Uz nejaky cas riesim, ako dat moj procesor aspon na 4 GHz. Bohuzial ide to tazsie, nez som si myslel, a teda by som potreboval nejake rady.
Stavajuca konfiguracia je nasledovna:
Procesor: Q9550 s VID 1.2500 V
Zakladna doska: Gigabyte EX38-DS4
Pamate: 1066 MHz, takze do 533 MHz FSB by mali byt OK
Chladenie: Vodne
Na uvod chcem povedat, ze sa s tymto uz babrem hodnu chvilu. O taktovani stvorjadier viem, ze je narocnejsie. Cital som si skutocne rozne postupy navody, diskusie o doskach, ale zatial som sa k nicomu nedopracoval.
Najprv som mal v doske starsi BIOS verzie F4. S nim som sa nedostal na 3,4 GHz nech som robil co som len chcel. Po aktualizacii na najnovsi beta BIOS F6A sa toto zasadne zlepsilo. Roznym skusanim sa viem dostat na stabilnu frekvenciu 3,65 GHz, alebo neviem-ci-az-tak-uplne-stabilnych 3,8 GHz. Bohuzial dalej ma to uz prilis neposlucha.
Nemam s taktovanim stvorjadier skusenosti, takze neviem, ako presne nastavit VTT, FSB a GTL voltaz, nemam to v oku a odhadovanim skusat kombinacie je prilis zdlhave. Mam precitany aj paleeho velky post tu na fore ohladom taktovania, aj rozne navody, ci konkretne nastavenia uzivatelov, ale nikam som sa nedopracoval.
Pripajam obrazok z mojho BIOSu, ako som to mal nastavene na 3,8 GHz (je to zmontovany obrazok z troch fotiek, z toho dve su rozmazane, neviem preco, ale je to citatelne):
Mohol by sa na to niekto pozriet a poradit nejake hodnoty, pripadne ci mam nieco hned od oka zle nastavene? Dnes uz na internete nenajdem vela nastaveni pre moju dosku, lebo drtiva vacsina postov pri taktovani quad procesorov sa tyka dosiek s P45 chipsetom. Cital som si par postov o taktovani na X38 a tie sa dost roznia. Niekto pisal, ze X38 ma FSB wall niekde pri 490 MHz, druhy zase vyskusal 3 EX38-DS4 dosky a kazda z nich mu sla len po 470, dalsi zase nema problem ist nad 4 GHz atd. Je P45 podstatne lepsi na taktovanie stvorjadier? Rad by som to vsak rozbehal na mojej doske.
4+ GHz Q9550 na starom X38 chipsete?
Re: 4+ GHz Q9550 na starom X38 chipsete?
Hm, skúsil by som trocha pridať na Skew hodnotách, pri takej FSB hlavne pre čipset teda.
Inak sám neviem, treba Palee-ho
...myslím ale že to už bude samotnou doskou, teda že to už bude pre ňu FSB limit, ktorý zvláda so štvorjadrom. U dvojjadier dá určite vyššie FSB, ale dve dvojjadrá spojené pomocou FSB už nie každá doska vie zvládnuť.
Nedá sa povedať že by bol všeobecne P45 lepší na taktovanie štvorjadier - ono s P45 doskami výrobcovia už do BIOS-ov naimplementovali všetko čo sa dá pre FSB architektúru spraviť, preto možno vidno viac lepších OC výsledkov s týmito doskami. Ale nebude to platiť pre všetky, napríklad novšie P45 od Gigabyte (EP45-UD3R/P) majú na Quad-Core fakt talent, o prvých P45 od GB sa to až tak moc povedať nedalo...
Inak sám neviem, treba Palee-ho
...myslím ale že to už bude samotnou doskou, teda že to už bude pre ňu FSB limit, ktorý zvláda so štvorjadrom. U dvojjadier dá určite vyššie FSB, ale dve dvojjadrá spojené pomocou FSB už nie každá doska vie zvládnuť.
Nedá sa povedať že by bol všeobecne P45 lepší na taktovanie štvorjadier - ono s P45 doskami výrobcovia už do BIOS-ov naimplementovali všetko čo sa dá pre FSB architektúru spraviť, preto možno vidno viac lepších OC výsledkov s týmito doskami. Ale nebude to platiť pre všetky, napríklad novšie P45 od Gigabyte (EP45-UD3R/P) majú na Quad-Core fakt talent, o prvých P45 od GB sa to až tak moc povedať nedalo...
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Ano vodnikom je chladene vsetko. Skusal som sa s tym hrat vcera, zadaval som uvedene hodnoty, ich kombinacie, pokusy, ale k nicomu to neviedlo. Najvacsi uspech bolo asi 3,9 GHz stabilne po dobu 6 minut v OCCT. Vratil som sa k 3,8 GHz, kde sa mi vsak resetol pocitac po dlhsom hrani, takze som opat skoncil na bezproblemovych 3,6 GHz. Neviem no... zacinam pokukovat po novej doske. Bud Gigabyte EP45-UD3P alebo nejaka P5Q, hoci Aušus nemam rad, velmi sa mi paci, ze zobrazuje konkretne hodnoty napati pri zadavani. Pri Gigabyte je to iba vo forme [+0,03V], takze ani pomaly neviem z akej hodnoty idem a na akej hodnote som - to musel vymysliet nejaky strasny idiot.
