SAS radic

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
xvalky
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 06. Máj, 2007, 08:00

SAS radic

Príspevok od používateľa xvalky »

mohol by ma niekto odkazat niekam, kde by som zistil nieco viac o tejto problematike?
neviem ci to chapem spravne, ale ak by som si chcel vytvorit taky "domaci server", tak by stacilo do MB nastrkat tieto radice a pomocou redukcie 1xSAS -> 4xSATA a na to napojit disky ktore spojim do jedneho pola? takze teoreticky na radic by som napojil toto:
Obrázok
a mohol pripojit 4 disky, popripade 8 diskov ak by mal radic 2 porty? a zase snasobil dalsim radicom?
mam v tom proste chaos a tato problematika mi nieje velmi jasna. viem ze su hotove riesenia, ale ta cena... a hlavne ci to ma vyznam aj v domacich podmienkach. ide len o to, aby som mal ulozisko dat (filmy a hudba) a mohol ho flexibilne rozsirovat

//asi chcem nezmysel, ale natrafil som na toto: http://stores.ebay.com/PC-PitStop-Storage-Enclosures a trochu ma to inspirovalo...
Spoiler: ukázať
desktop: MB: Gigabyte 965P-DS3, CPU: Core 2 Duo E6600@3.06GHz, RAM: 4x1GB Kingston HyperX 800 CL4, VGA: Sparkle Calibre 8800GTS 640MB + AC Accelero Xtreme 8800, HDD: Samsung SP 320GB F1, 2x Samsung SP 1TB F1, PSU: Seasonic M12 500W, LCD: Samsung 226BW 22" Wide, SH-S223Q LS, Esi Juli@, Logitech G5, Logitech G11, QcK mini steelpad, Antec P182, 2x Noctua NF-S12-800, Noctua NH-U12F, 3x Silentmaxx HD-Silencer rev.2
netebook: Asus Eee PC 1000H
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Re: SAS radic

Príspevok od používateľa Diablo1st »

No podľa mňa sa to pre domáce použitie absolútne neoplatí. Cena SAS radiča nie je zrovna malá.
Pre domáce účely podľa mňa bohato stačí dajaký malý domáci server. Do dosky v pohode našupeš 6-7 diskov, jeden bude systém zbytok pacneš do RAID5 poľa a máš vystarané.

Ak by si do poľa dal 6x 1TB disov, máš cca. 5TB priestoru, čo na filmy a data bohato stačí. RAID5 síce nie je až tak bezpečný ale aj keď ti jeden disk odíde, pole sa nerozpadne. Vymeníš disk a pole sa opraví.

My sme na intrák kúpili radič so 4x SAS portami, čiže na tento radič je možné napojiť 16x SATA diskov, no stál 25tis. ;)
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
xvalky
Používateľ
Používateľ

uf. ved prave, ta cena. a ak by som kupil napriklad nejake sata radice po 4 porty, nastrkal do PCI, bolo by mozne to spojit do jedneho pola? teda ci je ich mozne nejak kaskadovat. slo by to samozrejme s doskou co by mala dajme tomu 6x sata, ale ide aj o riesenie co je lahko rozsiritelne. samozrejme casom bude v predaji 2TB hdd a viac, ale zase ten pocit...
desktop: MB: Gigabyte 965P-DS3, CPU: Core 2 Duo E6600@3.06GHz, RAM: 4x1GB Kingston HyperX 800 CL4, VGA: Sparkle Calibre 8800GTS 640MB + AC Accelero Xtreme 8800, HDD: Samsung SP 320GB F1, 2x Samsung SP 1TB F1, PSU: Seasonic M12 500W, LCD: Samsung 226BW 22" Wide, SH-S223Q LS, Esi Juli@, Logitech G5, Logitech G11, QcK mini steelpad, Antec P182, 2x Noctua NF-S12-800, Noctua NH-U12F, 3x Silentmaxx HD-Silencer rev.2
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Co ja viem, tak nie, neexistuje moznost kaskadovat.
xvalky
Používateľ
Používateľ

a daju sa povedzme dve polia JBOD (dva radice) spojit vo wine nejak softwarovo? aby sa mi v sieti hlasil ako jeden disk...
xvalky
Používateľ
Používateľ

a co tak napriklad kupit toto:

ADAPTEC AAR 21610SA 16 PORT SATA RAID CONTROLLER CARD
Obrázok
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... gory=96881

16x SATA, cena nejakych 150€ az tak nieje vela a na obycajne ulozisko by to mohlo stacit. popripade iba nejaky 4 (cca 20€) alebo 8 portovy. fuknut to na nejakyu dosku s integrovanym CPU, spravit na to nejaku DIY skrinku a hotovo. samozrejme napojit 1Gb sietou a poriadny zdroj...
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Ten kablik v prvom poste je breakout kabel z multilane SAS SFF8484 portu na obycajne SATA. Este sa pouziva aj miniSAS konektor na radicoch (SFF8087). Podla toho, ci zapajas disky priamo do radica, alebo iba radic do backplate, nakupis kable. Obycajne su celkom drahe, jeden kus stoji tak 200-500,- Sk po internete v zavislosti od toho, kde nakupis.

