O CRT monitoroch
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 25. Feb, 2006, 02:00
O CRT monitoroch
Zdravim.
Priznam sa, monitory som nikdy neriesil. Neviem o nich takmer nic, co zavazi na kvalite, ani o kalibracii. Teraz si pripadam trochu divne, vzdy som si dobre vyberal graficku kartu, zvazoval som aj kvalitu obrazu, ale monitory boli pre mna spanielska dedina. Chcel by som to napravit, pretoze by som si rad zaobstaral nejaky monitor s kvalitnym obrazom. Avsak, obraz z LCD sa mi nikdy nepacil. V podstate sa da povedat, ze tie najlepsie z najlepsich, co som videl, tak v nativnych rozliseniach dosahovali obraz, s ktorym som zacinal byt spokojny. Take monitory si vsak nemozem dovolit. Akonahle sa vsak prepol LCD do ineho rozlisenia, je to cista hroza.
Potreboval by som informacie, najlepsie nejaky obsiahly clanok o CRT monitoroch, najlepsie v slovencine alebo cestine, kde by bolo rozpitvane, podla coho si vyberat kvalitny CRT monitor a zaroven, ako si ho vykalibrovat. Nepozna niekto taky?
Napriklad vobec neviem, ako rychlo sa CRT zvykne opotrebuvavat, kedy uz kvalita obrazu zacne upadat. Takisto, zahliadol som, ze sa da rozobrat a vyladit nejako zvnutra. O tom by som sa tiez rad dozvedel, ako sa to robi. Dalej som si vsimol, ze niektore monitory su ploche, kym ine zagulatene. Kedze vzdy som mal zagulateny, neviem, ake vyhody ma plochy? Ma to lepsi obraz? Alebo je to minimalny rozdiel?
Moj CRT monitor mam uz 6 rokov, a vlastne ked sa nad tym zamyslam, nikdy som ho nemal rad, najviac mi vadilo, ze bol leskly. To neznasam uplne najviac, ked obrazovka zhasne, napriklad pri tmavej scene vo filme, vidim svoju siluetu a odraz v izbe. Ked zasvieti slnko, o tom ani nehovorim. Pocul som aj o niecom, co dokaze toto eliminovat aj na leskom monitore. Ide o nejaky filter, co sa tam dava? Nechapem, preco ma napadlo az teraz zacat rozmyslat nad tym, ze by som monitor snad vymenil za hociaky matny. Keby som to zosumarizoval, rad by som mal 17'' alebo 19'' (asi radsej 17, nemam vela miesta na stole) palcovy monitor s kvalitnym obrazom, matny, a hlavne schopny zobrazit 1024x768 a 1280x1024 v 100Hz. Neviem, ci je vobec realna sanca taky zohnat, navyse v tejto dobe LCD monitorov.
Priznam sa, monitory som nikdy neriesil. Neviem o nich takmer nic, co zavazi na kvalite, ani o kalibracii. Teraz si pripadam trochu divne, vzdy som si dobre vyberal graficku kartu, zvazoval som aj kvalitu obrazu, ale monitory boli pre mna spanielska dedina. Chcel by som to napravit, pretoze by som si rad zaobstaral nejaky monitor s kvalitnym obrazom. Avsak, obraz z LCD sa mi nikdy nepacil. V podstate sa da povedat, ze tie najlepsie z najlepsich, co som videl, tak v nativnych rozliseniach dosahovali obraz, s ktorym som zacinal byt spokojny. Take monitory si vsak nemozem dovolit. Akonahle sa vsak prepol LCD do ineho rozlisenia, je to cista hroza.
Potreboval by som informacie, najlepsie nejaky obsiahly clanok o CRT monitoroch, najlepsie v slovencine alebo cestine, kde by bolo rozpitvane, podla coho si vyberat kvalitny CRT monitor a zaroven, ako si ho vykalibrovat. Nepozna niekto taky?
