Teória o RAM - cl?, časovanie, oc, atď.
Re: Teória o RAM - cl?, časovanie, oc, atď.
Ešte pripájam screen benchmarku. Bol by som rád, ak by sa mi na to pozrel aj borec. Vďaka ale každému, kto by sa vedel vyjadriť k týmto pamätiam a ich prípadnému ešte možnému pohybu.
Sorry Dan. trochu meskam.. Bolo by dobre skusit na aku frekvenciu sa dostanes pri 2T s defaultnym casovanim 8-8-8-24, lebo take latencie maju v defaulte. Ono je to logicke, ze ked das 1T, tak s frekvenciou budes dost obmedzeny, resp. urcite chipy mozu mat velky problem s 2T. Ja myslim, ze ani nejake obycajne Kingstony o 1T ani nesnivaju...
V podstate len tak potom mozes zistit kolko % maju rezervu na OC. Ked zmenis vsetky latencie vratane T-cka, tak sa to dost tazko na percenta posudzuje. Prinos sa potom da zhodnotit len v nejakom benchmarku, ale zas to bude zavisle od aplikacie. Jedna bude tazit z fq, druha z latencii..
Ja mam 1066MHz DDR2 OCZ a pri 1T daju nejakych 960MHz, ale ked nastavim 2T, tak sa dostanem na 1200MHz.
Ono taky vseobecny postup je, ze si najskor zistim stabilne takty procaku a potom sa ide na ram. Najskor s defaultnymi latenciami, pridavam len napatie a MHz. Vsetko nad 10% a viac sa da povazovat za uspech, +15% a viac je veeelmi slusny vysledok, ale takych je naozaj malo.
Pisal si, ze si skusal 9-9-9-27-2T. Tam si sa dostal na aku frekvenciu?
Druha vec je, ze sa dalo cakat, ze na tych horsich Tridentoch budu aj horsie chipy (seria) ako na CL-6-kach. Uz z defaultu to musi byt jasne, CL 6-7-6-21-2T je dost rozdiel oproti CL 8-8-8-24-2T... Chipy by mohli byt tie iste, len horsie kusky, ja by som skusil casovanie podla tych lepsich (resp. pomer hodnot), len primerane pomalsie. Neviem ci sa nevyjadrujem idiotsky, takze v reale by to mohlo vyzerat 8-9-8-(23-24)-2T, ak chces nahanat frekvenciu, alebo 7-8-7-22-(1T-2T), ak ti ide o latencie. To je to, co som pisal, ze kombinacii je ovela viac a jedna zavisi od druhej.
Pripadne skus aj co to spravi, ked im nastavis 6-7-6-21-2T, ci s napatim 1,70V zvladnu 1600MHz. Tie lepsie Tridenty maju 1,65V default. Tazko ti poradim nieco ohladom biosu, neviem ci sa na Inteli nedvihaju aj ine napatia (QPI?, ci co to je )... proste nemam sajn, ako sa taktuje Intel. Moze byt problem aj tam. Pri AMD sa bez zvysenia napatia cpu-uncore dostanem s ramkami o 100MHz nizsie ako zvladaju, ked pridam 0,1V.
Ved napis, drzim palce, este nad nimi nelam palicu aj ked Ripjaws to asi nebudu.
V podstate len tak potom mozes zistit kolko % maju rezervu na OC. Ked zmenis vsetky latencie vratane T-cka, tak sa to dost tazko na percenta posudzuje. Prinos sa potom da zhodnotit len v nejakom benchmarku, ale zas to bude zavisle od aplikacie. Jedna bude tazit z fq, druha z latencii..
Ja mam 1066MHz DDR2 OCZ a pri 1T daju nejakych 960MHz, ale ked nastavim 2T, tak sa dostanem na 1200MHz.
Ono taky vseobecny postup je, ze si najskor zistim stabilne takty procaku a potom sa ide na ram. Najskor s defaultnymi latenciami, pridavam len napatie a MHz. Vsetko nad 10% a viac sa da povazovat za uspech, +15% a viac je veeelmi slusny vysledok, ale takych je naozaj malo.
Pisal si, ze si skusal 9-9-9-27-2T. Tam si sa dostal na aku frekvenciu?
