Spotreba plazma vs. LCD

Všetko o monitoroch CRT, LCD paneloch...
Používateľov profilový obrázok
scarinko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2695
Dátum registrácie: Po 08. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa scarinko »

Myslim ze Philips DVP 5990 bude dobra volba
zatial ziaden DVD prehravac nievie rozkodovat HD video

ked sa ti pokazi odnesies do servisu a za tyzden mas nove
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 13677
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa Snake »

Riešte si nákupy v príslušnom fóre, a nelisujte to tu! :E





.
peter.nr
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Pi 24. Okt, 2008, 14:44

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa peter.nr »

kajfun napísal:si na tom skoro rovnako ako ja - urcite rovnako co sa tyka aut a ich pouzitia. Neviem ako si sa finalne rozhodol ale chcem ta prudko prehovorit na tu 50" samsung za 23000,- napriek tomu ze je to trochu viac ako tvoj psychologicky limit. Ten rozdiel oproti 40" uhloprieckam je neskutocne velky. A na 32ky budes po tyzdni pozerat s despektom a budes sa skrabat po hlave ze ako je mozne ze sme s takymi "malymi" uhloprieckami dokazali prezit.
Dnes som bol kúpiť DVD prehrávač:
Najskôr sme skúšali Evolve DX550 cez HDMI - bolo to príšerné -úplne okaté chyby v obraze. Skúšali sme aj nejaký Samsung, ale malo to strašne pomalé ovládanie. Skončili sme pri Philips 3980. Rýchle reakcie na ovládanie a krásny obraz.

Ale všimol som si jednu vec:
Boli tam postavené LCD a Plazmy Samsung. Obrazovky 50" a 42" plazmy 456 sa mi zdali vo vypnutom stave dosť svetlé - nie čierne ale sivé. Full HD 50" 656 bola tmavšia. Naj sa mi v tomto smere zadalo Full HD LCD 46" 786 - to je ale LCD s LED diódami (a cenovo je úplne niekde inde). V zapnutom stave sa mi paradoxne plazmy zdali menej kontrastné oproti LCD, z plaziem bola naj Full HD 50" 656. Prosím, vyvráťte mi to - lebo už som 50" plazmu 456 viac-menej objednal. Bolo to svetelnými podmienkami, zlým nastavením, alebo bola už vypálená? ...

... A druhú vec:
Na 50" plazme 456 a na 46" Full HD LCD 786 sme testovali obraz z môjho DVD - MPG z kamery (rovnaká kvalita, možno LCD trošičku lepšie), nejeké malé videjká z netu (same o sebe sú strašné) a mpg nahraté Dreamboxom zo Skylinku - bez degradácie kvality. Pat a Mat z ČT1 bol ok na oboch (LCD trošku lepší), ale Scary Movie 2 z Markízy bol na LCD podstatne lepší. Na plazme bolo vidieť štvorčeky napr na nosoch postáv - Full HD LCD to akoby interpolovalo. Je možné, že Full HD LCD a plazmy interpolujú obraz tak, že aj menej kvalitný vstup vyzerá pekne? Alebo to robia aj HD ready TV, len to nemali zapnuté?

Ďakujem za komentáre.
Šťastný majiteľ Panasonic Viera TH 42PX80.
P.S.: Samsung PS50756 priamo zo Samsungu už dávno nie je aktuálny. Nepíšte mi teda, že máte záujem.
http://www.vvv.sk
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2137
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa zoom »

Ano plazmy maju vo vypnutom stave taky svetly nazelenaly panel. Napriklad Pioneer ma asi 10-15 sekund po zapnuti taku svetlejsiu sedu farbu (ked je zobrazena cierna plocha), a potom ju v troch krokoch "zcierni". Cize zapnes TV -> sedy panel -> *blik* cernejsi panel -> *blik* este cernejsi panel -> *blik* kto mi nasadil zvaracske okuliare a premiestnil ma do tunela? Takze nemusis si robit obavy, ze to co vidis na vypnutej plazme je najlepsia cierna, aku zvladnu vyprodukovat. A aby sme LCD telkarom urobili radost, tak ano je to skutocne tak... LCD TV maju vo vypnutom stave lepsiu ciernu nez plazma. Takze plazma ma najlepsiu ciernu v zapnutom stave a LCD vo vypnutom. Neviem v akom stave mas televizor, ked sa nan divas, ale ak v zapnutom, doporucil by som brat plazmu.

