prehrievajúce sa komponenty v skrinke
prehrievajúce sa komponenty v skrinke
Chcel by som sa vás opýtať, či by ste mi niekto nevedeli poradiť, ako si čo najefektívnejšie poradiť s prehrievaním počítača.
Mám základnú dosku Gigabyte GA-MA785GT-UD3H rev. 1.0 (špecifikácia tu)
Procesor AMD Phenom II X4 965
Na procesore mám chladič Coolink Corator DS.
V skrinke jeden intake vpredu, jeden outake vzadu, oba sú T.B.Silence UTB12 (max. RPM=900, prietok podľa výrobcu 71,54 m3/h). Rovnaký ventilátor som dal aj do zdroja.
Počítač nie je pretaktovaný.
1. Prvý problém je, že SpeedFan mi neukazuje zmysluplný názov teplotných čidiel, len Temp1...
Skúšal som si vygúgliť, ktoré čidlo čo znamená, ale nič som nenašiel. Nevedeli by ste niekto povedať, čo je čo?
2. Teploty pri nečinnosti (idle) sú:
pri burn (použitím Prime95):
a to mi Temp3 už vyliezlo aj na 61oC, potom som to radšej zastavil. Temp2 a Core sa ustálilo na tých 58-59oC, ďalej už nerástlo (ale Prime95 som nechal bežať ani nie 10 minút, kvôli vysokej Temp3).
a asi 45-60 sekúnd po zastavení Prime95 teploty spadli asi takto:
Temp2 a Core ukazujú v podstate rovnakú teplotu (+/-1oC), pri záťaži ako prvé vyskočia hore, po skončení záťaže rýchlo spadnú.
Temp3 sa zvýši neskôr, zdvihne sa viac ako ostatné a po skončení záťaže klesá pomalšie.
Temp1 sa nejako zásadne nemení.
Nakoľko je to zlé? A čo sa s tým dá spraviť? Mám obavy, že keď spustím nejaký proces, ktorý dá procesoru zabrať (rendering videa), za chvíľu sa mi počítač prehreje a v lepšom prípade sa resetuje, v horšom sa mi niečo odpáli.
Mám základnú dosku Gigabyte GA-MA785GT-UD3H rev. 1.0 (špecifikácia tu)
Procesor AMD Phenom II X4 965
Na procesore mám chladič Coolink Corator DS.
V skrinke jeden intake vpredu, jeden outake vzadu, oba sú T.B.Silence UTB12 (max. RPM=900, prietok podľa výrobcu 71,54 m3/h). Rovnaký ventilátor som dal aj do zdroja.
Počítač nie je pretaktovaný.
1. Prvý problém je, že SpeedFan mi neukazuje zmysluplný názov teplotných čidiel, len Temp1...
Skúšal som si vygúgliť, ktoré čidlo čo znamená, ale nič som nenašiel. Nevedeli by ste niekto povedať, čo je čo?
2. Teploty pri nečinnosti (idle) sú:
pri burn (použitím Prime95):
a to mi Temp3 už vyliezlo aj na 61oC, potom som to radšej zastavil. Temp2 a Core sa ustálilo na tých 58-59oC, ďalej už nerástlo (ale Prime95 som nechal bežať ani nie 10 minút, kvôli vysokej Temp3).
a asi 45-60 sekúnd po zastavení Prime95 teploty spadli asi takto:
Temp2 a Core ukazujú v podstate rovnakú teplotu (+/-1oC), pri záťaži ako prvé vyskočia hore, po skončení záťaže rýchlo spadnú.
Temp3 sa zvýši neskôr, zdvihne sa viac ako ostatné a po skončení záťaže klesá pomalšie.
Temp1 sa nejako zásadne nemení.
Nakoľko je to zlé? A čo sa s tým dá spraviť? Mám obavy, že keď spustím nejaký proces, ktorý dá procesoru zabrať (rendering videa), za chvíľu sa mi počítač prehreje a v lepšom prípade sa resetuje, v horšom sa mi niečo odpáli.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: prehrievajúce sa komponenty v skrinke
A odkedy je 60C vela ?
- STENLY
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
odvtedy, ako amd určilo, že 62°C je max. teplota pre procesor 965
vzhľadom na to, že máš na tom Corator a procesor nie je pretaktovaný, tak máš vysokú teplotu... (ak je Temp3 teplota procesora)
chladič dolieha dobre na cpu?
vzhľadom na to, že máš na tom Corator a procesor nie je pretaktovaný, tak máš vysokú teplotu... (ak je Temp3 teplota procesora)
chladič dolieha dobre na cpu?
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
co vravi iny program ako speedfan? ( hw monitor apod)
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
-
- Moderátor
Lenze zase miesate jablka s hruskami. Ziadny z vyrobcov procesorov (Intel ani AMD) ti nedefinuje limitnu teplotu Tjunction ani limitnu teplotu jadier, iba limitnu teplotu Tcase. A Tcase ti ziaden software nezmera. Tcase sa nezhoduje ani s tym co ti odmera doska, ani s tym co odmerias na jadrach. Na jadrach mozes mat kludne 75C a pritom budes mat Tcase 50C.