Napriklad vobec neviem, ako rychlo sa CRT zvykne opotrebuvavat, kedy uz kvalita obrazu zacne upadat. Takisto, zahliadol som, ze sa da rozobrat a vyladit nejako zvnutra. O tom by som sa tiez rad dozvedel, ako sa to robi. Dalej som si vsimol, ze niektore monitory su ploche, kym ine zagulatene. Kedze vzdy som mal zagulateny, neviem, ake vyhody ma plochy? Ma to lepsi obraz? Alebo je to minimalny rozdiel?
Moj CRT monitor mam uz 6 rokov, a vlastne ked sa nad tym zamyslam, nikdy som ho nemal rad, najviac mi vadilo, ze bol leskly. To neznasam uplne najviac, ked obrazovka zhasne, napriklad pri tmavej scene vo filme, vidim svoju siluetu a odraz v izbe. Ked zasvieti slnko, o tom ani nehovorim. Pocul som aj o niecom, co dokaze toto eliminovat aj na leskom monitore. Ide o nejaky filter, co sa tam dava? Nechapem, preco ma napadlo az teraz zacat rozmyslat nad tym, ze by som monitor snad vymenil za hociaky matny. Keby som to zosumarizoval, rad by som mal 17'' alebo 19'' (asi radsej 17, nemam vela miesta na stole) palcovy monitor s kvalitnym obrazom, matny, a hlavne schopny zobrazit 1024x768 a 1280x1024 v 100Hz. Neviem, ci je vobec realna sanca taky zohnat, navyse v tejto dobe LCD monitorov.
-
- Používateľ
Re: O CRT monitoroch
Vie niekto poradit, ako sa v anglickom manualy alebo specifikacii k monitoru, vola polozka, ktora opisuje, ci ma matne alebo leskle sklo? (ak to tam vobec je). A byva tam atribut, ktory hovori o tom, nakolko je monitor vypukly? (asi sa to bude merat v mm predpokladam), kde kompletne plochy monitor bude mat tento atribut 0mm.
crt monitor? No tak to jedine v bazari (dobra cena, pochybna kvalita) alebo naky profi (tam bude asi kua vysoka cena a tiez sa to uz tazko zhana)
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
- calimerostv
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 08. Jan, 2010, 15:41
Anti-glare ked tam mas tak to je vlastnost co hladas aby sa tam neodrazalo svetlo, ak sa ti nepozdavaju bezne lcd skus si pozriet nejake TN s led podsvietenim, vyzera to lepsie a je to lacnejsie ako drahsi druh panelu a vyzera to inak ako bezne TN mozno sa ti to bude pacit
Intel i5-2500k (Scythe Ninja 2 B), MSI Z68A-G43 (G3), ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, Asus Xonar DS, Intel SSD 330 180 G, RAM 8G Kingston HyperX blue DDR3 1333 Mhz + 8 G Kingston HyperX Fury blue 1600 Mhz, HDD Samsung 154UI, 753LJ+ SSD OZC Vertex 2 cache, Fractal Design Define XL (NOCTUA NF-P14, NF NFS12B, 2 x NF-A14 PWM, NF-P12 PWM), Corsair 650W TX, LCD : HP LP2475w, 27" BenQ XL2720Z, AUDIO SAMSUNG HW-C 560 S/EDC, Microsoft NE 4000, Logitech G500s, projektor BENQ 710ST
-
- Používateľ
Na vyriesenie problemu lesklosti som nasiel specialnu foliu, co urobi z leskleho povrchu matny:
http://pocitace.sme.sk/c/5182341/z-lesk ... matny.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.greenonionssupply.com/spf1017wm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Neviem sice, kde to zohnat, ale ak sa podari, tym padom odpada nutnost zhanat matny display, staci zohnat flat-screen CRT leskly, a nalepit tam tu foliu.
http://www.fixya.com/support/p399524-ha ... 534/page-8" onclick="window.open(this.href);return false;
uvedene non-glare, neviem ci je to to iste, ale ten monitor je jak zrkadlo a uz 5 rokov ma to stve.
