Biosflash
Biosflash
Zdravim, na svojej doske DTK-PRM-92V-E-0 som flashol bios. Proces prebehol v pohode, po restarte sa komp normalne rozbehol a funguje (aj keD niektore polozky v Biose bolo treba nastavovat znovu). Ale, pri zmene bootovania na floppy sa z diskety neda nabootovat a takisto bootovanie z CDROM sa zmenilo - mam dve CDROM a bootovanie funguje z druhej z nich, nie z tej povodnej. co sa tyka bootovania z HDD, su tiez dva - na jednom W2000, na druhom WXP a live Danix, pricom je nastaveny multiboot, takze v tomto pripade sa neda povedat, ci sa nieco oproti povodnemu zmenilo (resp. ci to ma v tomto pripade vyznam). V TCommanderi i v Prieskumnikovi sa zjavila nova disketova mechanika oznacovana ako B: (su teraz indikovane dve 3 1/2). Predpokladam, ze pridanie tej Dalsej B: mechaniky ma za nasledok posun oznacovania jednotlivych mechanik, cim prichadza k danemu problemu. Je mozne nejakym sposobom vratit povodny bios zo zalohy (vybratie baterie nepomaha, v manuale nie su popisane ziadne jumpery), resp. zmazat indikaciu jednej z disketovych mechanik, aby sa dalo nastavit bootovanie a odpovedalo zvolenym sekvenciam z Biosu?
No problem pri flashovani moze kedykolvek nastat a nejde o to, ci davas starsi abo novsi...Marek napísal:Myslim ze by nemal byt s tim problem prejst na starsi.
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
Re: Biosflash
to co tu popisujes ale vobec nieje problem, je to len nastavenie biosu... presne tak to ma byt, ako to je.boko napísal:Zdravim, na svojej doske DTK-PRM-92V-E-0 som flashol bios. Proces prebehol v pohode, po restarte sa komp normalne rozbehol a funguje (aj keD niektore polozky v Biose bolo treba nastavovat znovu). Ale, pri zmene bootovania na floppy sa z diskety neda nabootovat a takisto bootovanie z CDROM sa zmenilo - mam dve CDROM a bootovanie funguje z druhej z nich, nie z tej povodnej. co sa tyka bootovania z HDD, su tiez dva - na jednom W2000, na druhom WXP a live Danix, pricom je nastaveny multiboot, takze v tomto pripade sa neda povedat, ci sa nieco oproti povodnemu zmenilo (resp. ci to ma v tomto pripade vyznam). V TCommanderi i v Prieskumnikovi sa zjavila nova disketova mechanika oznacovana ako B: (su teraz indikovane dve 3 1/2). Predpokladam, ze pridanie tej Dalsej B: mechaniky ma za nasledok posun oznacovania jednotlivych mechanik, cim prichadza k danemu problemu. Je mozne nejakym sposobom vratit povodny bios zo zalohy (vybratie baterie nepomaha, v manuale nie su popisane ziadne jumpery), resp. zmazat indikaciu jednej z disketovych mechanik, aby sa dalo nastavit bootovanie a odpovedalo zvolenym sekvenciam z Biosu?
Biosflash - pokracovanie
No neviem do akej miery to tak ma byt, lebo bootovacie sekvencie - aspon podla mna - nesedia. Pretoze keD v biose nastavim bootovaciu sekvenciu A, C, ... pocitac z disketovej mechaniky nenabootuje (myslim, ze keby som pridal do kompu druhu mechaniku, z tej by to asi nabootoval). co sa tyka bootovania z CDROM, bootuje to zo slave Romu, nie z master Roomu (ako to bolo predtym). A neviem, co by sa stalo, keby som vybral master HDD a nechal len slave HDD, ci by nasiel mbr a isiel Dalej. Ale mam uz aj rozsireny manual k doske a tam som nasiel jumper P1 na clear CMOS, tak to poobede budem testovat. Chcel by som len vratit to bootovanie, aby bolo vykonavane v sulade so zvolenou sekvenciou.
Re: Biosflash - pokracovanie
V biose musis zakazat B mechaniku. Alebo je tam este polozka swap floppy, tak aj to skontroluj... jedna z moznosti je tvoj problem.boko napísal:No neviem do akej miery to tak ma byt, lebo bootovacie sekvencie - aspon podla mna - nesedia. Pretoze keD v biose nastavim bootovaciu sekvenciu A, C, ... pocitac z disketovej mechaniky nenabootuje (myslim, ze keby som pridal do kompu druhu mechaniku, z tej by to asi nabootoval). co sa tyka bootovania z CDROM, bootuje to zo slave Romu, nie z master Roomu (ako to bolo predtym). A neviem, co by sa stalo, keby som vybral master HDD a nechal len slave HDD, ci by nasiel mbr a isiel Dalej. Ale mam uz aj rozsireny manual k doske a tam som nasiel jumper P1 na clear CMOS, tak to poobede budem testovat. Chcel by som len vratit to bootovanie, aby bolo vykonavane v sulade so zvolenou sekvenciou.
Co sa tyka bootovania z HD, treba to len spravne nastavit cez jumper na HD respektive nastavit v biose master, slave, auto a pod...
Re: BIOS
Mas 3 moznosti:lada006 napísal:Co mam dìlat kdyz jsem spatnì updatoval BIOS
1. Vybrat cip a odniest ho do dakej firmy, co vie ho obnovit na programatore EPROM
2. Pokial ti na monitore nic nevypisuje a len sa pokusa citat z disketovej mechaniky, mas este sancu na znova flash
3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
- PeqpeK
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: St 23. Mar, 2005, 20:00
za chodu?to myslis pocas jazdy ho vybrat a dat tam druhy???Payne napísal: 3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
P5N-E SLI, E6400@3GHz 1,3V, 2x2GB DDR2, GTS250 1GB, BlueStormII 500, case, ventilatory, spina a ine drobnosti
jj, postup je celkom jdenoduchy...PeqpeK napísal:za chodu?to myslis pocas jazdy ho vybrat a dat tam druhy???Payne napísal: 3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
1. Nastartovat PC s funkcnym BIOSom a prepnut ho do DOSu
2. Vymenit funkcny cip s BIOSom za poskodeny
3. Cip potom aktualizovat rovnakym postupom ako v pripade stand. aktualizacie...
4. Vypnut PC a o5 prehodit cipy...
Este by som doplnil - pri dodrzani postupu sa netreba bat poskodenia PC, flash BIOSu pre rovnaku MB a do rovnakej flash pamete je na 99% uspesne samozrejme len ked cipy maju rovnake napetie a usporiadanie pinov...