Druha vec je, ze sa dalo cakat, ze na tych horsich Tridentoch budu aj horsie chipy (seria) ako na CL-6-kach. Uz z defaultu to musi byt jasne, CL 6-7-6-21-2T je dost rozdiel oproti CL 8-8-8-24-2T... Chipy by mohli byt tie iste, len horsie kusky, ja by som skusil casovanie podla tych lepsich (resp. pomer hodnot), len primerane pomalsie. Neviem ci sa nevyjadrujem idiotsky, takze v reale by to mohlo vyzerat 8-9-8-(23-24)-2T, ak chces nahanat frekvenciu, alebo 7-8-7-22-(1T-2T), ak ti ide o latencie. To je to, co som pisal, ze kombinacii je ovela viac a jedna zavisi od druhej.
Pripadne skus aj co to spravi, ked im nastavis 6-7-6-21-2T, ci s napatim 1,70V zvladnu 1600MHz. Tie lepsie Tridenty maju 1,65V default. Tazko ti poradim nieco ohladom biosu, neviem ci sa na Inteli nedvihaju aj ine napatia (QPI?, ci co to je )... proste nemam sajn, ako sa taktuje Intel. Moze byt problem aj tam. Pri AMD sa bez zvysenia napatia cpu-uncore dostanem s ramkami o 100MHz nizsie ako zvladaju, ked pridam 0,1V.
Ved napis, drzim palce, este nad nimi nelam palicu aj ked Ripjaws to asi nebudu.
- Borec
- Deaktivovaný
- Dátum registrácie: Št 04. Jan, 2007, 08:00
skús troška navýšiť QPI / VTT voltáž
V prvom rade ďakujem za odpovede AmOK a borec!
Teda, skúsil som ich ešte posunúť na 7-8-7-22 1T pri 1520 Mhz a 1,7V. Celkom slušné. Narýchlo som skúsil test v linxe (10 min.) a nespadol. Takže sa predsa ešte len zrejme dalo pohnúť. Mám taký pocit, že týmto pamätiam robí problém skôr vyššia frekvencia než agresívnejšie časovanie. Skúsil som ich dať na 1900 Mhz a ani pri časovaní 9-9-9-27 2T a napätí 1,7V mi PC nenabootoval. Toľko v skratke posledné pokusy...
AmOK, áno, správne si napísal, je tam QPI, konkrétne ako borec napísal, QPI/VTT. Tú mám zdvihnutú na 1,29V. Dúfam, že som tomu už nedal priveľa. Ale aby bolo jasno: s 1,29V na QPI som robil všetky takty, nenavýšil som ho iba teraz.
Ešte by som sem hodil aktuálne nastavenia (tie podstatné) CPU, možno sa vám lepšie podarí zorientovať:
QPI clock ratio x36
QPI link speed 6,84 ghz
Uncore clock ratio 16x
uncore frequency 3040
CPU je ako som spomínal na takte 190*20 = 3,8 ghz
A voltáže dávam iba tie, čo som menil, teda:
CPU Vcore 1,325
QPI/VTT 1,29
DRAM Voltage 1,7
Aby som úplne upresnil moduly, sú to tieto: http://www.gskill.com/products.php?index=185
Ešte raz vďaka za rady a váš čas.
Teda, skúsil som ich ešte posunúť na 7-8-7-22 1T pri 1520 Mhz a 1,7V. Celkom slušné. Narýchlo som skúsil test v linxe (10 min.) a nespadol. Takže sa predsa ešte len zrejme dalo pohnúť. Mám taký pocit, že týmto pamätiam robí problém skôr vyššia frekvencia než agresívnejšie časovanie. Skúsil som ich dať na 1900 Mhz a ani pri časovaní 9-9-9-27 2T a napätí 1,7V mi PC nenabootoval. Toľko v skratke posledné pokusy...
AmOK, áno, správne si napísal, je tam QPI, konkrétne ako borec napísal, QPI/VTT. Tú mám zdvihnutú na 1,29V. Dúfam, že som tomu už nedal priveľa. Ale aby bolo jasno: s 1,29V na QPI som robil všetky takty, nenavýšil som ho iba teraz.
