Itita napísal:Dobrý deň. Mám router Vigor2600 VGST. Sieť mám vytvorenú prostredníctvom káblov, no chcela by som sa opýtať či sa dá na túto sieť pripojiť prostredníctvom notebooku a ak ano, ako sa proti tomu zabezpečiť...

Keďže v tejto oblasti som takmer laik..

ďakujem. Operačný systém je Windows Xp
vigor 2600 VGST ma moznost pripojenia bud cez:
kabelaz (ako bezne pouzivate)
alebo prostrednictvom WiFi (ktore nieje defaultne zapnute) *a predpokladame, ze notebook ma WiFi*
Na jeho zapnutie je treba sa pripojit na router, najjednoduchsie asi browserom (firefox/explorer), s tym ze jeho adresa by mala byt:
192.168.1.1
(ak nevieme adresu, pozrieme sa na pripojeny pocitac, start -> spustit, tam napiseme "cmd", a v tom ciernom okne napiseme "ipconfig", hladame riadok, co ma v sebe gateway/predvolena brana, a opiseme si adresu)
taaakze do routra sa dostaneme tak, ze do browsera zadame
http://192.168.1.1 *alebo ekvivalent podla adresy*
router si vypyta meno/heslo, pokial to nebolo menene, je to jedno z nasledovnych:
Meno:
admin Heslo:
admin ... Meno:
admin ... bez hesla ... alebo ak nahodou ktosi menil adminovske heslo, a nemenil heslo na "user" tak pouzitim Meno:
user Heslo:
user
Hladame cosi, co sa vola:
Bezdrotova LAN, v nej polozku
Hlavne nastavenie
Tam zaklikneme aktivovat bezdrotovu lan, a pomenujeme si ju (SSID) napriklad:
DEFAULT, dolu zmackneme tlacitko
OK
Takto sme si spravili plne nezabezpecenu siet, ale ak oskusame, ze sa na nu vieme pripojit, mozeme si ju zabezpecit (preskocili sme kopec problemov s tym, preco mi nejde WiFi na notebooku).
Zabezpecenie WiFi najdeme v menu
Bezdrotova LAN -
Bezpecnostne nastavenia, vyberieme si napriklad WPA2, alebo WPA *odporuca sa WPA2*, vyplnime heslo ... a tlacitko OK
Toto heslo nastavime na notebooku, ak nam to bude fungovat, mozeme este urobit mensiu kozmeticku upravu, a to je "schovanie SSID" aby ho kazdy nevidel.
To spravime v
Bezdrotova LAN -
Hlavne nastavenie, zakliknutim polozky
Skryt SSID a tlacitko OK ...
...hotovo...
lava, prava, lava, prava ...