Dalej co sa tyka kontrastu: ten sa da nahanat dvoma sposobmi. Prvy sposob je, ze cierna farba bude mat svietivost 0,5 cd/m2 (tj. riadne o nicom) a biela farba bude mat 1500 cd/m2. Jednoduchym matematickym ukonom vyratas, ze ANSI kontrast je 1:3000. Na takyto obraz sa vsak nebude dat pozerat. Cierna bude seda a 1500 cd/m2 je presne to, kde LCD TV nahanaju svoje realne kontrasty (samozrejme cisla som len vymyslel na ukazku). Biela je potom prepalena, bez detailov, zle sa na nu pozera (pozeraj sa do ziarivky pol hodinu). Ked budes pozerat hokejovy zapas, nerozoznas poriadne hracov v bielych dresoch a cele to bude totalne na nic. Nakoniec chytis LCD telku a vyhodis ju von oknom.

Potom tu je druhy sposob. Cierna farba ma napriklad 0,05 cd/m2 a 150 cd/m2. Opat dostanes kontrast 1:3000, ale bude to neporovnatelne lepsi obraz, farby budu nadherne, obraz bude mat hlbku a mozes sa na to pozerat dlho bez toho, aby ti to bolo neprijemne. Len tak mimochodom, vies aku svietivost je doporucene dodrzovat pri projektoroch (podobne ako v kine teda)? Priblizne 40 az 75 cd/m2. Pri plazmach je to o nieco viac, ale to len aby si vedel, v akych hodnotach sa pohybujeme. Realny obraz na teba nema jasne svietit. Ked ides do lesa, tak na teba nesvieti strom, ze si pri nom mozes citat vecer. Realita su prave tie tlmene farby, nie zirive neonove somariny ako v disko-klube.

Co sa tyka lepsieho obrazu na LCD, tak nevravim, ze v nejakych pripadoch nemoze byt, ale prilis tomu neverim. Vlastne skusenosti hovoria jasne. SD obraz je na LCD tak neskutocny grc, ze to az nie je pravda, co si dnes ludia kupia. A to som osobne nazivo videl rozne kombinacie, Samsung TV, Sony TV, ine TV, Orange FiberTV, UPC analog, UPC digital. A nie ze za jazdy v aute vo vyklade. Sedel som predtym a nastavoval rozne. Ked sa ti vsak zdal obraz lepsi, ber do uvahy, ze porovnavas najhorsiu triedu Samsung plazmy s o nieco (o dost?) lepsou triedou LCD od Samsungu. Polovicu obrazu robi elektronika za panelom, cize hoci z LCD panela nevymackas, to co z plazmy, moze mat (a ma) ta lepsia telka aj lepsiu elektroniku.

Takze dnes chod skoro spat, zajtra ta caka dlha cesta do Berlina. Ides si kupit minulorocneho Pioneera. Iba za 59 500,- Sk, volejte nyni.
peter.nr
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Pi 24. Okt, 2008, 14:44

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa peter.nr »

Dnes som si obehol predajne Nay a Datart.

Dnešný záver:

- 50" určite!
- plazma určite!
- Samsung určite!
- rozhodujem sa medzi 457 a 557 (Full HD)

557 má čiernejší panel a Full HD. Podľa stránky Samsungu nemá 100 Hz, ale podľa iných stránok má, tak neviem.

V Nay boli 457, 557 a 656 vedľa seba - vypol som ich - 457 bol najšedivejší, 557 lepší a 656 najlepší.
Po zapnutí a prehrávaní z BD (asi 720p) som ako laik nevedel posúdiť presne ktorý má lepší obraz. Jedine na titulkoch a čiernych pruhoch hore a dole bolo vidieť trochu šedivosť 457. To asi ale kvôli silnému svetlu. Dokonca v Datarte na 457 mali namierený reflektor (výbojka či halogén), lebo bol tesne pod osvetlovaným plagátom Datart. To asi dosť pokazilo môj dojem. Vypnúť to nechceli.
Máme nový dom a stenu medzi dvomi oknami širokú 140 cm, kam chcem dať plazmu (preto 50" - na bokoch ostane po 7 cm - 63" by tam nevliezla a 42" by sa mi tam zdala malá). Slnečné svetlo teda dopadať na ňu nebude, večer máme zapnuté len 11W úsporky na stenách. Myslím, že by to malo byť ok, čo sa týka čiernej na paneli. Každopádne zvažujem aj 557 ale s príplatkom 5500 Sk.