Ešte by som sem hodil aktuálne nastavenia (tie podstatné) CPU, možno sa vám lepšie podarí zorientovať:
QPI clock ratio x36
QPI link speed 6,84 ghz
Uncore clock ratio 16x
uncore frequency 3040
CPU je ako som spomínal na takte 190*20 = 3,8 ghz
A voltáže dávam iba tie, čo som menil, teda:
CPU Vcore 1,325
QPI/VTT 1,29
DRAM Voltage 1,7
Aby som úplne upresnil moduly, sú to tieto: http://www.gskill.com/products.php?index=185
Ešte raz vďaka za rady a váš čas.
- Borec
- Deaktivovaný
slabé čipy... preto radím vždy 2000 CL9 kity tridentov, kde sú aspoň aké-také BBSE...
vyskúšaj časovania 7-9-7-24-5-88 respektíve 6-9-6-24-5-88 a napetie 1,65V
Skúsim, vďaka borec, len mi dovoľ jednu (strašne ) diletantskú otázku (ten otáznik):Borec napísal:slabé čipy... preto radím vždy 2000 CL9 kity tridentov, kde sú aspoň aké-také BBSE...
7-9-7-24-5-88 = CL-tRCD-tRP-tRAS-?-tRFC
No a ešte drobnosť, pri 1T, však? A napätie mi ide po párnych krokoch, 1,64 či 1,66, aj keď to už takú rozhodujúcu úlohu nehrá, či áno?
Vďaka.
- Borec
- Deaktivovaný
prepáč, to neznáme je tRRD
napätie 1,64 je myslím auto nastavenie dosky, tak nechávaj 1,64. Asus dosky aj tak overvoltujú jak divé
1T samozrejme
napätie 1,64 je myslím auto nastavenie dosky, tak nechávaj 1,64. Asus dosky aj tak overvoltujú jak divé
1T samozrejme
Borec, čo dodať, ty si proste borec!
6-9-6-24-5-88 T1 a 1,64V
Boot OK
Linx (10min full load) OK
Z pamätí, ktoré som zatracoval si mi urobil CL6??? No čo dodať? Nemám slov. ĎAKUJEM!!! Ďakujem samozrejme aj AmOK-ovi, jeho pomoc je nezanedbateľná. Obaja ste mi poradili vynikajúco, ďakujem vám za čas, komentáre a zdieľanie skúseností. Proste za všetko. Nehovorím ale, že som vyhral, to ukáže až drvivý nočný niekoľkohodinový test a následné testovanie v bežnej prevádzke, no predbežne, uff, som mimoriadne vďačný.
Mám ešte poslednú otázočku borec, aký test by si mi ty odporučil? Čím zvykneš stabilitu pamätí testovať? Teda, ak môžeš povedať .
Ak by som mal s tým nejaké problémy, ešte sa ozvem, ale pre dobro nás všetkých ( ) dúfam, že v tomto vlákne už pokračovať nebude nutné.
Teda, vďaka chlapi, Dan.
detail 1: taktujem to na Gigabyte doske, to je ozaj len detail
detail 2: prikladám screen benchmarku
6-9-6-24-5-88 T1 a 1,64V
Boot OK
Linx (10min full load) OK
Z pamätí, ktoré som zatracoval si mi urobil CL6??? No čo dodať? Nemám slov. ĎAKUJEM!!! Ďakujem samozrejme aj AmOK-ovi, jeho pomoc je nezanedbateľná. Obaja ste mi poradili vynikajúco, ďakujem vám za čas, komentáre a zdieľanie skúseností. Proste za všetko. Nehovorím ale, že som vyhral, to ukáže až drvivý nočný niekoľkohodinový test a následné testovanie v bežnej prevádzke, no predbežne, uff, som mimoriadne vďačný.
Mám ešte poslednú otázočku borec, aký test by si mi ty odporučil? Čím zvykneš stabilitu pamätí testovať? Teda, ak môžeš povedať .
Ak by som mal s tým nejaké problémy, ešte sa ozvem, ale pre dobro nás všetkých ( ) dúfam, že v tomto vlákne už pokračovať nebude nutné.