- zoom
- Používateľ
Tak ako defaultne hodnoty si najdem aj na internete, ale stale mi to pride kontraproduktivne uvadzat hodnoty tak, ako ich uvadza Gigabyte. Vsak snad kazdy pretaktovaci navod na internete uvadza konkretne hodnoty, nikde nenajdes, ze nastavte CPU PLL na +0,25 V a podobne. A urcite je jednochsie si spocitat, ze rozdiel medzi 1,1 V a 1,3 V je +0,2 V, nez vidiet hodnotu +0,2 V a rozmyslat, ci PLL bolo v defaulte 1,1 V alebo mostik bol 1,1 V a PLL 1,2 V ako sa to stava mne casto. O nicom.
Ten novy EasyTune6 mne zrejme na doske nepojde, ale neskusal som to. Kazdopadne radsej taktujem priamo v BIOSe a hlavne som natrafil na tento topic, ktory posobi dost odstrasujuco. Nechcem este aj navstevovat vysoku skolu pre ET6 a prepocitavat hodnoty, ktore vzajomne nesedia.
Hoci by som velmi velmi rad mal jasne hodnoty napati v BIOSe, predsa len pokukujem po ten EP45-UD3, pretoze je na nu vsade fakt sama chvala a hlavne asi tak milion topicov, v ktorych ludia pisu svoje nastavenia s quad procesormi, takze aj ked si nedam tu pracu nieco sam skusat, vzdy mozem zobrat niekoho nastavenia a nahodit ich do BIOSu. Trapi ma na nej len vyriesenie chladenia. Mam vodnika aj na chipsete a mosfetoch na X38, tak neviem, ako by som to poriesil tu. Cital som, ze ani pri vysokych taktoch sa prilis nehreje, ale skusenost s tym nemam.
EDIT: Tak som este dnes v noci pozeral obrazky z BIOSu na tych novych Gigabytkach a vidim, ze uz to nie je ako na starych doskach s tym [+0,02V]. Napriklad tento obrazok ukazuje uplne skvele rozhranie, kde je prehladne zobrazena defaultne napatie a k nemu presne cislo, ktore mam nastavene. No uplne ultimatne. Nemusim rozmyslat nad ziadnym priblblym Ashitusom. Tento tyzden objednam dosku a cez vikend napisem, ako som pokrocil v taktovani.
Ten novy EasyTune6 mne zrejme na doske nepojde, ale neskusal som to. Kazdopadne radsej taktujem priamo v BIOSe a hlavne som natrafil na tento topic, ktory posobi dost odstrasujuco. Nechcem este aj navstevovat vysoku skolu pre ET6 a prepocitavat hodnoty, ktore vzajomne nesedia.
Hoci by som velmi velmi rad mal jasne hodnoty napati v BIOSe, predsa len pokukujem po ten EP45-UD3, pretoze je na nu vsade fakt sama chvala a hlavne asi tak milion topicov, v ktorych ludia pisu svoje nastavenia s quad procesormi, takze aj ked si nedam tu pracu nieco sam skusat, vzdy mozem zobrat niekoho nastavenia a nahodit ich do BIOSu. Trapi ma na nej len vyriesenie chladenia. Mam vodnika aj na chipsete a mosfetoch na X38, tak neviem, ako by som to poriesil tu. Cital som, ze ani pri vysokych taktoch sa prilis nehreje, ale skusenost s tym nemam.
EDIT: Tak som este dnes v noci pozeral obrazky z BIOSu na tych novych Gigabytkach a vidim, ze uz to nie je ako na starych doskach s tym [+0,02V]. Napriklad tento obrazok ukazuje uplne skvele rozhranie, kde je prehladne zobrazena defaultne napatie a k nemu presne cislo, ktore mam nastavene. No uplne ultimatne. Nemusim rozmyslat nad ziadnym priblblym Ashitusom. Tento tyzden objednam dosku a cez vikend napisem, ako som pokrocil v taktovani.
- zoom
- Používateľ
Takze nova doska pricestovala vcera. Hned vcera som ju hodil do bedne, presedlal na nu vodnika a jal sa trochu taktovat. Windows v pohode prezil vymenu X38 -> P45, takze o starost menej. Dnes som sa venoval taktovaniu. Na defaultnych hodnotach, ale so zapnutym Loadline Calibration, som sa dostal niekde ku 3,3 GHz. Vyssie to slo pomerne tazko a mne sa to prilis skusat nechcelo -- asi tak milion roznych poloziek v BIOSe, nevedel som, na ktoru mam skor pozerat. Skusal som teraz rozne nastavenia, co som nasiel po internete. Prilis oslnive to nebolo, az som natrafil na jedno, ktore celkom v pohode funguje. Voltaze su trochu vysoke, ale postupne ich budem skusat znizovat.
Takze po vymene dosky momentalne ficim 471 × 8.5 = 4003 MHz, a to 1 hod 21 min stabilne v OCCT. Teraz skusim nejaky cas odskusat stabilitu v hrach po zapojeni grafiky, a potom budem znizovat voltaze. Pripadne sem este hodim moje nastavenia z BIOSu, mozno niekomu pomozu, alebo sa niekto na to pozrie, ci tam nemam nieco prilis vysoko nastavene.
Takze po vymene dosky momentalne ficim 471 × 8.5 = 4003 MHz, a to 1 hod 21 min stabilne v OCCT. Teraz skusim nejaky cas odskusat stabilitu v hrach po zapojeni grafiky, a potom budem znizovat voltaze. Pripadne sem este hodim moje nastavenia z BIOSu, mozno niekomu pomozu, alebo sa niekto na to pozrie, ci tam nemam nieco prilis vysoko nastavene.
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 09. Jan, 2009, 15:54
No tie nastavenia by ma zaujimali..Mohol by si dat link alebo aspon nejaky screen? dik. mozes aj cez SS