P.S.: Ako je to s Blu Ray diskami a prehrávačmi? Sú verzie diskov 720p a 1080p zvlášť, alebo si to mení prehrávač? Inak povedané, na HD ready TV bude 1080p výrazne degradované? Nemyslím počtom riadkov ale nutnou konverziou (a robí ju BD alebo TV?).

Ďakujem za odpovede. Rozhodnúť sa musím do zajtrajšieho večera.
Šťastný majiteľ Panasonic Viera TH 42PX80.
P.S.: Samsung PS50756 priamo zo Samsungu už dávno nie je aktuálny. Nepíšte mi teda, že máte záujem.
http://www.vvv.sk
Používateľov profilový obrázok
beardie
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3352
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2006, 02:00

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa beardie »

Bluray su vzdy 1080p, pripadne 1080i, konverziu robi telka
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2137
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa zoom »

Pokial za 5500,- Sk navyse obdrzis o triedu lepsiu plazmu s lepsou reprodukciou ciernej farby, pravdepodobne lepsou elektronikou a plnym HD rozlisenim, tak by som nevahal ani pikosekundu nad takou moznostou. Sam si vravel, ze tu plazmu chces mat nasledujucich X rokov. Predstav si sameho seba o tri roky, ked si budes hovorit, ze za blbych 5500,- Sk si mohol mat lepsi televizor. Co to bude, jeden stefanik pocas troch rokov alebo pocas piatich? Toto su dobre minute peniaze na vec, ktoru budes pouzivat ty doma. Si zober, kolko penazi odvadzas mesacne na daniach napriklad na romskych spoluobcanov, to by ta malo viac hnevat. Na dobre veci treba dat peniaze. Cize na armadu nedame ani korunu, na prevratnu elektraren, ktora ako palivo pouziva spoluobcanov, prispejeme vela a na dobru plazmu si tiez treba priplatit. Prave som dopozeral Hellboya 2, teda film, v ktorom je stale tma a musim povedat, ze milujem tu ciernu farbu, ked to vyzera tak, ako ma a ni ze je to sedive a rusive. Moj hlas ide jednoznacne verzii 557.

Daj na moje rady, nie ze dopadnes ako tento chudak. Napise v dobrej viere do fora, ma vybratu tvoju plazmu a nejaky pako mu tam poradi LCD a teda si ide kupit LCD a pozera na tom DVB-T.

Takze este raz: priplatok 5500,- Sk za lepsi panel, mozno lepsiu elektroniku a full HD rozlisenie je uplne vyborny a okamzite by som taku ponuku bral bez akejkolvek diskusie.

EDIT: A co sa tyka podpory 100 Hz, tak mozes urobit nasledovne: 1) precitat si manual, 2) priamo v obchode sa presvedcit na TV, ze v menu ma polozku pre 100 Hz a 3) pri objednavani si nechat do dodacieho listu napisat, ze TV ma 100 Hz - pokial ich mat nebude, no tak putuje nazad.
peter.nr
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Pi 24. Okt, 2008, 14:44

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa peter.nr »

Čo sa týka tých 100 Hz, Samsung píše na svojom webe, že nie, píše to až pri 756, ale ten je zase o ďalších 5500 vyššie. Ale napr. http://www.laskys.com" onclick="window.open(this.href);return false; aj pri 557 uvádza 100 Hz. Tak potom nieviem, jedine overiť si to priamo v Samsungu.

Ak by tam 100 Hz nebolo, bude mi to chýbať? Hlavne kvôli očiam, dosť sa bude na to pozerať malá dcéra, nechcem aby si ničila oči ako my od malička.

Inak, na Laskys sú uvádzané laboratórne merané spotreby - tieto Samsungy 50" majú okolo 370 W odber, čo je už celkom pekné. Tie čísla na štítkoch o 550 W a pod. sú hrozivé.
Šťastný majiteľ Panasonic Viera TH 42PX80.
P.S.: Samsung PS50756 priamo zo Samsungu už dávno nie je aktuálny. Nepíšte mi teda, že máte záujem.
http://www.vvv.sk
Používateľov profilový obrázok
kajfun
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1269
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa kajfun »

opravte ma ak sa mylim ale na hentych paneloch sa oci nenicia inak povedane 100hz nie je nutnych lebo ten obraz sa nevykresluje a neobnovuje ako na katodovej CRT... toto je proste progressive panel ktory zobrazi obraz z pamate "ze bum tu ho mas" a hotovo.

ze 100hz moze mat vplyv na ine veci to je v pohode, ale podla mna na blikanie a unavu oci prilis nie. Mylim sa?
peter.nr
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Pi 24. Okt, 2008, 14:44