Pokial ides stavat domace ulozisko, tak velmi odporucam samostatnu HW RAID kartu. Zdoraznujem to HW. Kopec lacnych akoze-radicov je polo-SW/polo-HW. Tu prichadza do hladacika PERC 5/i [obrazok] alebo PERC 6/i. Su to HW RAID radice so znackou Dellu, ktore pre nich vyraba LSI, cize v skutocnosti je to kopia jedneho LSI radica - ide do tej karty naflashovat aj LSI firmware (je novsi a castejsie aktualizovany). Tato karta stoji obycajne asi $700 USD.

Pointa je v tom, ze na eBay zozenies PERC 5/i za cenu okolo 100-200,- € podla prislusenstva a obchodu. Karta je do PCI-E x4 slotu, ma dva SFF8484 porty (obsluzi teda 16 diskov), PERC 5 ma RAID5, PERC 6 zvlada aj RAID6 (avsak PODSTATNE tazsie sa zhana a je asi 2× drahsi nez PERC 5/i).

Problemy s kartou su nasledovne: Treba ju v podstate aktivne chladit, alebo zabezpecit dostatocny prietok vzduchu. Na dosiahnutie najvyssieho vykonu potrebujes BBU (zaloznu baterku), inak sa neda prevadzkovat vo Write-back mode. Je vyberava na zakladne dosky - niekde ide bez problemov, inde nenabehne po warm-boote, inde zas treba lakom pretriet a "odpojit" 2 piny v slote a tak.

Inak je to super karta, za skvelu cenu. Pre domace pouzitie akurat. Este par linkov k teme:
Velky topic venovany PERC 5/i na Overclock.net - rady, tipy, benchmarky, atd.
Zoznam kompatibilnych dosiek - priebezne doplnane, nepozeraj iba na prvy post

No, uz neviem, co by som viac napisal. Ked nieco, opytaj sa. Doma mam dve PERC 5/i karty a som spokojny (mozno by som jednu predal). Presiel som si stavanim serverika od klasickych diskov nastrkanych do dosky, ktore obsluhoval lisux - nikdy viac. Nic sa nevyrovna HW RAID karte a pekne obsluhe z Windowsu. A este jedna vec: MFT particie (standard vo Windowse) maju obmedzenie na 2 TB. Pokial chces mat iba akoby jeden velky disk, musis pouzit novsi system nez XP, ktory podporuje GPT particie (Vista, Win Server 2008).
xvalky
Používateľ
Používateľ

uf. take podrobnosti som az necakal. ale zacinam chapat co vlastne potrebujem :-)
teda ten radic adaptec co som spominal sa na to nehodi, lebo ak to chapem, tak je to ako klasicky pseudo HW radic integrovany na doske.
trochu ak by som mohol poprosit, potreboval by som ozrejmit nieco o tom PERC 5/i:
..ked ma dva SFF8484 porty, neznamena to iba 8 diskov? (ale asi to zle chapem, ale to by aj tak stacilo)
..nerozumiem velmi tomu write-back modu
..baterka je tam z akeho dovodu? nieco ako na "drzanie" nastaveni?

takze bezny radic vlastne mozem konfigurovat ako vstavany na doske, teda pri bootovani a vyhoda PERC 5/i je v tom, ze ho mozem pohodlne konfigurovat z win-u (samozrejme viac veci, ale konkretne pre mna). najskor by som pouzil asi nejaku vistu home basic, to by mohlo stacit.. dost ma ale zaraza kompatibilita, cakal by som to jednoduchsie, ale vyzera to ze funguje na vsetkych serioznejsich doskach. o vykon mi tam az tak nejde, hlavne o kapacitu a jej jednoduche navysenie (RAID 0, teda JBOD ak by nahodou jeden padol, nestratim ostatne), skor bude pouzity ako stream server pre 3 pocitace
co je zaujimave, ze pri takychto profesionalnejsich rieseniach to nieje az take easy to instal and user friendly...
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Este nieco k tym softwarovym rieseniam. Ak nemas vysoke naroky na "vykon" a staci ti Intel radic (ICH10DO) a 6 SATA portov, tak doporucujem zakupit dosku s cipsetom Q45/ICH10DO namiesto klasickych P45/ICH10R ci G45/ICH10R. ICH10DO totiz ako jediny southbridge Intelu podporuje zmenu velkosti pola.

