Priznam sa, monitory som nikdy neriesil. Neviem o nich takmer nic, co zavazi na kvalite, ani o kalibracii. Teraz si pripadam trochu divne, vzdy som si dobre vyberal graficku kartu, zvazoval som aj kvalitu obrazu, ale monitory boli pre mna spanielska dedina.
Potreboval by som informacie, najlepsie nejaky obsiahly clanok o CRT monitoroch, najlepsie v slovencine alebo cestine, kde by bolo rozpitvane, podla coho si vyberat kvalitny CRT monitor a zaroven, ako si ho vykalibrovat. Nepozna niekto taky?
Napriklad vobec neviem, ako rychlo sa CRT zvykne opotrebuvavat, kedy uz kvalita obrazu zacne upadat. Takisto, zahliadol som, ze sa da rozobrat a vyladit nejako zvnutra. O tom by som sa tiez rad dozvedel, ako sa to robi. Dalej som si vsimol, ze niektore monitory su ploche, kym ine zagulatene. Kedze vzdy som mal zagulateny, neviem, ake vyhody ma plochy? Ma to lepsi obraz? Alebo je to minimalny rozdiel?
Moj CRT monitor mam uz 6 rokov, a vlastne ked sa nad tym zamyslam, nikdy som ho nemal rad, najviac mi vadilo, ze bol leskly. To neznasam uplne najviac, ked obrazovka zhasne, napriklad pri tmavej scene vo filme, vidim svoju siluetu a odraz v izbe. Ked zasvieti slnko, o tom ani nehovorim. Pocul som aj o niecom, co dokaze toto eliminovat aj na leskom monitore. Ide o nejaky filter, co sa tam dava? Nechapem, preco ma napadlo az teraz zacat rozmyslat nad tym, ze by som monitor snad vymenil za hociaky matny. Keby som to zosumarizoval, rad by som mal 17'' alebo 19'' (asi radsej 17, nemam vela miesta na stole) palcovy monitor s kvalitnym obrazom, matny, a hlavne schopny zobrazit 1024x768 a 1280x1024 v 100Hz. Neviem, ci je vobec realna sanca taky zohnat, navyse v tejto dobe LCD monitorov.