Ja by som rad taku matnost displaya, aku ma moj prvy 14'' monitor kupeny v roku 1995, doteraz sluzi, pekne farby, mam ho na kompe na stare hry, tomu sa povie kvalitka.
http://pocitace.sme.sk/c/5182341/z-lesk ... matny.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.greenonionssupply.com/spf1017wm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Neviem sice, kde to zohnat, ale ak sa podari, tym padom odpada nutnost zhanat matny display, staci zohnat flat-screen CRT leskly, a nalepit tam tu foliu.
Ja mam Hansol 730E, a tu je v manualicalimerostv napísal:Anti-glare ked tam mas tak to je vlastnost co hladas aby sa tam neodrazalo svetlo, ak sa ti nepozdavaju bezne lcd skus si pozriet nejake TN s led podsvietenim, vyzera to lepsie a je to lacnejsie ako drahsi druh panelu a vyzera to inak ako bezne TN mozno sa ti to bude pacit
http://www.fixya.com/support/p399524-ha ... 534/page-8" onclick="window.open(this.href);return false;
uvedene non-glare, neviem ci je to to iste, ale ten monitor je jak zrkadlo a uz 5 rokov ma to stve.
Ja by som rad taku matnost displaya, aku ma moj prvy 14'' monitor kupeny v roku 1995, doteraz sluzi, pekne farby, mam ho na kompe na stare hry, tomu sa povie kvalitka.
- calimerostv
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 08. Jan, 2010, 15:41
moj monitor ma non glare a je non glare (sampzrejme ze ma este aj ten bonus ze je LCD:) ono bude asi hlavne rozdiel v tom ze tvoje crt je da sa povedat sklo na crtcka normalne existuju filtre (radiaca + lesk)... akurat uz tak lahko mozno nezozenies ... predsa len porozmyslaj ci neist s dobou prechod na LCD je poznat ale zvykne si kazdy
nieco taketo asi by si potreboval http://www.askergoworks.com/products/91 ... tatic.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
nieco taketo asi by si potreboval http://www.askergoworks.com/products/91 ... tatic.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Intel i5-2500k (Scythe Ninja 2 B), MSI Z68A-G43 (G3), ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5, Asus Xonar DS, Intel SSD 330 180 G, RAM 8G Kingston HyperX blue DDR3 1333 Mhz + 8 G Kingston HyperX Fury blue 1600 Mhz, HDD Samsung 154UI, 753LJ+ SSD OZC Vertex 2 cache, Fractal Design Define XL (NOCTUA NF-P14, NF NFS12B, 2 x NF-A14 PWM, NF-P12 PWM), Corsair 650W TX, LCD : HP LP2475w, 27" BenQ XL2720Z, AUDIO SAMSUNG HW-C 560 S/EDC, Microsoft NE 4000, Logitech G500s, projektor BENQ 710ST
-
- Používateľ
Vie mi niekto poradit, ci je Dell P793 dobry monitor?
Tu su specifikacie: http://support.dell.com/support/edocs/m ... /specs.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu su obrazky: http://support.dell.com/support/edocs/m ... /front.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Display je typu trinitron.
Potom ma este zaujal tento, IBM p76: http://www.pouzitepc.sk/monitor-ibm-p76 ... urers_id=1" onclick="window.open(this.href);return false;
ale ta cena je tam dost vysoka, 86E. Ma vsak 0.24 dot-pitch, 1600x1200 pri 75 Hz, papierovo je to najvykonnejsi 17'' CRT monitor aky som zatial nasiel.
edit: Vlastne tento ma este lepsie atributy, Samsung syncmaster 750p: http://www.superwarehouse.com/Samsung_P ... /ps/119111" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu su specifikacie: http://support.dell.com/support/edocs/m ... /specs.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu su obrazky: http://support.dell.com/support/edocs/m ... /front.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Display je typu trinitron.
