Reinstal Visty
Reinstal Visty
hľadal som ale nenašiel som, tak dúfam, že som neprehliadol túto tému. Nevedeli by ste mi niekto napísať, popísať, prípadne "odobrázkovať" kompletný celý postup ako preinštalujem Vistu(z Visty)? Samozrejme DVD k tomu nemám, takže nejak cez tú skrytú partíciu. Pár krát som preinštalovával v minulosti XP, ale nie som v tom žiaden macher (a možno by som to už ani nevedel, lebo to bolo dávno ). A veľkosť jednotlivých partícií zmením tak ako to bolo pri xp? Na začiatku inštalácie v biose? Ale na to musím sformátovať komplet celý HDD, že?
:::Acer Aspire 5520G::: AMD Turion 64 x2 TL-60(2,0 Ghz, 2 x 512 KB L2 cache):::Up to 1280MB NVIDIA GeForce 8600M GS TurboCache :::2GB DDR2:::15,4 WXGA Acer CrystalBrite LCD:::250GB HDD:::Windows Vista Home Premium SP1:::
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Reinstal Visty
o jakej skrytej particii hovoris?> a mas ju vobec? bez absencie takychto zakladnych znalosti by som na tvojom mieste nic nereinstaloval, narobis si viac problemov jak osohu. Skryta particia totiz byva len na notebookoch, a ani to nie na vsetkych, a potom na niektorych znackovych PC zostavach HP, dell apod. A Windows sa zo ziadneho windowsu nereinstaluvava, to len tak na okraj. Ono sa to da, ale vsetok bordel a aj pripadne viry atd. tio na disku ostanu takze je to nanic. Ked uz instalujes, tak vzdy aj s formatom disku C. Data si pozalohujes este predtym na dvdcka, alebo na inu particiu.
Instalacne dvdcko visty si zozen z hocikadial, podstatny je product key cislo, ktore ak nemas, ries si to s tym, kto ti tam kedysi tu vstu daval, nakolko je to nelegalne.
Neviem kde si pocul taku krepost, ze particie sa menia v biose. vies co je vobec bios? asi nie....
velkost particii a ich pocet menis v instalatore windowsu po nabootovani z instalacky dvd. Pri zmene velkosti particii cez instalator prides o vsetky data na nich. da sa to vsak aj po reinstale napr. cez Partition magic, alebo Acronis, ale nebezpecenstvo straty dat hrozi vzdy.
Instalacne dvdcko visty si zozen z hocikadial, podstatny je product key cislo, ktore ak nemas, ries si to s tym, kto ti tam kedysi tu vstu daval, nakolko je to nelegalne.
Neviem kde si pocul taku krepost, ze particie sa menia v biose. vies co je vobec bios? asi nie....
velkost particii a ich pocet menis v instalatore windowsu po nabootovani z instalacky dvd. Pri zmene velkosti particii cez instalator prides o vsetky data na nich. da sa to vsak aj po reinstale napr. cez Partition magic, alebo Acronis, ale nebezpecenstvo straty dat hrozi vzdy.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
počuj shiro, zas úplný idiot nie som.. skôr som si pri tvojich odpovediach uvedomil, že sa zle vyjadrujem a niektoré veci si si zas ty zle vysvetlil a nevšimol..
Takže skrytú partíciu určite mám, pretože (ak si si nevšimol)notebook mám (dole v popise). Na ňom som už dostal predinštalovaný win vista bez recovery DVD, takže tá partícia tam hádam bude (iba žeby nie.. ).
Takže tú partíciu mám.
Nemyslel som preinštalovanie windowsu z windowsu.. Myslel som normálne preinštalovanie visty. Proste ju preinštalovať. Ako to mám ináč povedať? Preinštalovať.. (to v zátvorke, že bolo napísané z Visty, znamenalo, že tam nie je iný OS ako napr. XP, Ubuntu a pod ale je tam normálna originál Vista.. kapiš?)
Samozrejme, že som myslel aj s formatom C, písal som, že som si predtým preinštaluvával XP na starom booku, tak úúúplná lama niesom.. A takisto viem, že si mám zálohovať dáta, lebo o nich prídem!
No v tom biose som sa sekol, bolo to po sformátovaní C a následnej inštalácii win..
Takže ešte raz teda. (lebo som dostal milión odpovedí, ale nič podstatné a konkrétne, teda sčasti..)
Ak som správne pochopil, tak si môžem hocikde zohnať DVD s vistou, ktorú mám (úplne tá isté verzia? napr. W V home premium slovak, alebo to môže byť aj ENG verzia, alebo CZE verzia?) A vložím tam ten svoj licenčný kľúč? Ktorý predpokladám nájdem na spodku NB::
Alebo to môžem teda spraviť aj cez tú skrytú partíciu? Ak áno tak aký je tam ten postup, ktorý potrebujem?????
A mimochodom Partition Magic (pokiaľ ja viem) pod Vistou nepracuje..
Takže skrytú partíciu určite mám, pretože (ak si si nevšimol)notebook mám (dole v popise). Na ňom som už dostal predinštalovaný win vista bez recovery DVD, takže tá partícia tam hádam bude (iba žeby nie.. ).
Takže tú partíciu mám.
