Biosflash

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
boko

Biosflash

Príspevok od používateľa boko »

Zdravim, na svojej doske DTK-PRM-92V-E-0 som flashol bios. Proces prebehol v pohode, po restarte sa komp normalne rozbehol a funguje (aj keD niektore polozky v Biose bolo treba nastavovat znovu). Ale, pri zmene bootovania na floppy sa z diskety neda nabootovat a takisto bootovanie z CDROM sa zmenilo - mam dve CDROM a bootovanie funguje z druhej z nich, nie z tej povodnej. co sa tyka bootovania z HDD, su tiez dva - na jednom W2000, na druhom WXP a live Danix, pricom je nastaveny multiboot, takze v tomto pripade sa neda povedat, ci sa nieco oproti povodnemu zmenilo (resp. ci to ma v tomto pripade vyznam). V TCommanderi i v Prieskumnikovi sa zjavila nova disketova mechanika oznacovana ako B: (su teraz indikovane dve 3 1/2). Predpokladam, ze pridanie tej Dalsej B: mechaniky ma za nasledok posun oznacovania jednotlivych mechanik, cim prichadza k danemu problemu. Je mozne nejakym sposobom vratit povodny bios zo zalohy (vybratie baterie nepomaha, v manuale nie su popisane ziadne jumpery), resp. zmazat indikaciu jednej z disketovych mechanik, aby sa dalo nastavit bootovanie a odpovedalo zvolenym sekvenciam z Biosu?
Používateľov profilový obrázok
Marek
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Marek »

No myslim ze by to malo ist. Staci si stiahnut starsi(povodny) BIOS a znova ho preflashovat. Myslim ze by nemal byt s tim problem prejst na starsi.
Payne
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 13. Mar, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Payne »

Marek napísal:Myslim ze by nemal byt s tim problem prejst na starsi.
No problem pri flashovani moze kedykolvek nastat a nejde o to, ci davas starsi abo novsi...
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
Marek
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Marek »

Jasne ze vzdy je riziko ze budes mat po doske. Bud si stiahnes zly BIOS alebo ti pri flaskovani vypadne prud. Preto je dobre mat zalozny zdroj,hlavne ak casto vypadava prud ale podla Murphyho zakonov ti ten prud vypadne zrovna vtedy ked to najmenej potrebujes.
andynko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00

Re: Biosflash

Príspevok od používateľa andynko »

boko napísal:Zdravim, na svojej doske DTK-PRM-92V-E-0 som flashol bios. Proces prebehol v pohode, po restarte sa komp normalne rozbehol a funguje (aj keD niektore polozky v Biose bolo treba nastavovat znovu). Ale, pri zmene bootovania na floppy sa z diskety neda nabootovat a takisto bootovanie z CDROM sa zmenilo - mam dve CDROM a bootovanie funguje z druhej z nich, nie z tej povodnej. co sa tyka bootovania z HDD, su tiez dva - na jednom W2000, na druhom WXP a live Danix, pricom je nastaveny multiboot, takze v tomto pripade sa neda povedat, ci sa nieco oproti povodnemu zmenilo (resp. ci to ma v tomto pripade vyznam). V TCommanderi i v Prieskumnikovi sa zjavila nova disketova mechanika oznacovana ako B: (su teraz indikovane dve 3 1/2). Predpokladam, ze pridanie tej Dalsej B: mechaniky ma za nasledok posun oznacovania jednotlivych mechanik, cim prichadza k danemu problemu. Je mozne nejakym sposobom vratit povodny bios zo zalohy (vybratie baterie nepomaha, v manuale nie su popisane ziadne jumpery), resp. zmazat indikaciu jednej z disketovych mechanik, aby sa dalo nastavit bootovanie a odpovedalo zvolenym sekvenciam z Biosu?
to co tu popisujes ale vobec nieje problem, je to len nastavenie biosu... presne tak to ma byt, ako to je.
boko

Biosflash - pokracovanie

Príspevok od používateľa boko »