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa peter.nr »

No už mi z toho asi šibe ... ani neviem ako som sa dostal k tomuto http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... a&start=30 vláknu, kde sa rieši v podstate to isté, navyše sme obajaz NR. :-) Idem tam ...
Naposledy upravil/-a peter.nr v Ne 09. Nov, 2008, 15:50, upravené celkom 1 krát.
Šťastný majiteľ Panasonic Viera TH 42PX80.
P.S.: Samsung PS50756 priamo zo Samsungu už dávno nie je aktuálny. Nepíšte mi teda, že máte záujem.
http://www.vvv.sk
peveres

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa peveres »

To: peter.nr
...sme skúšali Evolve DX550 cez HDMI - bolo to príšerné -úplne okaté chyby v obraze...
Gratulujem k vlastnému názoru. :good: Málokto u budúcich užívateľov si dnes vyberá na základe akceptovania vlastného zrakového, prípadne sluchového vnemu. Ak sa aj tak snaží pri výbere a rozhodovaní tváriť, nakoniec si vyberie na základe odporučení, ktoré sú výplodom silnomarketingovozameraných testov v "odbornezameraných" časopisoch.

Obrazovky 50" a 42" plazmy 456 sa mi zdali vo vypnutom stave dosť svetlé - nie čierne ale sivé. Full HD 50" 656 bola tmavšia. Naj sa mi v tomto smere zadalo Full HD LCD 46" 786 - to je ale LCD s LED diódami (a cenovo je úplne niekde inde). V zapnutom stave sa mi paradoxne plazmy zdali menej kontrastné oproti LCD, z plaziem bola naj Full HD 50" 656.
To je dnes normálne..., už som bol svedkom aj takého spôsobu výberu LCD, či plazmového televízora, že dotyčného vôbec nezaujímal prejav obrazových vlastností TV ako taký. Ani čierna, biela apod. Reálne zobrazenie frieb apod. to už vôbec nie.
Poprosil vypnúť všetky telky "v regáli" a vybral si podľa toho ako ho ktorý prijímač zaujal "na vyzeračku". :hysterical:
Maximálne dokázal ako tak akceptovať údaje na tabuľke, ktoré zverejňovali kontrastný pomer daného produktu (aj keď dotyčný okukávač netušil o čom ten kontrast je), počet stránTXT a pod.

...lebo už som 50" plazmu 456 viac-menej objednal...
Možno pomôže moja skúsenosť..., možno nie. Dosť sa mi vracia zákazníkov - užívateľov, ktorí po pár týždňoch pripomienkujú, že tento právepretriasaný výrobca (pri 50" a väčšej uhlopriečke) produkuje pomerne hlučné výrobky. Prejavuje sa to to hlavne pri tichom, nočnom "pozeraní".
Z tohoto dôvodu radím postupovať pri výbere opatrne. Nie je to určite príjemné zistenie. Keď sa však na to pozriem z iného uhlu..., veď záruka je minimálne dvojročná a aspoň je šanca, že bude trocha špásu. :x
No pri troche šťastia (a hlavne vhľadom k dobrej cene cez známeho) to zasa môže byť v pohode.

Ak ale môžem konštruktívne (aj Petrovi tiež z Nitry) na základe skúseností vo svojom blízkom okolí poradiť...,, tak bez váhania odporúčam upriamiť svoju pozornosť na plazmu Pioneer. Ak nie..., tak minimálne aspoň na plazmu Panasonic. V prípade ako je tento (nový dom..., Dreambox atď.) by možno na peniazoch nemuselo až toľko záležať.
Aj keď..., každá koruna určite zaváži.

P.S. Poznám zopár prípadov, keď niekoľkoročný majiteľ plazmy od Panasonicu "chňapol" po Sumsungu a obratom ho vrátil späť predajcovi a svoj záujem znova zameral na plazmu Panasonic. O "Pajácovi" z Bázizu ani nehovorím.
Nepoznám už ale nikoho, kto by zvoli opačné garde (zo Sumsungu, prípadne LG na Panasonic, z Panasonicu na Pioneer ) a následne bol nespokojný.
Dušan

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa Dušan »