Potom ma este zaujal tento, IBM p76: http://www.pouzitepc.sk/monitor-ibm-p76 ... urers_id=1" onclick="window.open(this.href);return false;
ale ta cena je tam dost vysoka, 86E. Ma vsak 0.24 dot-pitch, 1600x1200 pri 75 Hz, papierovo je to najvykonnejsi 17'' CRT monitor aky som zatial nasiel.
edit: Vlastne tento ma este lepsie atributy, Samsung syncmaster 750p: http://www.superwarehouse.com/Samsung_P ... /ps/119111" onclick="window.open(this.href);return false;
Zhanam momentalne tiez nejake to CRT, ak ti mozem poradit ten IBM co si pastol mam doma je to kvalitny monitor ma leskly displej cize by si musel dokupit foliu, co sa tyka ceny 86e za toho dedka by som v zivote nedal, tiez som zastancom CRT lacnejsie, kvalitnejsie, v tuto dobu je ale najst dobre CRT fakt len o stasti... vacsinou najdes len 5-10 rocne, ktore niesu vobec kvalitne
`CPU:E7400@3.8Ghz 1.38v with Thermalright 120 Ultra Extreme*S-flex@1200RPM`MB:Asus P5K-E/pencil mode*Bios ver.1202`RAM:A-Data 2x2GB@4-4-4-12 800Mhz DDR2 EE+ `VGA:nVidia 560 TI `HDD:Samsung 640GB F1 16MB `ZDROJ:Corsair HX520W`CASE:Antec 182`OS:Windows XP 64bit
-
- Používateľ
Presne tak, nakoniec som kupil Hansol 720D, ale niesom spokojny. Ostrost a farby ma dobre, ale ma zlu geometriu, a na bokoch sa robia pruhy. Fakt je to pruser s tymi CRTckami, aspon jedna firma ich mohla ostat vyrabat.bashnatoR napísal:Zhanam momentalne tiez nejake to CRT, ak ti mozem poradit ten IBM co si pastol mam doma je to kvalitny monitor ma leskly displej cize by si musel dokupit foliu, co sa tyka ceny 86e za toho dedka by som v zivote nedal, tiez som zastancom CRT lacnejsie, kvalitnejsie, v tuto dobu je ale najst dobre CRT fakt len o stasti... vacsinou najdes len 5-10 rocne, ktore niesu vobec kvalitne
S 19tkami je to uz lepsie, problem je, ze su strasne velke, a dozadu maju cez 43 cm.
Skoda, mohli zdokonalit tie uzke CRT, co mali hlbku pod 35cm, a mohli ich ostat predavat...
- OkiGraphics
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 18. Sep, 2010, 11:20
Ja mam uz nejaky ten rok Dell M991, a som spokojny, aj ked som nejake kvalitne LCD este nemal.... Ak budem kupovat LCD, tak tento kusok si urcite necham, pretoze je bezchybny a 2 monitory pred ocami su vzdy viac ako 1 a ja tie 2 uz aj nutne potrebujem
MB: ASUS P5Q SE, CPU: Q9400 2.66 GHz -> 3.60 GHz + Arctic Freezer 7 Pro, VGA: ATI sapphire 3870 MSI GTX 560 Ti Twin frozr II PSU: FORTRON Bluestorm II 500W, RAM: Corsair 2x2 GB + 2x1GB 901 MHz DDR2, CASE: Thermaltake M5
Monitor: Dell Ultrasharp U2311H 23 Notebook: HP ENVY 15-j000ec
mam Samsung 757 DFX. Max rozlisenie zvlada 2560*1920 @60Hz 1600*1200 @75hz
Pouzivam ho pri 1024*768 @100hz
lepsi monitor som snad ani nemohol mat... uz asi len taky isty ale 19" , co sa tyka farieb, tak ako klasika... spicka samsung,...
