EFI na ASUS ROG motherboards

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Používateľov profilový obrázok
eFatal2ty
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 03. Máj, 2008, 14:00

EFI na ASUS ROG motherboards

Príspevok od používateľa eFatal2ty »

neviete kedy sa ASUS odhodla dat na svoje dosky EFI miesto BIOS-u? Rad by som si koncom roka kupil nove PC tak preto sa pytam, a fakt by som to tam chcel mat.
palee
VIP
VIP
Dátum registrácie: Pi 19. Jan, 2007, 08:00

Re: EFI na ASUS ROG motherboards

Príspevok od používateľa palee »

1. dúfam, že nikdy
2. načo ho potrebuješ? čo od neho očakávaš,
3. k tomu "kúpa pc koncom roka" sa radšej ani nevyjadrujem

btw, nič som o tom zatiaľ nepočul, ale ako sa stále jedna firma opičí po druhej, tak je dosť pravdepodobné, že niečo také si dá aj Asus :cry:
ZoranICS
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 18. Jún, 2008, 18:51

Príspevok od používateľa ZoranICS »

No, ja velmi dufam, ze sa kazdy vyrobca velmi skoro odhodla na EFI, kedze v tom vidim velke moznosti...

EFI ma buducnost, no adaptacia sa uskutocnuje velmi pomaly... pokial dobre viem tak EFI vzniklo pred troma rokmi a zatial som len pocul o doske ktora to ma implementovane, aj to neviem ktora :(
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

ZoranICS napísal:pokial dobre viem tak EFI vzniklo pred troma rokmi a zatial som len pocul o doske ktora to ma implementovane, aj to neviem ktora :(
Bola to MSI, bolo to v novinke na pctuning.cz... EFI ma okrem tej dosky iba jeden vyrobca tusim - Apple :-D.
Gudas
VIP
VIP
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Gudas »

faugusztin napísal:Bola to MSI, bolo to v novinke na pctuning.cz...
xP
Aj u nás http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ead&id=915" onclick="window.open(this.href);return false;
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Gudas napísal: xP
Aj u nás http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ead&id=915" onclick="window.open(this.href);return false;
No prepac ze som si to zapamatal z pctuningu :-). Vies, ja pouzivam RSS a ked niekde vidim 3x tu istu spravu tak si ju precitam iba raz a zapamatam si prave ten jeden zdroj spravy.
ZoranICS
Používateľ
Používateľ

to si si potom asi neprecital dost o moznostiach EFI...

Nejedna sa len o to, ze mas graficke prostredie v ramci BIOSu, ved take tu uz bolo... ja si este pamatam BIOSy zo starych 3-486, pentii v ktorych si mohol dokonca pouzivat mysku, resp, bez nej si toho vela ani nemohol spravit :(

Moznosti EFI spocivaju v niecom uplne inom...

Moznost spustania aplikacii bez potreby OS (pre mna osobne to znamena nastavenie max stabilneho OC bez potreby mnohonasobnej preinstalacie OS), moznost nahodit drivere priamo do EFI (jedna platforma driverov, nie rozlicne pre mnoho OS)
Pouzivat PC na browsenie po nete, prehravanie medii, a mnoho dalsich zakladnych funkcii PC pre ktore naozaj nie je potrebne kupovat/instalovat nestabilny drahy a pamat pozierajuci OS ktory je naozaj absolutne zbytocny pre taketo pouzitie...

Moznost prehadzovat OC profily bez dlheho cakania na restart OS... Moznost testovania stability/funkcnosti HW bez pomyslania na (mozno) vadne drivere...

A kopec dalsich veci ako nastavenie sietoveho rozhrania bez nutnosti bootovat OS a podobne...

Proste je to nieco ine ako graficky BIOS, je to EFI
eFatal2ty
Používateľ
Používateľ

Ved preto sa pytam.
slawo206
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 26. Júl, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa slawo206 »

podla mna je EFI zbytocnost. co som videl screeny tak to vyzeralo jak vyukovy program pre 1. rocnik zakladnej skoly (boli v tom dokonca aj hry). Ked to vyzera tak putavo bude do toho liest kazde decko a kazit to. Stary dobry BIOS vyzera odpudivo a kopu ludi sa ho boji a tak to podla mna je najlepsie.
Gigabyte GA-M52L-S3 II AMD Athlon X2 4200+ Windsor (2,2ghz @ 2,9ghz) II ATI/AMD Sapphire HD3850 512Mb II KME 400W II 2x1Gb Kingston 800mhz CL5 II Arctic Cooling Freezer 64 pro PWM II LG H55L LS II Projekt WoodCase in progress
Gudas
VIP
VIP
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Gudas »

Prirodzený jav...všetkého nového/zmien sa ľudia stránia :-)
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Once again, EFI nie je o GUI. EFI je hlavne o inom sposobe bootovania. Skuste si o EFI nieco najprv precitat : http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible ... _Interface" onclick="window.open(this.href);return false; . Az potom zacnite kritizovat EFI podla jednej z par implementacii.
ZoranICS
Používateľ
Používateľ

A pritom vraj zmena je zivot... :)

Naozaj sa nie je coho bat... Je to rozhodne spravny krok vpred!

No a co, ze BUDU deti liezt do BIOSU? Servisaci aspon budu mat co robit... Ja som svoje prve navstevy v BIOSe a prve instalacie systemu tiez olutoval... teda skor mamine uctovnictvo to lutovalo, ked chuderka musela znova nahadzovat udaje za posledne tri roky pre asi sedem firiem :smutny: Dokonca som v otcovej robote doje*al aj siet :hysterical: ale som sa ponaucil z vlastnych chyb a teraz viem co viem...

Neposudzuj EFI podla jedinej implementacie ktoru si zatial videl... a hlavne nestavaj na implementaciu od MSI... oni sa totizto este nenaucili spravit ani poriadny BIOS :furious:.

Smer, ktorym sa vybrali pri stanoveni standardu je spravny a implementacia bude kazda hovorit za seba (teda za programatorov danej fy)
ZoranICS
Používateľ
Používateľ

EFI nie je na to, aby nahradil OS, nechapte to zle... :)
faugusztin
Moderátor
Moderátor

To, co vy poznate ako BIOS je iba pozlatko nad funkcionalitou, ktoru to zabezpecuje. To, ze si mozte nastavit disky, pretaktovanie ci bootovacie poradie je ta mensia cast ulohy BIOSu. Ovela podstatnejsia cast je ale inicializacia zariadeni, porozdelovanie pamatovych blokov, preruseni ci IO portov a nasledne predanie riadenia bootmanageru.

Hlavne zlepsenie, zjednotenie tohto procesu je ulohou EFI, nie graficke ci textove rozhranie.
eFatal2ty
Používateľ
Používateľ

Mohli by to uz konecne zaviest.

Návrat na "Základné dosky"