
Dalej je tam jeden oranzovy, ktory ma usetrit tahanie kabla zo zachodov do miestnosti. Usetri sa par metrov kabla...
Este sa tam nachadza zlta vetva, ktora je alternativna ku tahaniu kabla ponad dvere, a potom kdesi spustit dolu. Pojde sice naokolo miestnosti, ale moze ist v rovnakej vyske, a nemusi tam byt zbytocny vyskovy prechod (esteticky krajsie).
Medzi zapojenim hornej a dolne vetvy je rozdiel iba v tom, ze horne vetvy pouzivaju kazda 1x16 port switch (ale kratsie kable), zatial co dolna vetva ide na 1x24 port switchi (ale trosku dlhsie kable).
16portovi 3com switch stoji: 1100 skk + dph
24ka 3com switch: 1800 skk + dph
300m UTP kabla stoji zhruba 1600 skk + dph
mne osobne sa viac lubi spodna alternativa
SCORP: a ad ten svet ... segra mojej nastavajucej bola na pohovore, ako manazerka, s tym ze ma skoro dokoncenu ekonomicku univerzitu... a typek chcel, aby vedela robit graficky design v corelDraw, webStranky, HTML, PHP ... a cudoval sa, ze ekonom, a take veci nevie
lava, prava, lava, prava ...