Zdravím, chcel by som si ozrejmiť nejaké veci. Pred týždňom som si kúpil plazmu Panasonic TH-37px80e. Tu som sa dočítal o vypaľovaní plazmy s burn-in DVD? Chcem si to ujasniť, malo by to trvať 100-1000h, lebo niekde som sa dočítal že stačí 100-200h. Počas toho vypaľovania môžem sledovať telku, ktorú som nastavil na pozerenie pri break-in, napr. burn-im-DVD pustím v noci a cez deň sledujem TV s uvedeným nastavením? Pojem break-in znamená to "zabiehanie" plazmy? poprípade môžte poskytnúť iné užitočné rady, ktoré by mi pomohli udržať plazmu v čo najlepšom stave. Dík.
Používateľov profilový obrázok
scarinko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2695
Dátum registrácie: Po 08. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa scarinko »

je to tu sice uz OUT ale dam to aj sem
scarinko napísal:"este raz niekto vypusti z ust tu kravinu o spotrebe plaziem a taku po nej dostane ze mu ju budu musiet zadratovat oficialna tlacova informacia tykajuca sa HOAXU ohladom spotreby plaziem http://rapidshare.com/files/193573022/P ... bavena.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; a uz nechcem pocut ani slovo o kvalite a spotrebe plaziem!!!!!"
Používateľov profilový obrázok
zachary
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3254
Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00
Bydlisko: Martin

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa zachary »

scarinko, dovolil som si to spracovať do postu, nech to nemusia sťahovať z RS ;)
TLAČOVÁ INFORMÁCIA
Plazma mýtov zbavená
Pravda o skutočnej spotrebe televízorov a ekologických nárokoch
Bratislava 2. februára 2009 – Okolo plazmovej technológie existuje celý rad mýtov,
poloprávd a omylov. Navyše, prednedávnom niektoré médiá zverejnili nepresnú informáciu
o možnosti zákazu plazmových televízorov v krajinách EÚ z dôvodu ich vysokej energetickej
náročnosti. Tieto informácie sa nezakladajú na pravde a ich využitie bolo skreslené a
účelové.
Hlavným terčom niekoľkých článkov reagujúcich na pripravovanú smernicu EÚ, ktorá
sa týka nového nastavenia energetických tried pre všetky typy televízorov, sa stala
energetická náročnosť plazmových televízorov.
„Minimálne štandardy efektívnosti budú musieť splniť všetci výrobcovia všetkých
zobrazovacích technológií, pokiaľ budú chcieť svoje televízory vyrábať, dovážať a predávať
na európskom trhu. Táto regulácia by mala byť vydaná v druhej polovici roka 2009,“ hovorí
sa v oficiálnom vyhlásení Európskej asociácie ICT priemyslu. Plazmové a LCD televízory
spoločnosti Panasonic však tieto štandardy spĺňajú už teraz.
Upozornime teraz na niektoré fakty, ktoré sú v súvislosti s plazmami neodškriepiteľné.

Obrazová kvalita
Panasonic je výrobcom špičkových televízorov využívajúcich plazmové obrazovky, ako aj
LCD televízorov s panelmi IPS Alpha. V prípade, že je zákazník limitovaný priestorom, alebo
bude svoj televízor používať v silno osvetlených priestoroch (napr. v kuchyni), je vhodné
zvoliť technológiu LCD. Pokiaľ je ale pre koncového užívateľa prioritou čo najvyšší obrazový
a zvukový zážitok, je prirodzenou voľbou plazmový televízor s veľkou uhlopriečkou
obrazovky (meter a viac). O výnimočnosti obrazu plazmovej televízie je možné sa presvedčiť
nielen na vlastné oči, ale je preukázateľná aj na základe mnohých merateľných hodnôt
definujúcich kvalitu obrazu, ako sú napríklad kontrastný pomer, farebné rozlíšenie, farebná
hĺbka alebo rýchlosť odozvy obrazovky. Plazma sa tiež oveľa lepšie vyrovnáva s priemernou
kvalitou bežného televízneho vysielania a aj nedostatočne kvalitný signál zobrazí šetrnejšie.
Plazmová technológia vo všetkých týchto aspektoch jednoznačne prekonáva možnosti iných
v súčasnosti komerčne dostupných zobrazovačov (LCD, klasické vákuové obrazovky).