V skratke - pokym sa ti CPU nevypne, tak si limitnu teplotu nedosiahol. A predtym ti este zacne CPU throttlovat, takze dosiahnut teplotu pre vypnutie CPU aj so zle namontovanym chladicom je takmer nemozne.
V skratke - pokym sa ti CPU nevypne, tak si limitnu teplotu nedosiahol. A predtym ti este zacne CPU throttlovat, takze dosiahnut teplotu pre vypnutie CPU aj so zle namontovanym chladicom je takmer nemozne.
Tu je porovnanie SpeedFan a HW monitor (snímané naraz)LordKJ napísal:co vravi iny program ako speedfan? ( hw monitor apod)
Toto som čítal na stránke AMD, preto mi tie teploty robia obavy.STENLY napísal:amd určilo, že 62°C je max. teplota pre procesor 965
Myslím, že teplota CPU je buď Core, a/alebo Temp2 - keďže pri záťaži procesora stúpnu najrýchlejšie. Neviem, či Temp3 nie je Northbridge, ale to je len domnienka.STENLY napísal:ak je Temp3 teplota procesora
Ja sa v tom nevyznám, ale myslel som si, že výrobca bude uvádzať takú teplotu, ktorá sa dá nejako zmerať.faugusztin napísal:limitnu teplotu Tcase. A Tcase ti ziaden software nezmera
- STENLY
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
TMPIN0 by malo byt čidlo na doske, ktorá meria teplotu pri sockete, teda teplotu procesora.....
jadrá máš v pohode na cca +/- 41°C... takže žiadne obavy
jadrá máš v pohode na cca +/- 41°C... takže žiadne obavy
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Neries Speedfan, riad sa podla HWmonitoru alebo RealTemp, popr. Aida64. Teploty nemas az tak hrozne, 60°C na jadrach v burne je pohoda. Pokial ti nethrottluje CPU, tak nie je co riesit. Ale na tvojom mieste by som popridaval este aspon 2 fany do skrinky (jeden ako intake a jeden ako outake), este popripade prepastovat a dobre osadit chladic na CPU. Teploty budu lepsie.
-
- Moderátor
Problemom je to, ze sa miesaju vzajomne teploty. Mas totiz teplotu samotnych jadier, mas teplotu ktoru ti odmera doska, teplotu obalu (Tcase, v podstate teplota vnutri CPU pod IHS)... A typicky sa hranica definuje prave pre Tcase, ktore ti ziaden program neodmera. Jadra mozes mat aj vysoko nad 70C, a stale byt pod limitom Tcase.
Jednoducho, pokym ti nemrzne alebo nespomaluje PC, tak nemas co riesit.
Jednoducho, pokym ti nemrzne alebo nespomaluje PC, tak nemas co riesit.
Len mi potom nejde do hlavy, prečo sa Temp1 pri burne zdvihla len o 1-2oC.STENLY napísal:TMPIN0 by malo byt čidlo na doske, ktorá meria teplotu pri sockete, teda teplotu procesora
veď hej, len som zabudol poznamenať, že to bolo pri idle.STENLY napísal:jadrá máš v pohode na cca +/- 41°C... takže žiadne obavy
najhoršie je, že nie je veľmi kam - vpredu ani vzadu nie je veľmi miesto a na bočnicu by to nemalo význam, lebo je hneď vedľa steny.Kyselinka napísal: by som popridaval este aspon 2 fany do skrinky
Uvažoval som, či by to nechcelo vymeniť ventilátory za výkonnejšie.
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Je to veľmi možné.faugusztin napísal:...A predtym ti este zacne CPU throttlovat, takze dosiahnut teplotu pre vypnutie CPU aj so zle namontovanym chladicom je takmer nemozne.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
faugusztin ma v teorii pravdu,
z praxe viem ze pri tychto procesoroch sa da priblizne orientovat podla teploty jadier. tie ked presiahnu 60-65 stupnov (podla kusu cpu) tak ti hodi bsod alebo sa pc vypne. ty ked ich mas v zatazi 41 tak si v pohode, kedze mas este cca 20 stupnov rezervu.
tak hor sa do taktovania
z praxe viem ze pri tychto procesoroch sa da priblizne orientovat podla teploty jadier. tie ked presiahnu 60-65 stupnov (podla kusu cpu) tak ti hodi bsod alebo sa pc vypne. ty ked ich mas v zatazi 41 tak si v pohode, kedze mas este cca 20 stupnov rezervu.
tak hor sa do taktovania
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
41°C ma v idle.
aha, no tak hod screen z burnu, na coratore by si nemal mat vysoke teploty ked je dobre nasadeny (sice neviem ci sa ten chladic aj da vobec zle nasadit )
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
Ak nevies co je co, stiahni Aida64. Pekne ti ukaze ktora teplota k comu patri.prorokrak napísal:Myslím, že teplota CPU je buď Core, a/alebo Temp2 - keďže pri záťaži procesora stúpnu najrýchlejšie. Neviem, či Temp3 nie je Northbridge, ale to je len domnienka.
Naposledy upravil/-a Kyselinka v Št 05. Máj, 2011, 09:54, upravené celkom 1 krát.