Teda, vďaka chlapi, Dan.
detail 1: taktujem to na Gigabyte doske, to je ozaj len detail
detail 2: prikladám screen benchmarku
- Borec
- Deaktivovaný
teraz môžeš kľudne testovať aj nižšie napätie... podľa toho uvidíš, aká je tam ešte rezerva
ja testujem väčšinou za pomoci linxu... max problém a takých 25 loopov je dostačujúce
a... ono tých 6-9-6 nieje k tej frekvencii žiadna extra výhra... chcelo by to ešte komplexne potestovať a skúsiť aj vyššiu frekvenciu
ja testujem väčšinou za pomoci linxu... max problém a takých 25 loopov je dostačujúce
a... ono tých 6-9-6 nieje k tej frekvencii žiadna extra výhra... chcelo by to ešte komplexne potestovať a skúsiť aj vyššiu frekvenciu
Ok, pohrám sa, ono práveže mi nevzalo už ani 1600 pri 1T (ak som dal aj 9-9-9-27 napr.)... buď to ani nenabootovalo, alebo to padlo do 5 min. v linxe. Ty by si z toho zrejme ešte vytlačil, ale ja ich už mám fakt po krk . Takže pre mňa je to oproti tomu, ako som to mal predtým výrazný posun k lepšiemu. No a linxom testujem, tak som rád. Vďaka
Dan.
Dan.
- Borec
- Deaktivovaný
tak hlavne že si ty spokojný a že ti to vyhovuje
Dik aj ja Borec, ze si sa pridal.
Dan. modlim sa s tebou... Snad to ustoja a tvoja aj moja dusa najde pokoja.
Dan. modlim sa s tebou... Snad to ustoja a tvoja aj moja dusa najde pokoja.
Vďaka. Ešte raz.
Dan.
Dan.
Môže mi niekto prosím zhrnúť celú tú teoriu?? Žiadne OC, len zakladna filozofia. Mam doma v PC stare Kingston DDR2 KHX6400D2LL/1G (http://www.ec.kingston.com/ecom/configu ... omo=hx2shp) su CL5 800Mhz. CPUz mi ukazuje toto:
A teraz k mojim otazkam:
Vďaka za každy končtruktívny post.
A teraz k mojim otazkam:
- Chapem to spravne, že ked su DualChanell tak na jeden kanal pripada maximalne tych 400Mhz??
- Keď spravim OC na CL4 pri vyžšej voltáži zníži sa mi frekvencia??
- Da sa ziskať väčšia frekvencia ak zväčšim CL napr. na CL6??
- Vo všeobecnosti kedy je väčší výkon, pri nižšom CL a nižších frekvenciach alebo pri vyžšom CL a vyžších frekvenciách?? (taku vec, že idealne je nizke CL a vysoke takty som si domyslel, neviem ci spravne )
Vďaka za každy končtruktívny post.
K tvojim otazkam:
- chapes to nespravne
- nie
- da, ale rozdieli pri taktovani DDR2 su v jendotkach MHz
- zalezi ci mas Intel alebo AMD platformu
- chapes to nespravne
- nie
- da, ale rozdieli pri taktovani DDR2 su v jendotkach MHz
- zalezi ci mas Intel alebo AMD platformu
|MB| MSI B450I Gaming Plus |CPU| AMD Ryzen 5 5600G |CPU's Cooler| AIO 140mm
|RAM| G-Skill 2x8GB DDR4 3200MHz Trident-Z |GPU| AMD Vega 7
|SSD| Intel 660p 1024GB M.2 NVMe |PSU| NZXT 650W 80Plus Gold |Case| NZXT H1 V1
|LCD| BenQ BL3200PT |Mouse| Logitech G603 |Pad| Razer Goliathus Speed |OS| Microsoft Windows 10 Pro x64 SK
|OC| Celeron D 330 E0 / Pentium E2160 M0 / Pentium E5200 M0 / Pentium E5200 R0 / Phenom II X3 720 C2 / Core i5 2500K / Core i5 6600K.
|RAM| G-Skill 2x8GB DDR4 3200MHz Trident-Z |GPU| AMD Vega 7
|SSD| Intel 660p 1024GB M.2 NVMe |PSU| NZXT 650W 80Plus Gold |Case| NZXT H1 V1
|LCD| BenQ BL3200PT |Mouse| Logitech G603 |Pad| Razer Goliathus Speed |OS| Microsoft Windows 10 Pro x64 SK
|OC| Celeron D 330 E0 / Pentium E2160 M0 / Pentium E5200 M0 / Pentium E5200 R0 / Phenom II X3 720 C2 / Core i5 2500K / Core i5 6600K.