Chladenie a stisenie PC
Re: Chladenie a stisenie PC
A už keď sme pri tom chladení disku, tak keby si ho dal o dve pozície vyššie máš ho chladnejší. Chladiť treba hlavne spodok a tebe práve na spodok disku fúka minimum vzduchu..
Ale ako bolo pvoedané, polož ho na molitan, ale odsleduj si teploty. Aby si ho zase nema veľmi horúci.
Ale ako bolo pvoedané, polož ho na molitan, ale odsleduj si teploty. Aby si ho zase nema veľmi horúci.
: Z O S T A V A :
Spoiler: ukázať
no niekde som cital ze disku neprospieva dlhodobo ani prilis nizka teplota... tusim ze ho treba mat idealne v rozmedzi 40-45 °C, pod 30° je to vraj uz skodlive. ja ked som mal disk vpredu v sachte a fukal na neho vetrak mal asi 35, na molitane ma cca 42° a je tichsi takze to mi staci. s tymi teplotami ma opravte ak sa mylim, sam to neviem otestovat.
Určite nie pod 30°C ale pod 20°C +-
Môj disk mal pol roka 28°C a teraz má 31°C. Ofukuje ho len jeden fan, ktorý ale skôr riešený pre intake ako preto aby ofukoval ten disk.
Môj disk mal pol roka 28°C a teraz má 31°C. Ofukuje ho len jeden fan, ktorý ale skôr riešený pre intake ako preto aby ofukoval ten disk.
: Z O S T A V A :
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 28. Apr, 2007, 08:00
Hodil by mi sem niekto foto kto to ma riesene s molitanom ?
K tim diskom tak pred rokom som kdesy cital ze bezpecna prevadzkova teplota HDD je 32°C +/- 4°C nad 40°C mu uz ta teplota neprospieva asy preto v nevetranych case tie dysky zacinaju skrabat skor nebijem sa za to do prs ale nieco natom bude
A este: na dotik by mal byt vlazny mierne teply nie horucy
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz + Thermalright Ultra-120 Extreme, MB: ASUS Crosshair V Formula-Z (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G + ARCTIC Accelero Xtreme IV, LCD: ACER ED 273, DISKY: ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, WD Blue 3D SSD NAND 1TB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, WD Gold 2 TB , NoteBook: Acer Nitro 5 Shale Black
WOT - YouTube - Twitch - NoteBook
Dobrá hlúposť je to závislé od typu pevného disku (myslím od výrobcu) Snake by ti napísal viac. Do 50C je to do pohody. Ideálne to držať do 50C.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
- k0rben
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 23. Feb, 2008, 14:00
kramer napísal:prevadzkova teplota HDD je 32°C +/- 4°C nad 40°C mu uz ta teplota neprospieva asy preto v nevetranych case tie dysky zacinaju skrabat
k teme
- tiez si myslim ze je to individualne a zalezi to od disku a nad 40°C je to uplne v pohode
- to ze by mal byt vlazny je trocha blblost, mam disk v scythe himuro boxe a box je horuci - ruku tam sice udrzim ale ajtak... a teploty? idle - 28-34, burn 39-42
A to mas teploty z toho interneho cidla HDD alebo ineho lebo mne WD hlasy 36C a Maxtor 32C ale na omak je Maxtor teply a WD vlazny tak asy tolko ze never teplotam co ti hlasy tvoje HDD a ked ta pali tak ma aspon 50C
CPU: AMD FX 8370 BE @4,5GHz + Thermalright Ultra-120 Extreme, MB: ASUS Crosshair V Formula-Z (AM3+), RAM: 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Ballistix Tactical, PSU: Corsair TX650W, VGA: ASRock Radeon RX580 8G + ARCTIC Accelero Xtreme IV, LCD: ACER ED 273, DISKY: ADATA Ultimate SU650 SSD 240 GB, WD Blue 3D SSD NAND 1TB, HDD 500GB WD5003AZEX 64MB, WD Gold 2 TB , NoteBook: Acer Nitro 5 Shale Black
- k0rben
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 23. Feb, 2008, 14:00
Ja som tym len chcel povedat, ze to co tvrdis je hovadina - to vlazne, horuce, teple
ja nevravim ze mi vypaluje rebra na ruku ked sa ho chytim ale je teply... a tym teplotam verim.