No neviem do akej miery to tak ma byt, lebo bootovacie sekvencie - aspon podla mna - nesedia. Pretoze keD v biose nastavim bootovaciu sekvenciu A, C, ... pocitac z disketovej mechaniky nenabootuje (myslim, ze keby som pridal do kompu druhu mechaniku, z tej by to asi nabootoval). co sa tyka bootovania z CDROM, bootuje to zo slave Romu, nie z master Roomu (ako to bolo predtym). A neviem, co by sa stalo, keby som vybral master HDD a nechal len slave HDD, ci by nasiel mbr a isiel Dalej. Ale mam uz aj rozsireny manual k doske a tam som nasiel jumper P1 na clear CMOS, tak to poobede budem testovat. Chcel by som len vratit to bootovanie, aby bolo vykonavane v sulade so zvolenou sekvenciou.
andynko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Dec, 2003, 08:00

Re: Biosflash - pokracovanie

Príspevok od používateľa andynko »

boko napísal:No neviem do akej miery to tak ma byt, lebo bootovacie sekvencie - aspon podla mna - nesedia. Pretoze keD v biose nastavim bootovaciu sekvenciu A, C, ... pocitac z disketovej mechaniky nenabootuje (myslim, ze keby som pridal do kompu druhu mechaniku, z tej by to asi nabootoval). co sa tyka bootovania z CDROM, bootuje to zo slave Romu, nie z master Roomu (ako to bolo predtym). A neviem, co by sa stalo, keby som vybral master HDD a nechal len slave HDD, ci by nasiel mbr a isiel Dalej. Ale mam uz aj rozsireny manual k doske a tam som nasiel jumper P1 na clear CMOS, tak to poobede budem testovat. Chcel by som len vratit to bootovanie, aby bolo vykonavane v sulade so zvolenou sekvenciou.
V biose musis zakazat B mechaniku. Alebo je tam este polozka swap floppy, tak aj to skontroluj... jedna z moznosti je tvoj problem.

Co sa tyka bootovania z HD, treba to len spravne nastavit cez jumper na HD respektive nastavit v biose master, slave, auto a pod...
lada006
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 13. Júl, 2005, 20:00

BIOS

Príspevok od používateľa lada006 »

Co mam dìlat kdyz jsem spatnì updatoval BIOS
Payne
Používateľ
Používateľ

Re: BIOS

lada006 napísal:Co mam dìlat kdyz jsem spatnì updatoval BIOS
Mas 3 moznosti:

1. Vybrat cip a odniest ho do dakej firmy, co vie ho obnovit na programatore EPROM

2. Pokial ti na monitore nic nevypisuje a len sa pokusa citat z disketovej mechaniky, mas este sancu na znova flash

3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
PeqpeK
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 23. Mar, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa PeqpeK »

Payne napísal: 3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
za chodu?to myslis pocas jazdy ho vybrat a dat tam druhy???
P5N-E SLI, E6400@3GHz 1,3V, 2x2GB DDR2, GTS250 1GB, BlueStormII 500, case, ventilatory, spina a ine drobnosti
Payne
Používateľ
Používateľ

PeqpeK napísal:
Payne napísal: 3. "hot flash" - je nutne pouzit druhy pocitac a vymenit cipy BIOSu za chodu...
za chodu?to myslis pocas jazdy ho vybrat a dat tam druhy???
jj, postup je celkom jdenoduchy...

1. Nastartovat PC s funkcnym BIOSom a prepnut ho do DOSu
2. Vymenit funkcny cip s BIOSom za poskodeny
3. Cip potom aktualizovat rovnakym postupom ako v pripade stand. aktualizacie...
4. Vypnut PC a o5 prehodit cipy...

Este by som doplnil - pri dodrzani postupu sa netreba bat poskodenia PC, flash BIOSu pre rovnaku MB a do rovnakej flash pamete je na 99% uspesne samozrejme len ked cipy maju rovnake napetie a usporiadanie pinov...

Návrat na "Základné dosky"