stal ma neskutocnych 5eur a je v bezchybnom stave... kiezby som este taky zohnal... bez vahania berem.
aj teraz zhanam nejaku kvalitnu 19ku (2 nohu uz doma mam)
najlepsie aby zvladal 1600/1200@ 85hz
pre mna je CRT tech. este stale neprekonana kvalitou podania obrazu a ani celkovou kvalitou... iba spotrebou a rozmermi...
pre mna je CRT rulezz
lepsi monitor som snad ani nemohol mat... uz asi len taky isty ale 19" , co sa tyka farieb, tak ako klasika... spicka samsung,...
stal ma neskutocnych 5eur a je v bezchybnom stave... kiezby som este taky zohnal... bez vahania berem.
pre mna je CRT tech. este stale neprekonana kvalitou podania obrazu a ani celkovou kvalitou... iba spotrebou a rozmermi...
pre mna je CRT rulezz
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
Tak taky monitor by som bral veru bez vahania aj ja. Aj by som zacvakal, keby mal obraz v bezchybnom stave.SurrendeR napísal:mam Samsung 757 DFX. Max rozlisenie zvlada 2560*1920 @60Hz 1600*1200 @75hz
pre mna je CRT rulezz
Momentalne mi kamos zohnal eizo, vazi tolko co 19'', ale ma fakt dobry vykon. Skoda ze je trochu vyslahany a nema plochu obrazovku, ale oproti tomu Hansolu to je o 2 triedy lepsie.
Mne sa uz cokolvek nad 17'' v podani CRT zda privelke, mat to na stole, to je monstrum. Hoci 19'' sa este da, niektore ani neboli az take rozmerne a tazke. Ale mam rovnaky nazor co ty, CRT je proste kvalitka, ma vela nevyhod, ale ked na nom vidim hybat sa nejaku fajnu gamesku, tak nieje o com... LCD na dlhe citanie dokumentov a internet, CRT na gamesky a grafiku, toz moj nazor. Vlastne, aj filmy pozeram radsej na CRT, nez LCD.
- OkiGraphics
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 18. Sep, 2010, 11:20
Ja som si k mojmu vyssie spominanemu CRT dal na stol "nejaku" benq 17ku LCD... Absolutne rozdielne farby... to LCD ich ma viac kontrasne, a pripada mi ze ma teplejsie farby ako to CRT.. problem je ze ani jeden z tych monitorov neni nijak profi nakalibrovany, tak neviem, ktory z nich ma blizsie k "pravde"
Este ukazka- nie velmi kvalitna fotka ale na demonstraciu toho co chcem to staci:
Vlavo CRT, vpravo LCD
Este ukazka- nie velmi kvalitna fotka ale na demonstraciu toho co chcem to staci:
Vlavo CRT, vpravo LCD
MB: ASUS P5Q SE, CPU: Q9400 2.66 GHz -> 3.60 GHz + Arctic Freezer 7 Pro, VGA: ATI sapphire 3870 MSI GTX 560 Ti Twin frozr II PSU: FORTRON Bluestorm II 500W, RAM: Corsair 2x2 GB + 2x1GB 901 MHz DDR2, CASE: Thermaltake M5
Zdravim
mam problem zo svojim starsim CRT monitorom.Vzdy ked zapnem pc tak monitor sa nikdy nezapne.niekedy sa zda ze sa uz zapne ale ked uz ma nabehnut nacitavanie tak sa vypne.neviem co mam robit.
mam problem zo svojim starsim CRT monitorom.Vzdy ked zapnem pc tak monitor sa nikdy nezapne.niekedy sa zda ze sa uz zapne ale ked uz ma nabehnut nacitavanie tak sa vypne.neviem co mam robit.
jednoduche... cas sa poobzerat po novom monitore.
tvoj uz dodychal..
tvoj uz dodychal..
Spoiler: ukázať