ja nevravim ze mi vypaluje rebra na ruku ked sa ho chytim ale je teply... a tym teplotam verim.
valistar napísal:no niekde som cital ze disku neprospieva dlhodobo ani prilis nizka teplota...
valistar napísal:pod 30° je to vraj uz skodlive.
mýliš savalistar napísal:ma opravte ak sa mylim
úplný nezmysel, záleží aké platne má disk (kov/sklo), a záleží ako je vnútorne vypracovaný (lepidlo, spájka), takže nejaké "safe" hodnoty nie sú, výrobca udáva maximálnu prevádzkovú teplotu, a teplotný/vlhkostný gradient za hodinu, čiže, ak mám prevádzkovú teplotu od 0-60, a teplotný gradient 10°C/hr, tak môj HDD môže pracovať od 0-60°C, a jeho teplota sa za hodinu nesmie zmeniť viac než o 10°C, kapišto?kramer napísal:K tim diskom tak pred rokom som kdesy cital ze bezpecna prevadzkova teplota HDD je 32°C +/- 4°C nad 40°C mu uz ta teplota neprospieva asy preto v nevetranych case tie dysky zacinaju skrabat skor nebijem sa za to do prs ale nieco natom bude
//Edit: a ako pozerám, niektorí masochisti si dávajú HDD na molitany, nebudem sa hádať ako je to vzdušný materiál, ale neni to dobré (hlavne ak je breathing hole zo strany PCB) + sa pekne môže stať, že ak sú čipy odkryté (tj PCB nie je otočené), že raz vytiahnete kombináciu HDD+Molitan lebo sa tam jednoducho nalepí
.
Tiež som to chcel urobiť, ale našťastie ma osvietilo (+ fakt, že po molitane sa to aj šmýka) a dal som disk v boxe len tak na antivibračné nožičky (tie sú pôvodne určené na disky, ale íný spôsob uchytenia - zlatá P182 ).
Snake, takže je zbytočné mať za diskom fan, keď mám pri bežnej práci s fanom na 500rpm okolo 36 a bez fanu okolo 40?
(dolná komora P182, disk v boxe, box na silikónoch v spodnom koši, spodný kôš z bokov a vrchu vylepený penou Akasa, nasávací otvor spolovice zakrytý penou)
Niežeby by ten fan vadil kvôli hluku (outtake je na vyššie rpm), ale nemusel by tam zavadzať a mohol by som dačo popredať.
Teploty píšem letné.
Je to P182, takže oddelené komory a dole odťahuje vzduch zdroj s nízkootáčkovým fanom.
Snake, takže je zbytočné mať za diskom fan, keď mám pri bežnej práci s fanom na 500rpm okolo 36 a bez fanu okolo 40?
(dolná komora P182, disk v boxe, box na silikónoch v spodnom koši, spodný kôš z bokov a vrchu vylepený penou Akasa, nasávací otvor spolovice zakrytý penou)
Niežeby by ten fan vadil kvôli hluku (outtake je na vyššie rpm), ale nemusel by tam zavadzať a mohol by som dačo popredať.
Teploty píšem letné.
Je to P182, takže oddelené komory a dole odťahuje vzduch zdroj s nízkootáčkovým fanom.
k tomu molitanu nakolko som ho tiez pouzil, ale neukladal som HDD na molitan ale celu sachtu na harddisky som osamostatnil a prilepil do case na molitan, zmena nenormalna, pocut len tichucke fany, ziadne rezonancie a hukot HDD.
PS: molitan sa rychlo staticky nabije,tak bacha
PS: molitan sa rychlo staticky nabije,tak bacha