Ukazovateľ energetickej spotreby produktov
Ďalším faktom, ktorý poškodzuje všeobecné povedomie o plazmových televízoroch, je
ukazovateľ energetickej spotreby produktov. Ten je povinne uvádzaný na obale a pre
spotrebiteľa môže slúžiť ako pomôcka pri rozhodovaní. Ukazovateľ energetickej spotreby
(príkonu) sa vždy uvádza v maximálnych hodnotách (špičková spotreba energie). Zatiaľ čo
v prípade väčšiny LCD panelov je energetická spotreba konštantná a túto maximálnu
uvedenú hodnotu produkt spotrebováva stále, plazmy majú energetickú spotrebu
premenlivú. Dôvodom je princíp tvorby obrazu. Samotný LCD panel nevydáva žiadne svetlo,
pretože to má na starosti podsvietenie panela. Naproti tomu v plazme je každý jednotlivý bod
obrazu samostatným zdrojom svetla. Vo všeobecnosti teda plazmové panely hospodária
s energiou efektívnejšie.
Aby bolo možné si urobiť predstavu o reálnej spotrebe elektrickej energie plazmových
televízorov Panasonic VIERA, bola oslovená nezávislá organizácia IZM Fraunhofer (Institut
Zuverlassigkeit und Mikrointegration), aby urobila test spotreby najpredávanejšieho
plazmového televízoru TH-42PX80 spolu s inými podobnými televízormi.
Test spotreby prebiehal na televízoroch s uhlopriečkou 100-110 cm podľa normy IEC
62087. Testovala sa spotreba s prednastavenými hodnotami výrobcu a tzv. ideálnym
nastavením (výsledky testov - viď graf).
Obrázok
Najzásadnejší vplyv na spotrebu energie televízora má jas určitej scény. Všetky
televízory majú niekoľko obrazových režimov, ktoré používajú rôzny jas. Záleží teda na ich
nastavení. Celkovo sa dá povedať, že spotreba plazmy je vyššia, čím svetlejšie sú vysielané
obrazy. Energeticky najnáročnejšie je teda napríklad sledovanie zimných športov a naopak,
spotreba plazmy je tím nižšia, čím viac sú zobrazené scény tmavšie, ako to býva v prípade
väčšiny filmov, seriálov a podobne. „Väčšina televízorov spotrebováva elektrickú energiu
taktiež v závislosti na intenzite svetla v okolitom prostredí. Čím väčšie svetlo je v miestnosti
pri sledovaní televízora, tým väčšia je spotreba energie. Pre bežného diváka to však
znamená, že pri bežnom sledovaní televízora s klasickým programovým obsahom v slabo
osvetlenej obývačke jeho plazma spotrebuje v priemere menej než 50% uvedenej
maximálnej hodnoty elektrickej energie na rozdiel od LCD televízora, ktorý spotrebúva
takmer neustále 100%“, hovorí Lukáš Holub, produktový manažér spoločnosti Panasonic pre
TV.
Obrázok
Panasonic hľadá neustále cesty k znižovaniu spotreby elektrickej energie. Jednou
z tých, ktoré môže jednoducho ovplyvniť aj sám užívateľ je EKO režim, ktorý je prítomný
v drvivej väčšine televízorov Panasonic VIERA. Pri aktivácii tohto režimu se zapne senzor
hodnotiaci intenzitu svetla v okolí a prispôsobuje jej jas televízora. Nielenže sa tým zníži
spotreba elektrickej energie až o 55%, ale zároveň šetrí oči diváka. Samotné ľudské oko
zníženie jasu nezaregistruje, naopak, bez ohľadu na okolité podmienky ho vníma stále
rovnako. Divák se tak nemusí báť zhoršenia obrazovej kvality.
Koľko stojí hodina sledovania televízie?
Elektrospotrebiče sú až na treťom mieste v spotrebe energie v domácnosti. Z tých, ktoré
najviac zaťažujú našu peňaženku, môžeme vymenovať chladničku a mrazničku, ďalej
umývanie riadu teplou vodou, ale i bežný stolový počítač, alebo obyčajné osvetlenie
domácnosti. Rádio a televízory se podieľajú na domácej spotrebe elektriny asi 9%. Finančné
rozdiely spôsobené vyššou alebo na druhej strane nižšou spotrebou elektrickej energie nie
sú pri televízoroch natoľko markantné, ako sa mnohí spotrebitelia domnievajú. Rozdiely
niekoľkých desiatok W/hod predstavujú centové hodnoty. Bežného diváka vyjde sledovanie
akéhokoľvek typu televízoru (Plazma, LCD, vákuový televízor) radovo na niekoľko centov za
hodinu.
Napríklad podľa sadzby D1 pri teste podľa normy IEC 62087 vykazuje plazmový
televízor TH-42PX80EA spotrebu zodpovedajúcu 0,024 € (72 halierom) vrátane 19% DPH za
hodinu. Aktiváciou Eko režimu klesne hodinová priemerná spotreba televízoru Panasonic
VIERA TH-42PX80EA na 0,014 € (41 halierov) vrátane 19% DPH.
V ročnom vyjadrení tak zaplatíte pri 5 hodinovom dennom priemernom sledovaní
televíznych programov približne 43,8 € (1320 Sk). Za takúto sumu sa Vám dnes
pravdepodobne nepodarí naplniť nádrž vášho automobilu.
Hovoríme len o spotrebe energie, ale čo ostatné parametre ovplyvňujúce životné
prostredie?
Náklady na spotrebu energie nepredstavujú všetky náklady, ktoré ovplyvňujú životné
prostredie. Je potrebné hovoriť aj o výrobe produktov. Panasonic ako prvý na svete zo
svojich plazmových televízorov odstránil olovo a dokonca i prudko jedovatú ortuť. Ročne tak
ušetrí prírodu od viac ako 350.000 kg olova. Samotná technológia výroby plazmových
obrazoviek je energeticky menej náročná pri nižšej produkcii odpadov a prebieha na jednom
mieste, čím sa zjednodušuje zvyšovanie a kontrola ekologických štandardov. Plazmové