K tym 2TB, tam je este jedno obmedzenie - Vista z GPT particie nedokaze bootovat ! Na to pozor.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

• Dva SFF8484 samozrejme znacia 8 diskov. V navale pisania textu som si poplietol, ze mam 2 karty a teda 16 portov dokopy. Jedna PERC 5/i karta obsluzi 8 diskov, co pri RAID5 da 7 diskov vyuzitelnej kapacity. Pri 1 TB diskoch ziskas peknych 6,36 TB miesta.

• Write-back mod je opak write-through modu. Pri write-through sa necachuju zapisovane data, ale caka sa, kym sa skutocne zapisu. BBU (zalozna bateria) napaja cache na karte (obycajny DDR2 modul) a iba ked je pripojena, tak firmware povoli zapnut write-back mod - zapis cez cache (data sa pokladaju za zapisane na disky uz ked su ulozene v cache). Cize na najvyssi vykon potrebujes mat BBU pripojenu. Avsak bez nej dosiahnes rychlosti zapisu tiez okolo 100 MB/s, co postacuje na vytazenie gigabitovej siete, takze to nie je ziadna katastrofa, sam bezim bez BBU.

Nie je to ziadna veda nastavit. Pripojis disky, ma to svoju rozhranie (ako BIOS), flashuje sa z Windowsu, ovladace existuju - dokonca Windows update ich najde, ale pouzivam tie zo stranky LSI.

O tom GPT bootovanim pod Vistou som ani nevedel. System nemam nainstalovany na RAIDe, ale na obycajnom SATA disku pichnutom priamo do dosky. Nie je problem zazalohovat obraz disku na pole a v pripade potreby ho obnovit (opat vyhoda HW karty, ze pole vidis pod roznymi bootovacimi utilitami).

Rozhodne taketo riesenie stoji za trochu planovania (schvalne to nenazyvam problemami). Ja som si vsetko pekne precital a isiel na istotu. Akurat zakladnu dosku som riskol, kedze nebola napisana nikde, ze by bola kompatibilna. Vsetko vsak funguje bezychbne (shitVidia chipset s integrovanou 8200 grafikou; neviem, ake ma oznacenie). AMD 780 by tiez malo byt v poriadku.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Ja som napriklad uvazoval pre ucely mojho vlastneho PC nad samostatnym RAID radicom, no po zhliadnuti cien 8-portovych RAID radicov do PCI-E som si to rychlo rozmyslel a zostal som pri ICH10R :D .
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Chcem sa spytat, ako je to s pripajanim diskov k SAS radicom. SATA disky sa daju pripojit, ako je to s eSATA? Mam totiz obsadene vsetky SATA porty na doske a mam volne iba SAS a potrebujem vyviest na zadny panel eSATA porty. Pojde to, prip. prehodim SATA disky na SAS a pripojit eSATA na SATA?
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Snake »

SATA na SAS sa väčšinou chová klasicky ako na SATA radiči (nebrať doslova), je to každopádne v špecifikácii radiča či podporuje hotplug. Otázne je, ako vyvedieš SAS>SATA, niečo ako male sata kabel nepoznám. Pofoť, popíš a na niečo prídeme ;)

.
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Praveze redukciu na vyvedenie eSATA mam. Ma to klasicke SATA konektory, cize to viem pripojit na SAS konektory na doske. Zatial som to vyriesil tak, ze som tie eSATA pripojil do SATA portu a jeden SATA disk som dal na SAS. Zajtra skusim, co to spravi, ked to hodim na SAS a pripojim tam za chodu externy HDD cez eSATA. Prip. hodim foto pre predstavu.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
Sugyi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Príspevok od používateľa Sugyi »

Ahojte,
prepacte, ze ozivujem tuto temu, ale akurat tu sa venujete problematike velmi blizkej ako chcem ja.

Mam radic Adaptec 3405 ku ktoremu mam momentalne kablom SFF8484 pripojene 4 SATA disky. Kapacita mi uz vsak prestava stacit a chcel by som to dalej rozsirit na viac diskov. Na stranke pisu ze:

"Supports 4 direct-attached or up to 128 SAS or SATA disk drives using SAS expanders"

Moja otazka teda znie, kde viem kupit a za kolko asi nejaky ten SAS expander? A ako by som to cca spojazdnil?

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"