Nemyslel som preinštalovanie windowsu z windowsu.. Myslel som normálne preinštalovanie visty. Proste ju preinštalovať. Ako to mám ináč povedať? Preinštalovať.. (to v zátvorke, že bolo napísané z Visty, znamenalo, že tam nie je iný OS ako napr. XP, Ubuntu a pod ale je tam normálna originál Vista.. kapiš?)
Samozrejme, že som myslel aj s formatom C, písal som, že som si predtým preinštaluvával XP na starom booku, tak úúúplná lama niesom.. A takisto viem, že si mám zálohovať dáta, lebo o nich prídem!
No v tom biose som sa sekol, bolo to po sformátovaní C a následnej inštalácii win..
Takže ešte raz teda. (lebo som dostal milión odpovedí, ale nič podstatné a konkrétne, teda sčasti..)
Ak som správne pochopil, tak si môžem hocikde zohnať DVD s vistou, ktorú mám (úplne tá isté verzia? napr. W V home premium slovak, alebo to môže byť aj ENG verzia, alebo CZE verzia?) A vložím tam ten svoj licenčný kľúč? Ktorý predpokladám nájdem na spodku NB::
Alebo to môžem teda spraviť aj cez tú skrytú partíciu? Ak áno tak aký je tam ten postup, ktorý potrebujem?????
A mimochodom Partition Magic (pokiaľ ja viem) pod Vistou nepracuje..
:::Acer Aspire 5520G::: AMD Turion 64 x2 TL-60(2,0 Ghz, 2 x 512 KB L2 cache):::Up to 1280MB NVIDIA GeForce 8600M GS TurboCache :::2GB DDR2:::15,4 WXGA Acer CrystalBrite LCD:::250GB HDD:::Windows Vista Home Premium SP1:::
- shiro
- Pokročilý používateľ
Pokial mas ntb, tak na spustenie instalu z particie mas obvykle nejaku klav. skratku este rped startom windowsu - kukni do manualu.
Instalacia potom zvycajne prebieha tak, ze ti komplet preformatuje C:\ a obnovi to do stavu ako ked si book kupil.
Je to vlastne obnova particie do zalohovaneho stavu.
Instalacia potom zvycajne prebieha tak, ze ti komplet preformatuje C:\ a obnovi to do stavu ako ked si book kupil.
Je to vlastne obnova particie do zalohovaneho stavu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
čiže pri tom procese nemôžem zmeniť veľkosť jednotlivých "partov" C a D? lebo obe sú rozdelené na 50:50. ja by som chcel na C-čko menej. Napr. na Vistu by som chcel len 50GB alebo menej a zvyšok D-čko..
- shiro
- Pokročilý používateľ
ak chces zmenit velkost particii, tak musis pustit instalaciu z vlastneho dvdcka, nie zo zalozn. partisny. Tej sa odporucam nedotykat, ked budes robit s particiami nejake zmeny.
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
uhm. a postup je tam prosím ťa rovnaký ako to bolo pri reinštalácii xp-čka? tuším, už si ani ten nepamätám..
F8 pri boote a tam by malo byt repair your computer, vyberies Restore Factory Settings a ficis (v 90% pripadoch je to takto), dodatocne si potom mozes upravit velkost particii cez napriklad Acronis Disk Director, ak ale nemas potrebne skusenosti, nechaj to tak...radsej...
.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Amo, rovnaky, az na to ze instalator inak vyzera. Alebo sprav co napisal Snakeblackbox napísal:uhm. a postup je tam prosím ťa rovnaký ako to bolo pri reinštalácii xp-čka? tuším, už si ani ten nepamätám..
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
asi by som mal radšej niekoho zohnať na to aby mi to preinštaloval. ale koho..? vďaka za rady.. hádam už dačo vymyslím
Nabehni v BA do mlynskej, popros prvého informatika ktorého stretneš nech ti to spraví, a zakedy dopije pivo čo mu kúpiš je to hotové...
keby to bolo také jednuduché.. bývam v mlynskej..
ok. ja to teda spravím cez obnovu systému.
1. ak som dobre pochopil, tak ak dám obnovu systému na pôvodné hodnoty(alebo niečo také tam je), tak mi sformátuje C-čko a nahodí vistu úplne "načisto" ako keď som kúpil nový notebook?
2. a keď si po tejto čistej reinštalácii sformátujem aj D-čko, tak si potom nejakým programom môžem zmeniť veľkosť jednotlivých partícií? napr. na Cčko 50 gb a zyšok 172 gb na Dčko? alebo budem musieť iba "odseknúť" z Cčka a tiež nechať Dčko? napr C: 50 gb, D: 61 gb a dajmu tomu E: zvyšných 111 gb?
1. ak som dobre pochopil, tak ak dám obnovu systému na pôvodné hodnoty(alebo niečo také tam je), tak mi sformátuje C-čko a nahodí vistu úplne "načisto" ako keď som kúpil nový notebook?
2. a keď si po tejto čistej reinštalácii sformátujem aj D-čko, tak si potom nejakým programom môžem zmeniť veľkosť jednotlivých partícií? napr. na Cčko 50 gb a zyšok 172 gb na Dčko? alebo budem musieť iba "odseknúť" z Cčka a tiež nechať Dčko? napr C: 50 gb, D: 61 gb a dajmu tomu E: zvyšných 111 gb?
admini môžte túto tému lock alebo lepšie "delete"
//Snake: lockovať sa nebude kedze niekto moze mat podobnu otazku
//Snake: lockovať sa nebude kedze niekto moze mat podobnu otazku