panely používané v Európe sú vyrábané v jednej z najmodernejších tovární s jednou
z najnižších produkcií CO2 a druhotného odpadu na svete. Spoločnosť Panasonic si veľmi
dobre uvedomuje svoju spoluzodpovednosť za stav životného prostredia a preto dlhodobo
prísne dodržiava všetky štandardy a sama vydala Vyhlásenie o starostlivosti o životné
prostredie a zároveň prijala Zelený plán pre rok 2010, ktorý stručne načrtáva víziu
spoločnosti vo vzťahu k plneniu konkrétnych ekologických cieľov v horizonte desiatich rokov.
Záleží vám skutočne na spotrebe elektrickej energie?
Spotrebu jednotlivých prístrojov môžeme sami ovplyvniť spôsobom, akým s nimi
zaobchádzame. Nečakané množstvo elektrickej energie je možné ušetriť, pokiaľ
nenechávame prístroje v pohotovostnom režime spánku tzv. Stand by, ale vypíname ich
vytiahnutím šnúry zo zásuvky. Veľká časť domácich elektrospotrebičov, ako televízory,
videá, počítače, tlačiarne atď. totiž takto odoberá prúd, aj keď sú vypnuté. Jedná sa síce
o niekoľko wattov za hodinu, ale v dlhom časovom úseku pri odbere 24hod/denne nejde o
zanedbateľné čiastky. V prípade, že televízor je zapnutý iba v Stand-by režime, elektromer
tento odber ani nemusí zaznamenať, pretože ide o hodnotu pod hranicou jeho citlivosti (cca
0,7W). Hodnoty spotreby všetkých televízorov Panasonic sú nižšie než nové požiadavky EU.
Neustály vývoj technológií
Spoločnosť Panasonic se dlhodobo snaží o ekologickú úsporu u všetkých typov spotrebičov.
Od roku 2007 sme nahradili ropné deriváty používané pri výrobe reproduktorov najrýchlejšie
rastúcou drevinou sveta - bambusom. Bambus má okrem nižšej ekologickej záťaže i lepšie
akustické vlastnosti. U televízorov napríklad ako prvý výrobca na svete odstránil jedovaté
materiály ako je ortuť alebo životné prostredie veľmi zaťažujúce olovo. To odráža celkový
záujem spoločnosti Panasonic o ekológiu a jej dlhodobé snaženie o ekologicky úsporné
produkty. Navyše zo súčasných komerčných technológií (Plazma, LCD, CRT) je plazmová
technológia najmladšia (prvé použitie LCD v 70. rokoch minulého storočia v kalkulačkách a
hodinách, prvá plazmová televízia koniec 90. rokov) a s najväčším potenciálom
technologického a ekonomického rozvoja i pre budúcnosť. Panasonic naďalej pokračuje vo
vývoji energeticky efektívnejších televízorov a s tým súvisiacich technológií, ktoré budú
kombinovať najvyššiu kvalitu spolu s energetickou úsporou. Jedným z výsledkov tohto
vývoja televízorov je úplne nová technológia NeoPDP, ktorú Panasonic predstavil na veľtrhu
CES 2009. Nová technológia NeoPDP prináša ďalšie radikálne zníženie spotreby elektrickej
energie, ktorá je zďaleka najnižšia v porovnaní so súčasnými modelmi televízorov pri
zachovaní rovnakej kvality obrazu.
Všetky uvedené údaje se vzťahujú na televízory Panasonic. Porovnanie spotreby televízorov
bolo vykonané nezávislou organizáciou Institut Zuverlassigkeit und Mikrointegration pri
identickom alebo podobnom nastavení a sledovaní rovnakého programu rovnako dlhý čas
v rovnakých projekčných podmienkach. Ako referenčný film bolo použité DVD Harry Potter a
Fénixov rád. Norma IEC 62087 špecifikuje metódy merania spotreby väčšiny zariadení
spotrebnej elektroniky. Na rozdiel od podmienok merania v normách pre bezpečnosť sú
podmienky týchto meraní zhodné s podmienkami prevádzky týchto zariadení.
Poznámka pre redaktorov:
O spoločnosti Panasonic
Panasonic Corporation je svetovým lídrom vo vývoji a výrobe elektronických produktov pre širokú škálu
spotrebiteľských, obchodných a priemyslových aplikácií. Spoločnosť sídliaca v japonskej Osake vykázala za
finančný rok končiaci 31. marcom 2008 čisté konsolidované tržby vo výške 9 068,9 miliardy japonských jenov
(zhruba 90,52 miliardy amerických dolárov). S akciami spoločnosti sa obchoduje na burzách v Osake, Nagoji a
New Yorku (NYSE: PC). Viac informácií o spoločnosti a značke Panasonic nájdete na internetových stránkach
http://panasonic.net" onclick="window.open(this.href);return false;
V prípade záujmu o bližšie informácie prosím kontaktujte:
Mmd Public Relations
Zuzana Šimová, Peter Šatka
tel.: 02 / 5920 1404, fax: 02 / 5920 1400
e-mail: zuzana.simova@mmdcee.com, peter.satka@mmdcee.com
PC:
Spoiler: ukázať
CPU: i5-7600K + Noctua NH-U12F | MB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5 | RAM: 2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX | GK: Gainward GeForce GTX1060 6GB | SSD: Crucial MX100 256GB | HDD: Seagate Barracuda LP 2TB @ Scythe Quiet Drive | DVD-RW: Samsung SH-S223F | audio: on board + HyperX Cloud + Kurzweil KS-40A | PSU: Corsair RM 750i | fans: 3x Noctua, Enermax | case Corsair 330R carbide series| LCD Dell S2721DGFA | Rapoo E9270p + Logitech G500
LIVESTRONG
Používateľov profilový obrázok
schyzoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1303
Dátum registrácie: Pi 14. Okt, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Spotreba plazma vs. LCD

Príspevok od používateľa schyzoy »

Trosku oprasim temu, ak by nahodou niekto potreboval pomoc pri kupe novej TV (kopia postu z inej temy):

Dnes som meral svoju ako-tak nakalibrovanu Samsung PS51D550 (51"/127cm FullHD) - nenazrata plazma, no FUJ, nikdy si to nekupujte :)

Stand By (vypnuta) = 3W
Windows 7 desktop (cez HDMI z HTPC), cierny podklad, ikony = 43W
XBMC hlavne menu, default skin, video sekcia (pohlad do divadla) = 53W
XBMC hlavne menu, default skin, weather sekcia (pohlad na hory) = 68W
Uvod filmu FullHD, "20th Century FOX sekvencia" = max 70W
TA3, analog signal z kabla, rozhovor 2 osob v TA3 studiu = 71W
Avatar movie, FullHD, svetla pasaz v uvode filmu, ked vychadza po prebudeni z "crio postele" v beztiazovom stave = max 76W
Cars 2, FullHD, pasaz na letisku, velky podiel svetlej bledomodrej oblohy = max 80W
Ice Age I, FullHD, uvod, vevericka na bielom ladovci, zaber priamo na ladovec na cely obraz + mala vevericka = max 111W

Schvalne som vyberal take situacie, ktore su lahko opakovatelne, aby si ich mohli viaceri porovnat. Gratulujem vsetkym majitelom LCD, ktory si nekupili Plazmu len kvoli "nenormalnej spotrebe" :P
...the most important is justice...
Spoiler: ukázať
PC
MB: Asus TUF Gaming B550M-PLUS CPU: AMD Ryzen 3 3100 RAM: Patriot Viper 4 Steel Series DDR4-3000 16 GB GPU: Sapphire AMD Radeon RX580 4GB PSU: SilverStone Strider Essential 80Plus ST50F-ES230 500W

NB
Acer Aspire S3

Návrat na "Monitory a zobrazovacie zariadenia"